JE LI NA POMOLU NOVI RAT Iran najavio odmazdu SAD-u zbog ubojstva generala Sulejmanija

JE LI NA POMOLU NOVI RAT Iran najavio odmazdu SAD-u zbog ubojstva generala Sulejmanija

Tri rakete tipa “kaćuša” pale su na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, objavili su u petak tijekom noći irački sigurnosni dužnosnici. Pentagon je potvrdio da je u napadu smrtno stradao general Kasem Sulejmani. Njegovu likvidaciju odobrio je američki predsjednik Donald Trump. Iran je najavio odmazdu, američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je sve američke građane da odmah napuste Irak.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani napad je nazvao kukavičkim činom i “još jednim znakom američke frustracije i bespomoćnosti u regiji”, prenosi CNN te se zakleo na osvetu.

“Osuđujem ovaj okrutni čin, ali istodobno poštujem ovog hrabrog i trajnog heroja povijesti Irana koji je branio teritorijalni integritet zemlje i vodio borbu protiv terorizma i ekstremizma u regiji. Bez ikakve sumnje, Iran i druge slobodne nacije ove regije osvetit će se za ovaj užasan zločin koji su počinili kriminalci iz Amerike”, kazao je.

Šijitske Narodne snage za mobilizaciju (PMF) objavile su na Facebooku da je njihov ravnatelj javnih komunikacija poginuo u “kukavičkom američkom bombardiranju”.

Ubojstvo generala

Rakete su pale blizu teretnog terminala te su zapalile dva vozila i ranile više ljudi, priopćila je medijska služba.

Najmanje je jedna osoba poginula, a devet ih je ranjeno, doznaje se od policije i medicinskog izvora.

Moćni iranski general Kasem Sulejmani, zadužen za iračke poslove u iranskoj ideološkoj vojsci, poginuo je u bombardiranju bagdadske zračne luke, objavila je u petak iračka državna televizija.

Pentagon je u četvrtak navečer potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Kasema Sulejmanija, javlja RT.

“Američka je vojska na predsjednikovu zapovijed donijela odlučne obrambene mjere kako bi zaštitila američko osoblje u inozemstvu likvidirajući Kasema Sulejmanija”, priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Pozivajući se na izvore u Hachd al Chaabiju, moćnoj koaliciji paravojnih skupina koje su uglavnom bliske Iranu, a pridružene su iračkim sigurnosnim snagama, službena televizija tvrdi da je general Sulejmani ubijen, kao i Abu Mahdi al-Muhandis, dozapovjednik Hachda. Smrt njih dvojice potvrdilo je nekoliko čelnika sigurnosnih služba i Hachda.

Borci iračkih paravojnih skupina koje podupire Iran napali su u utorak američko veleposlanstvo u Bagdadu nakon američkih zračnih udara na uporišta milicije Kataiba Hezbollaha (Hezbollahove brigade) u nedjelju, kao odgovor na raketne napade u kojima je prošlog tjedna na sjeveru Iraka poginuo američki privatni kooperant.

Napetost između SAD-a i Irana porasla je na tom području nakon američkih gospodarskih sankcija koje su naštetile iranskom gospodarstvu.

Dvije su strane međusobno prebacivale odgovornost za napade na naftna postrojenja, na skladišta oružja paravojnih skupina i na vojne baze u kojima su stacionirane američke snage.

“Ovo za nas predstavlja ratni čin i prvi odgovor Teherana bit će napad”, izjavio je neimenovani iranski dužnosnik reporterki New York Timesa.

Američki predsjednik Donald Trump nakon napada je na Twitteru objavio američku zastavu.

Analitičar Obućina: Odmazda neće biti izravna

Analitičar Vedran Obućina za DNEVNIK.hr prognozira hoće li doći do eskalacije sukoba ili eventualno rata, nakon čina SAD-a. General Sulejmani nalazio se u automobilu u prostoru bagdadske zračne luke kada je pogođen u američkome zračnom napadu.
Vrhovni iranski poglavar ajatolah Ali Hamnei rekao je da “kriminalce čeka teška osveta”, a najavio je i tri dana žalosti.

Analitičar Vedran Obućina kaže da je iranski general bio izuzetno značajna osoba u iranskome režimu i da se radi o legalno upitnoj eliminaciji zapovjednika jedne institucionalne vojske.

“Ovo je prvi put od 1979. godine i Iranske revolucije da je planski ubijen jedan visoki vojni dužnosnik“, kaže Obućina te napominje kako se ovdje može govoriti i o upitnoj legalnosti napada s obzirom na to da je izveden bez dozvole Kongresa.

“Sulejmanijevo ubojstvo planirano je puno, puno ranije, najmanje od travnja prošle godine kada je SAD proglasio iransku Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) stranom terorističkom organizacijom. Naime, to je prvi put da su Sjedinjene Američke Države formalno proglasile vojsku druge zemlje terorističkom skupinom.

Iran je ubojstvom Sulejmanija izgubio jednog karizmatičnog vojnog zapovjednika i uspješnog vojnog taktičara s velikim vezama u Iraku i Siriji”, ističe.

Iako Iran najavljuje odmazdu, Obućina smatra da ona neće biti izravna.

“Vjerojatno će odmazda imati dozu asimetričnosti. Vjerojatno će Iran preko saveznika organizirati napad na neko naftno postrojenje na Bliskom istoku.

Neće napraviti nikakav veliki potez koji bi izazvao SAD jer bi se u tom slučaju radilo o otvorenom ratu, a ni jedna ni druga strana ne želi to. Iran ima vrijeme i prostorno je tamo. Amerikanci će se povući, a to je politika koja se bazira i na dugovječnosti jednog državnog postojanja”, napominje.

Američki napad izvršen je dronom, i to nakon što su prosvjednici u Bagdadu napali američko veleposlanstvo i sukobili se ondje sa američkim snagama.

Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na veleposlanstvo i Obućina upravo u tome vidi razlog ovog ubojstva. Napadu na veleposlanstvo prethodio je američki napad na šijite.

“To je zapravo slijed događaja koji se povećava u intenzitetu. Ovo je opasan čin jer Amerikanci zapravo nakon ovoga pokazuju kako mogu ubiti jednog generala, primjerice u Kini.

Samo proglase neku vojsku terorističkom i izvrše napad, odnosno ubojstvo. Ovo je stoga itekako opasno. Drago mi je da se u SAD-u sada povela rasprava o tome. Donald Trump zapravo otvoreno napada drugu vojsku. To je rat”, ocjenjuje Obućina u analizi za Dnevnik.hr.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar