Jedan od najvećih svjetskih prevaranata skrivao se u BiH: Jutros ga je policija susjedne države izručila Izraelu koji ga traži otkako je pobjegao iz zemlje

Jedan od najvećih svjetskih prevaranata skrivao se u BiH: Jutros ga je policija susjedne države izručila Izraelu koji ga traži otkako je pobjegao iz zemlje

Bosna i Hercegovina izručila je danas Izraelu Michaela Ben-Arija, optuženog za prijevaru tešku 150 miljuna dolara.

Kako prenosi Times of Israel, Michael Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, optužen je da je u nekih 15 godina prevario oko tisuću investitora u SAD-u i Izraelu.

Ben-Ari je obećao ulagačima brzu zaradu kroz razgranatu piramidalnu shemu, također poznatu kao Ponzijeva shema.

Izručen je rano jutros. Ben-Ari je uhićen u Izraelu, u travnju 2021. godine, ali je pušten u kućni pritvor, uz jamčevinu od 625.000 dolara.

Pobjegao je iz zemlje koristeći tuđu putovnicu, a u julu ove godine uhapšen je u Bosni i Hercegovini na zahtjev Izraela.

Ben-Arijev slučaj istražuje Izraelsko tijelo za vrijednosne papire, a vodi ga Odjel za poreze i gospodarstvo Državnog tužiteljstva u saradnji s izraelskom policijom i Interpolom, prenosi klix.ba.

S druge strane, američki Federalni stečajni sud na Manhattanu ovlastio je odvjetnika koji zastupa Izrael da povrati imovinu iz Ponzijeve sheme vrijednu 150 milijuna dolara.

Ben-Ari je navodno sugerirao ulagačima da novac ulože u strane fondove preko kompanije u njegovom vlasništvu, dok je davao navodne lažne prezentacije sigurnih ulaganja koja su obećavala visoke povrate. Navodno je za više od desetljeća pribavio oko 60 milijuna dolara.

Ben-Ari je emigrirao u Izrael iz SAD-a 1981. i bio je na rukovodećim pozicijama u Bank Leuma i lancu supermarketa Supersol prije nego što je 1999. osnovao EGFE. U siječnju ove godine Ben Arijev brat Larry Greenfeld pronađen je mrtav u rezidenciji u Las Vegasu.

Mediji u Izraelu Ben-Arija nazivaju “izraelskim Madoffom”, zbog sličnosti sa slučajem Bernieja Madoffa, tvorca jedne od najvećih Ponzijevih shema u historiji, prenosi klix.ba.

Podsjetimo, Bernie Madoff je u SAD-u osuđen na doživotni zatvor zbog svojih muljaža, a umro je u zatvoru u travnju 2021. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar