Jablanički Granit bi mogao biti prodan za 20 milijuna maraka

Jablanički Granit bi mogao biti prodan za 20 milijuna maraka

Na javni oglas za prodaju gospodarskog društva “Granit” Jablanica u stečaju, pristigle su dvije ponude. Tako je na jučerašnjem javnom otvaranju pismenih ponuda konstatirano da je riječ o ponuđačima, “BH Line d.o.o. Sarajevo”, u vlasništvu Damira Muhića i Mirze Hurema, i “LAKE d.o.o. Sarajevo”, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, piše Avaz.

Kako je potvrdio stečajni upravitelj “Granita”, Abid Šarić, komisijski je utvrđeno da su obje ponude valjane.

Najbolji ponuđač

“Utvrdili smo redoslijed i najboljim ponuđačem je ocijenjena kompanije “LAKE”, s tim što na određeni način postoji preduvjet koji treba ispuniti, a što je ranije predviđeno i planirano, da “Granit” zaključi ugovor o koncesiji i da dobije rješenje o dozvoli eksploatacije, kao i da se u potpunosti definira točan iznos obaveza. Također, podrazumijeva se i to da će biti izvršen prijenos vlasništva”, kazao je.

U proceduri koja slijedi, kako je pojasnio Šarić, potrebno je precizirati i zaključiti ugovor s najpovoljnijim ponuđačem te o tome izvijestiti Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, sa zahtjevom za zaključenje ugovora o koncesiji, a nakon toga i za izdavanje rješenja o dozvoli za eksploataciju.

“Ako to sve uspješno završimo, prema proceduri, ponuđač će položiti sredstva na račun i krenuti u izmirenje obaveza”, rekao je Šarić.

Riječ je o obavezama u iznosu od 20,5 milijuna KM, koji se trebaju namiriti iz kupoprodajne cijene.

“To je iznos obaveza koje su evidentirane u skladu sa stečajnim planom, s tim da će, eventualno, u samoj realizaciji taj iznos biti nešto manji, s obzirom na to da smo dio doprinosa i plaća radnicima koje smo umorivili izmirili, no, to će se pojedinačno ustanoviti s nadležnim fondovima”, dodao je on.

Vlada HNŽ, koja je vlasnik 67 posto državnog kapitala u “Granitu”, nedavno je, podsjetimo, i to nakon dvije godine, usvojila odluku o dodjeli koncesije tom poduzeću na razdoblje od 30 godina, ali uz uvjet da u roku od četiri mjeseca zaključi ugovor sa strateškim partnerom, kako je to predviđeno stečajnim planom.

Oslobođeni krivice

Jablanički “Granit” je 10 godina u stečaju, gdje se našao zbog niza loših odluka bivših uprava. Radnici, njih 180, koliko ih je trenutačno, uglavnom, rade za gole, minimalne plaće.

U cijeloj priči je najzanimljivija činjenica da je vrijednost granitne sirovine u tom poduzeću procijenjena na nevjerojatnih 40 milijardi američkih dolara.

Inače, Bubica, koji je s profesorima Elektrotehničkog fakulteta bio optužen u predmetu „Urban“ za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloupotrebe položaja ili ovlasti, zloupotreba procjene i gradnje bez odobrenja, oslobođen je krivice presudom Županijskog suda u Sarajevu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar