JEDNA DUŠA, A NJIH DVOJE: HDZ BiH će u 11 sati malo o Općim izborima 2022., a onda u 14 sati o istome i Hrvatski narodni sabor

JEDNA DUŠA, A NJIH DVOJE: HDZ BiH će u 11 sati malo o Općim izborima 2022., a onda u 14 sati o istome i Hrvatski narodni sabor

Sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine održat će se danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 11 sati, a također danas će se održati i sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH s početkom u 14 sati, prenosi Hercegovina.info.

Kako navode iz “Stožerne” stranke, Predsjedništvo HDZ-a BiH će razgovarati o predizbornim aktivnostima za Opće izbore 2022. i funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti na razini županija, entiteta i države BiH.

Par sati nakon glavnog sijela i nakon što se ručak slegne, Predsjedništvo HNS-a BiH, će osim o aktivnostima za Opće izbore 2022., razgovarati i o provedbi zaključaka s izvanrednog zasjedanja te organizacije.

Predsjednik obje gore navedene organizacije prošlog tjedna najavio je institucionalnu i teritorijalnu reorganizaciju Bosne i Hercegovine nakon što su raspisani Opći izbori za 2. listopad 2022. bez provedenih izmjena Izbornog zakona. Budu li se predstavnici HNS-a držali svojih načela sa zadnjeg zasjedanja, to bi bilo izvedivo po zaključcima 5 i 7.

5. zaključak HNS-a smatra da je Središnje izborno povjerenstvo uspostavljeno izvan zakona i predviđenih procedura te kao takvo nema ovlasti zakonodavca. Na pokušaj raspisivanja Općih izbora kao neustavan i antidaytonski čin bez dogovorenih izmjena Izbornog zakona, Hrvatski narodni sabor će pozvati svoje članice da se suprostave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

7. zaključak HNS-a 7. obvezuje svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cijelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, da pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar