Izvješće Doma zdravlja “Rama” o radu kroz 2022. godinu

Izvješće Doma zdravlja “Rama” o radu kroz 2022. godinu

Na posjednjoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama razmatrano je i izvješće Doma zdravlja “Rama” o radu kroz 2022. godinu.

Dom zdravlja „Rama“ u 2022. godini izvršio više od 200 tisuća usluga pacijentima

Pregled rada Doma zdravlja Rama u 2022. godini

Nakon 2021. godine koja je protekla u znaku borbe protiv pandemije COVID-19 i nakon ukidanja epidemioloških mjera, 2022. godina značila je normalizaciju stanja u Domu zdravlja „Rama“.

Realizirano je planirano uređenje prostora i nabavka namještaja u dvije ordinacije obiteljske medicine kao i uređenje sestrinskog prostora.

Sredstvima Općine Prozor-Rama nabavljen je stol za preglede i intervencije u HMP. Doniranim sredstvima od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske nabavljen je UZV aparat koji uz 2 uobičajene sonde ima i kardiološku sondu za UZV srca. Aparat je postavljen u prizemlje doma zdravlja čime je olakšan pristup teško pokretnim pacijentima. Nabavkom ergometra kompletirana bi bila kardiološka ambulanta. lstim sredstvima uređene su i 2 stomatološke ordinacije, nabavljena je jedna nova stomatološka stolica dok je na drugoj zamijenjeno sve što je bilo potrebno tako da je za sada funkcionalna. Vozni park je obnovljen sa jednim vozilom HMP za prijevoz pacijenata i jednim putničkim vozilom.

Plan rada za 2023. godinu

Kroz 2023. godinu planirano je  uređenje ulaza u HMP i DZ. Aplicirano je Uredu za Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske te su dobivena sredstva u iznosu od 100 tisuća kuna. Očekuje se i  pomoć općine oko asfaltiranja dvorišta po završetku ovih radova.

Kad je u pitanju oprema uz već spomenuti ergometar trebalo bi što prije razmišljati o nabavci novog digitalnog rendgen aparata jer je postojeći po svim standardima potrebno zamijeniti. Uz to bi bilo korisno nabaviti i novi aparat za rtg zuba.

Očekuje se i rušenje stare zgrade doma zdravlja i  izgradnja novog dijela doma zdravlja u kojem bi smjestili Hitnu medicinsku pomoć koja bi prostorom i opremom ispunjavala potrebne standarde i normative. Sastavni dio ove zgrade bile bi garaže, prostor za odmor, a s obzirom na iskustvo s pandemijom bilo bi dobro planirati stacionar s ordinacijom koji bi imao odvojen ulaz kako bi ispunio kriterije izolacije infektivnih pacijenata.

Postojeće prostorije hitne pomoći bi iskoristili za Centar za mentalno zdravlje, koji bi bio vrlo važan za veliki broj pacijenata s mentalnim poteškoćama, različitim oblicima ovisnosti i sl. koji sada nemaju adekvatnu skrb. Ovaj centar bi trebao biti zajednički projekt koji bi uz dom zdravlja trebala potencirati i općina i Centar za socijalni rad.

Dom zdravlja “Rama” funkcionira sredstvima ZZO i Općine Prozor-Rama

lz ovog izvješća vidljivo je da Dom zdravlja ,,Rama” funkcionira zahvaljujući sredstvima ZZO i Općine Prozor-Rama, te određenim sredstvima Vlade HNŽ-a. Ostali prihodi su uglavnom od naplate određenih usluga koje također iziskuju određene troškove. Sva ta sredstva, koliko god na prvi pogled bila značajna, nisu dovoljna za pokrivanje troškova usluga koje pruža dom zdravlja.

Naime, prethodnih godina, uključujući i 2022. došlo je do povećanja prava svih djelatnika u zdravstvu sto je dovelo do značajnog povećanja troškova za plaće i doprinose. Također su poskupili sanitetski, stomatološki i laboratorijski materijal, pelet, gorivo…

Na žalost, oni koji su stavili svoje potpise na kolektivne ugovore i koji vrlo dobro znaju koliko su porasli svi troškovi okreću glavu od tih problema. Oni koji bi trebali biti odgovorni za stanje u zdravstvenim ustanovama, koji bi trebali ulagati u zdravstveni sustav pokušavaju ga opljačkati i uništiti.

U zadnjih 9 godina od kada je ravnateljica dr. Mara Anđelić kompletno je obnovljena zgrada doma zdravlja od podruma do krova, izmijenjena unutrašnja stolarija, obnovljene su i opremljene skoro sve ordinacije, obnovljen je i opremljen laboratorij, nabavljena 2 ultrazvučna aparata, dvije stomatološke stolice, ginekološka stolica, otvoren je i opremljen Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, nabavljena 3 vozila HMP, 3 putnička vozila, 3 defibrilatora kao i ostala oprema u HMP i još dosta toga.

Ništa od toga nije nabavila županija (Vlada HNZ-a, ZZO), niti Federacija. Sve ovo navedeno je učinjeno i nabavljeno zahvaljujući Općini Prozor-Rama i donacijama Hrvatske Vlade. Zbog toga se iz Doma zdravlja „Rama“  iskreno zahvaljuju svima koji su ovih godina bili podrška domu zdravlja. Tu se prije svega misli na načelnika, dr Jozu lvančevića, i njegove pomoćnike, vijećnike u OV Prozor-Rame u ovom, ali i prethodnom sazivu. Posebna zahvala ide djelatnicima doma zdravlja koji su velikim dijelom zaslužni za donacije iz RH, a posebno onima koji su nam osigurali te donacije.

U izvješću također stoji:

„Djelatnici Doma zdravlja „Rama“ su u tijeku pandemije bili heroji, ali ne samo tada. Oni rade svaki dan svoj posao koji često nije nimalo lagan, ni ugodan. Naravno da se svatko od nas osjeća dobro kad nekom pomogne iii spasi život, ali ima i ona druga strana, kad nismo to u mogućnosti. Često je to posao 24 sata/dan i 7 dana u tjednu. Funkcioniranje doma zdravlja u pandemiji, a i sada, moguće je zahvaljujući trudu svih nas. Broj doktora medicine i stomatologije, inženjera, terapeuta, medicinskih sestara, vozača i drugog pomoćnog osoblja ne bi trebalo biti nešto sto kritiziramo, nego nešto čim se hvalimo. Ali ,,neki drugi” žele nametnuti krivicu tzv. viška djelatnika kao najveći problem. Sigurna sam da taj ,,višak” uradi više posla nego veliki broj onih po drugim institucijama, ustanovama i poduzećima na svim nivoima vlasti. Zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, standardi i normativi nisu mijenjani 10 ili više godina, a oni koji rade izračune u zdravstvu u našoj županiji drže se tih dokumenata, a vrlo dobro znaju da su nefunkcionalni u praksi. Dobro nam je poznato tko, gdje i kako mijenja zakone i usklađuje ih sa potrebama stanovnika i promjenama na tržištu. Rade Ii oni svoj posao kako treba, zarade Ii oni svoju plaću pošteno?! Zato krivce tražimo negdje drugo, a naše zdravstvene djelatnike zadržimo ovdje u što većem broju kako nam se ne bi dogodilo ono što se događa u brojnim malim sredinama u BiH, Hrvatskoj i drugim okolnim zemljama“, zaključeno je u izvještaju o radu Doma zdravlja „Rama“ kroz 2022. godinu koji potpisuje vršiteljica dužnosti ravnatelja dr. Mara Anđelić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar