Izrael se povlači iz Gaze uoči prekida vatre

Izrael se povlači iz Gaze uoči prekida vatre

'Izraelske obrambene snage bit će razmještene na obrambene položaje izvan Pojasa Gaze i te ćemo položaje držati', rekao je novinarima potpukovnik Peter Lerner.

Izrael je objavio i da je završio svoju glavnu misiju u Pojasu Gaze – uništavanje tunela koje su iskopali palestinski gerilci, a koji ulaze u izraelski teritorij, objavile su dvije glavne izraelske radio-stanice.

Najmanje 32 podzemna infiltracijska prolaza i deseci ulaznih rupa locirani su i razneseni prije nego što stupi na snagu dogovor o prekidu vatre postignut uz egipatsko posredovanje, objavio je radio izraelske vojske.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozdravio je odluku Izrela i Palestinaca da prihvate 72-satno primirje i pozvao je obje strane da ga poštuju te da 'pokažu maksimalnu suzdržanost' uoči njegova stupanja na snagu u sedam ujutro, a Sjedinjene Države također su zadovoljne što je dogovor postignut, javljaju agencije.

U Banovu priopćenju još se pozivaju zaraćene strane da 'što prije u Kairu počnu pregovore kako bi postigle dogovor o trajnome prekidu vatre te da rješavaju probleme koji su u srcu' ovoga sukoba, piše France Presse.
'Ujedinjeni su narodi spremni pružiti punu potporu naporima' da se sukob riješi, dodaje se u pripoćenju.

Izvor: hercegovina.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar