Japanac koji je preživio dvije nuklearne eksplozije

Japanac koji je preživio dvije nuklearne eksplozije

Na današnji dan, 4. siječnja 2010., umro je Japanac Tsutomu Yamaguchi, jedini čovjek koji je prema službenim dokumentima preživio oba nuklearna napada na Japan – Hirošimu i Nagasaki.

Naime, Tsutomu Yamaguchi bio je kobnog 6. kolovoza 1945. u Hirošimi upravo u trenutku kad je eksplodirala nuklearna bomba. Yamaguchi je osobno vidio eksploziju, a ona ga je privremeno oslijepila na lijevo oko, probila mu bubnjiće i nanijela opekotine na lijevoj strani tijela. Nalazio se oko tri kilometra od središte eksplozije. U to doba bilo mu je 29 godina i bio je zaposlenik kompanije Mitsubishi, svojedobno najvećeg privatnog poduzeća u Japanu.

Nakon Hirošime, Yamaguchi je sljedećeg dana otputovao u Nagasaki, gdje mu je bilo prebivalište. Unatoč opekotinama, Yamaguchi se već 9. kolovoza vratio na posao kada je na Nagasaki bačena nuklearna bomba. Ponovno je bio oko tri kilometra udaljen od središta eksplozije, no ovoga puta nije bio ranjen, piše povijest.hr.

Tsutomu Yamaguchi preživio je obje eksplozije i poživio sve do 94. godine života kada je umro od raka želudca u Nagaskiju.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar