Jasmila Žbanić proglašena najboljom europskom režiserkom, a Jasna Đuričić najboljom glumicom

Jasmila Žbanić proglašena najboljom europskom režiserkom, a Jasna Đuričić najboljom glumicom

Održana je 34. po redu dodjela Europskih filmskih nagrada (EFA) u Berlinu, gdje se među nominiranima našla i bh. redateljica Jasmila Žbanić sa filmom “Quo Vadis, Aida?”. Ona je proglašena najboljom redateljicom u Europi za 2021. godinu.

Od ukupno devetnaest kategorija, “Quo Vadis, Aida?” nominiran je u čak četiri – za najbolji europski film 2021., najbolju europsku redateljicu, najbolju europsku glumicu i najbolju europsku scenaristicu.

Zahvaljujući svom postignuću – filmu koji tematizira genocid u Srebrenici, Jasmila je proglašena najboljom europskom rediteljicom 2021. godine.

Nakon što je Jasmila proglašena najboljom redateljicom u Europi za 2021. godinu, nagradu je odnijela i Jasna Đuričić za glavnu ulogu u filmu “Quo vadis, Aida”.

U svom govoru nakon proglašenja, Jasmila se zahvalila Ženama Srebrenice, glumačkoj ekipi koja je radila na filmu, svom mužu producentu Damiru Ibrahimoviću, ali i svojoj kćerci na podršci.

“Zahvaljujem se Ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira danas. Mojoj kćerci koja me inspiriše da budem odgovornija za generaciju žena koje će izgraditi bolju Europu od one koju imamo”, rekla je ona.

Od ukupno devetnaest kategorija, “Quo Vadis, Aida?” nominiran je u čak četiri – za najbolji europski film 2021., najbolju evropsku redateljicu, najbolju europsku glumicu i najbolju europsku scenaristicu.

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” nominiran je za nagradu Američke Filmske Akademije Oscar i Nagrade Britanske Filmske Akademije BAFTA, a dobitnik je Independent Spirit Awardsa, te više od 30 nagrada na različitim svjetskim festivalima.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing