Izraelci zgroženi zbog zastave: U BiH bez reakcija

Izraelci zgroženi zbog zastave: U BiH bez reakcija

Izraelski mediji su incidentima u Zenici posvetili veliku pozornost. Iz Nogometnog saveza BiH, niti službeni predstavnici BiH nisu reagirali na ponašanje bosanskohercegovačkih navijača, objavila je Federalna televizija (FTV).

Bosanskohercegovački navijači izvikivali su antisemitske poruke za vrijeme kvalifikacijskog nogometnog susreta za EURO 2016. kojega je BiH nogometna vrsta u petak navečer igrala protiv Izraela te su gazili izraelsku zastavu ispred stadiona Bilino Polje u Zenici.

Za vrijeme nogometnog susreta s južnog dijela tribine stadiona čulo se skandiranje "Juden aufwiedersehen" (Židovi doviđenja), što je, kako navodi FTV, poruka koja asocira na nacističke progone Židova u Drugom svjetskom ratu.

Uz to ispred stadiona je poveća skupina navijača na cesti gazila izraelsku zastavu s Davidovom zvijezdom, koja je i simbol Židova. FTV dodaje da se prije početka susreta uopće nije mogla čuti izraelska himna od zvižduka i povika, a pulika je skandirala Palestina, Palestina.

"To je kriminal. Izrael poštuje i Hrvate, i Srbe, i Bošnjake. Tražimo isto i za nas. Navijači mogu da budu nasilni, ali ovo što smo vidjeli u Splitu i Zenici je rasistička mržnja. U Srbiji i Crnoj Gori to nisam vidio, ali u nekim drugim zemljama regije jesam", izjavio je velespolanik Izraela u Srbiji Јosef Levi.

Podsjetimo, Stožer za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na osiguranju ove utakmice ocijenio je visokom ocjenom osiguravanje utakmice na stadionu Bilino Polje i u samoj Zenici.

Skandali na utakmicama u Splitu i Zenici, kada je na Poljudu osvanuo kukasti križ, a bosanski navijači palili zastavu Izraela i izviždali izraelsku himnu, ukazuju na opasnost od porasta neofašizma i nacionalizama na Balkanu, upozoravaju mediji u regiji.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar