Japanci reciklirali 6,21 milijun starih mobitela i pretvorili ih u olimpijske medalje

Japanci reciklirali 6,21 milijun starih mobitela i pretvorili ih u olimpijske medalje

Do Olimpijskih igara u Japanu ostalo je još nešto manje od godinu dana, no Japanci su već pripremili veći dio medalja koje će biti podjeljene najboljim sportašima iz cijelog svijeta.

A japanske će medalje biti veoma posebne.

Naime, Japanci su, u sklopu projekta “Prema inovativnoj budućnosti za sve”, od 1. travnja 2017. do 31. ožujka 2019. mogli donirati male elektroničke uređaje i pametne telefone, koji su potom bili reciklirani, a plemeniti metali koji su se u njima nalazili pretopljeni i iskorišteni za stvaranje olimpijskih medalja. Tako je cijela nacija sudjelovala u stvaranju simbola izvrsnosti koji će s ponosom nositi sportaši diljem svijeta, piše Zimo.co.

Prikupili su gotovo 79 tisuća tona malih elektroničkih uređaja i gotovo 6,21 milijun starih mobilnih telefona, u kojima se “skrivalo” 32 kilograma zlata, 3500 kilograma srebra i 2200 kilograma bronce. Sve bi to inače završilo u reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada. Umjesto toga, od prikupljenog će se materijala napraviti gotovo 5000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja.

Osim samih medalja, Japanci su se pobrinuli da i vrpce na kojima one vise budu napravljeni od posebnih kemijski recikliranih poliesterskih vlakana koja su izuzetno izdržljiva. Također i kutije u kojima će biti pohranjene medalje, napravljene su spojem tradicionalne i moderne tehnike, a svaka će biti jedinstvene.

Olimpijske igre u Tokiju tako su već sad ušle u povijest kao prve Igre na kojima je cijela nacija sudjelovala u izradi medalja od recikliranih materijala, piše Zimo.co.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing