Javna tribina o islamskom i kršćanskom stanovništvu o abortusu

Javna tribina o islamskom i kršćanskom stanovništvu o abortusu

SARAJEVO, 7. travnja (FENA) – Katolički bogoslovni fakultet organizirao je u Sarajevu javnu tribinu o temi "Pobačaj: odstranjenje ploda ili ubistvo začeta djeteta?" na kojoj je predstavljen stav islama i katoličanstva o ovoj temi. 

Kako je istaknuto radi se o intrigantnoj temi o kojoj obje religije imaju isto stanovište odnosno abortus smatraju ubistvom budući da je svako začeto dijete već čovjek, a svaka od religija ima za cilj očuvanje ljudskog života. 

Iznesen je i stav da postoje samo pojedini slučajevi u kojima je abortus dozvoljen, a to je u slučaju da je život majke ugrožen. 

Tribini je prisustvovao veliki broj učenika, studenata i profesora Bošnjačke gimnazije i Islamskog fakulteta kao i studenti i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta, a tribini je prisustvovao i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. 

Katolički bogoslovni fakultet ima dugogodišnju tradiciju organiziranja teoloških tribina o različitim temama koji za cilj imaju općenito obrazovanje građana, a večerašnja tribina je treća u nizu koja je obogaćena međureligijskim sadržajem. 

Osnovni cilj tribina je omogućiti uvid u neka od gorućih bioetičkih pitanja, ali i temeljno ljudskih pitanja s ciljem sticanja znanja o materiji bilo unutar vlastite vjerske tradicije ili kod pripadnika drugih religija. 

Do sada su realizirane tribine o temama "Brak iz vjerske perspektive" i "Moderna roda: medicinski potpomognuta oplodnja". 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar