IZVJEŠTAJ MIJE BRAJKOVIĆA: U kakvom je stanju bio Aluminij prije 10 godina?

IZVJEŠTAJ MIJE BRAJKOVIĆA: U kakvom je stanju bio Aluminij prije 10 godina?

U moru informacija oko događanja u Aluminiju i radu bivših direktora i nadzornih odbora zadnjih nekoliko dana se praktički izjednačava uloga onih koji su Aluminij uništili i napravili dug od skoro pola milijarde maraka i onih koji su tvornicu obnovili i napravili giganta od nje, piše portal ero.tel.

Tako se u dijelu sarajevskih i zagrebačkih medija zadnjih dana izjednačava uloga npr. Mije Brajkovića i Ive Bradvice. Stavljati znak jednakosti između njih dvojice samo može predstavljati apsolutnu neinformiranost onih koji pišu takve tekstove ili se pak radi o dobro smišljenim navodima kojima se želi spriječiti da se Brajković ili bilo tko od onih koji su od Aluminija napravili giganta više ikada u njega vrate i po drugi put pokušaju obnoviti tvornicu.

Ipak, Brajković je prije napuštanja Aluminija napisao izvještaj u kojem je precizno navedeno što ostavlja iza sebe. Niti jedan direktor nakon njega to nije učinio jer bi onda mogao samo prikazati sliku kako se tvornica dio po dio pljačka i uništava.

U Brajkovićevom izvještaju kojeg su usvojila sva tijela stranke, te podržali i sindikati se navodi kako na dan njegova umirovljenja 30. travnja 2009. godine, Aluminij d.d. nije imao nikakvih dospjelih, a neizmirenih obveza, piše ero.tel.

Sa druge strane zalihe glinice, petrolkoksa, predlegure, smole i rezervnih dijelova svojom vrijednošću omogućuju rad bez dodatnih troškova još jedno duže razdoblje.

Akumulirana dobit na kraju 2008.godine je bila 55 milijuna KM, a godina je završena sa 14,5 milijuna KM neto dobiti. Stanje žiro- računa je bilo 13,9 milijuna KM, od čega na računu WLB 11 milijuna maraka, kao osiguranje za dugoročne kredite.

Potraživanja od PDV su bila 7,5 milijuna maraka, a na oročenim računima kod raznih banaka bilo je oko 40 milijuna dolara, oko 10 milijuna dolara potraživanja i 3,5 milijuna dolara zaliha gotovih proizvoda, odnosno 53 milijuna dolara gotovine, što iznosi oko 100 milijuna KM.

Pored toga ostali su kompletno modernizirani pogoni Elektrolize, Ljevaonice i Anoda, sanirana ratna šteta od 140 milijuna dolara, što znači da je ukupno uloženo 270 milijuna eura u sanaciju i modernizaciju Aluminija. Pored toga ostavljen je dugoročni ugovor do 2011.godine za opskrbu glinicom, po cijeni 15,1% od cijene aluminija na burzi. Prosječan osobni dohodak 30. travnja 2009. godine je bio 1820 KM neto.

Ovo su dijelovi izvješća o poslovanju, usvojenog od strane Nadzornog odbora na sjednici održanoj 30.travnja 2009. godine i podijeljeno članovima Uprave i Nezavisnom sindikatu. U arhivi Aluminija postoje svi dokumenti o cjelokupnom poslovanju Aluminija, usvojeni na nadležnim tijelima i zainteresirani ih mogu pogledati.

Što drugi direktori mogu reći na ovu temu? Vjerojatno će se nadležna tužiteljstva uskoro očitovati oko toga, piše ero.tel,

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar