Izrael i Hamas produžili primirje

Izrael i Hamas produžili primirje

Izrael i Hamas usuglasili su se o produljenju prekida vatre za najmanje još jedan dan, nekoliko minuta prije isteka šestodnevnog primirja. Izraelska vojska rekla je u priopćenju da će se primirje produljiti zbog nastojanja posrednika da nastave proces oslobađanja talaca držanih u Gazi u zamjenu za palestinske zarobljenike.

16 talaca

Hamas, koji je jučer oslobodio 16 talaca u zamjenu za oslobađanje 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora, u izjavi je rekao da će se primirje nastaviti sedmi dan, prenosi HINA.

Ranije je ta militantna skupina koja vlada Pojasom Gaze objavila da je Izrael odbio u zamjenu za daljnje produženje primirja primiti sedam žena i djece koje Hamas drži kao taoce, kao i tijela još troje za koje palestinski militanti tvrde da su ubijeni tijekom izraelskog bombardiranja enklave. Glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman također je ranije rekao da nije postignut dogovor o sljedećim taocima koji će biti oslobođeni.

“Stoga, ako ovaj okvir istekne, izraelska vojska (…) je u potpunosti pozicionirana i spremna ponovno pokrenuti vojne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze”, izjavio je. Pozivajući se na dužnosnike, izraelski mediji izvijestili su da će vojska nastaviti s napadima na Gazu u sedam ujutro po lokalnom vremenu, ako vlada do tog vremena ne dobije popis talaca koje treba osloboditi, a koji ispunjavaju njezine kriterije.

Oružano krilo Hamasa poručilo je svojim borcima u Pojasu Gaze da budu spremni za nastavak bitke s Izraelom ako se privremeno primirje ne produlji. Kao odgovor na brutalni napad Hamasovih militanata na Izrael 7. listopada u kojem je prema procjenama ubijeno 1200 ljudi, a 240 ih uzeto za taoce, Izrael je u proteklih sedam tjedana, a do početka primirja, snažno bombardirao Gazu, u kojoj se odvija humanitarna katastrofa, a prema podacima tamošnjih vlasti ubijeno je više od 15 tisuća ljudi, od čega 40 posto poginulih čine djeca.

Posredovanje

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je jučer da je uspješno oslobođeno i transferirano 16 talaca koje je u Gazi držala palestinska islamistička skupina Hamas.

Crveni križ, međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, operativno posreduje u oslobađanju talaca iz Gaze i Palestinaca koji se nalaze u izraelskim pritvorskim centrima, a prema uvjetima privremenog primirja između Izraela i Hamasa. Prema uvjetima dogovora uz posredovanje Katara, u zamjenu će biti pušteno 30 Palestinaca, što uključuje 16 maloljetnika i 14 žena, izjavio je u srijedu glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Među 16 talaca oslobođenih u srijedu bio je i Liat Beinin, koji ima i američko i izraelsko državljanstvo, a čije puštanje na slobodu je potvrdio i američki predsjednik Joe Biden. Biden je rekao da je Beinin prešao granicu Gaze i da je siguran u Egiptu.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar