JEDNO JE PREZIME POVEZALO SPLIT, SOLIN, ZAGORU I CIJELU BiH: Prekrasni prizori iz Rame bude nostalgiju na neka davnija vremena kada se puno više držalo do običaja i obitelji

JEDNO JE PREZIME POVEZALO SPLIT, SOLIN, ZAGORU I CIJELU BiH: Prekrasni prizori iz Rame bude nostalgiju na neka davnija vremena kada se puno više držalo do običaja i obitelji

Kada smo na Badnjak posjetili zaseok Pleiće u Cisti Velikoj, osim starih običaja do kojih mještani ponosno drže svjedočili smo i jednom od okupljanja stanovnika koje veže isto prezime – Pleić, piše dalmacijadanas.hr.

Domaćin Željko Pleić rođen je i živi u Cisti Velikoj, začetnik je ideje okupljanja svih ljudi koji nose zajedničko im prezime. Njegova najveća podrška je supruga Ljiljana Čorić Pleić koja priskoči u pomoć kada zatreba. Uz Željka, glavni inicijatori okupljanja su i dva Stipa Pleića i Zdravko Pleić.

Prvo spominjanje prezimena Pleić povijesne knjige upamtile su na zanimljiv način

“Okupili smo se u grupu u kojoj je 60-ak Pleića. Na području Hrvatske žive 502 osobe koje nose ovo prezime. Pokrenuli smo i inicijativu da se svi Pleići koji mogu nađu u Rami 13. travnja. Većina Pleića s kojima sam do sada uspio stupiti u kontakt je s oduševljenjem prihvatila ideju. Pleića ima i diljem Bosne i Hercegovine, pa su se tako Pleići s područja Tomislavgrada i Busovače također odlučili uključiti”, kazao nam je tada Željko Pleić.

Prvo spominjanje prezimena Pleić povijesne knjige upamtile su na zanimljiv način.

“Kod diobe zemalja 1725. obitelj Mate i Vida Pleštine i udovice pok. Martina s 10 čeljadi, dobila je 15 mletačkih mjera zemlje. Bože i Martin Pleština s 11 čeljadi dobili su 17 mletačkih mjera zemlje. Zamljišnik ističe da ima posjed u Novim Selima područja Zadvarje. Radi lakšeg izgovora narod im je skratio prezime u Pleić. Godine 1909. u Grivi živi 17 obitelji, 1979. 28 obitelji. Dijele se na Pleiće i Pleić Pržiće”, stoji u zapisu o prezimenima.

Stigao je i travanj, s njim i veliko okupljanje obitelji Pleića

U Rami su se 13. travnja okupili Ple(j)ići koji su pristigli iz svih krajeve Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i iz daljih zemalja. Najviše ih je pristiglo iz Ciste Velike (Pleići Pržići – svaka je kuća barem s jednim članom bila zastupljena), zatim iz Tomislavgrada, Splita, Solina, Busovače, Novih Sela i Uskoplja.

Splitski i okolni Pleići krenuli su iz Splita autobusom već oko 7 sati ujutro, kako bi se stigli susresti s Pleićima iz drugih mjesta – a gdje drugdje nego na svetoj misi u Rami koja se održala u 11 sati.

Misu je predvodio gvardijan ramskog samostana fra Andrija Jozić. Kod oltara je služio fra Marko Plejić animirajući glazbeno liturgijsko slavlje.

Domaćini, a ujedno i organizatori, Željko Pleić i učiteljica Jelena Knezović Pleić, prigodno su nakon mise uručili zahvalnice svima koji su doprinijeli u samoj organizaciji, ali i okupljanju Pleića.

Za oltarom se čitalo o povijesti prezimena Pleić, a uslijedilo je razgledavanje znamenitosti u Rami, a nakon toga zakuska za sve uzvanike.

Na knjizi o Pleićima radit će cijenjeni TV novinar Ante Ivanković

A da inicijativa okupljanja Pleića nije samo kratkoročan fenomen, dokazuju i konstantni napori organizatora za realizacijom što više, što kvalitetnijih projekata.

Među tim projektima svakako valja istaknuti pisanje knjige o Pleićima u čijem će nastanku sudjelovati i televizijski novinar i urednik Ante Ivanković koji aktivno djeluje na prikupljanju podataka, ali i na sastancima na kojima se izmjenjuju ideje i informacije koje će dovesti do konačne realizacije ove knjige čiji će autor biti upravo cijenjeni Ivanković.

Ante Ivanković inače je autor više knjiga, među kojima se ističu knjige “Duvanjska prezimena”, “S kamerom HTV-a u Domovinskom ratu”, “Hrvatski rodovi u župi Podbablje”, ali i brojnih drugih.

Početkom svibnja Pleići iz Tomislavgrada došli su na svoje

Kako to obično biva, jedno veliko duženje vodi do puno novih poznanstava – i novih, (ne)očekivanih ranijih okupljanja. Već dva tjedna nakon središnjeg događaja, Pleići iz Tomislavgrada i sela u blizini, Stipanića, gostovali su kod Pleića u Cisti Velikoj.

Dobrog društva i veselja nije manjkalo, a što Pleići dalje spremaju vrijeme će nam svima uskoro pokazati.

Iduće godine – novo druženje

Iako je prvo veliko Pleića okupljanje tek iza nas, organizatori su uzeli predah dovoljno dug samo da odmore, a zatim su krenuli u pripremu idućeg velikog okupljanja – naime, u Rami će se drugu subotu nakon Uskrsa, 3. svibnja 2025. održati, nadaju se, još veće i brojnije okupljanje Pleića.

Također, u Zagrebu živi dosta Pleića koji su ove godine opravdali svoj nedolazak, a sve koji su se ove godine okupili posebno je iznenadila i raznježila poruka Pleića iz Belgije – koji su dušom bili uz njih, i koji će dogodine, ako Bog da, biti i fizički prisutni.

Dosadašnjoj organizaciji najviše su pridonijeli supružnici Željko Pleić i Ljiljana Čorić Pleić, a uz njih se istaknula i mlada učiteljica Jelena Knezović Pleić. Zatim, Pere i Josip ‘dali su ruke’ u organizaciji okupljanja Tomislavgradskih Pleića, a Ivan Pleić bio je glavni odgovoran za Busovaču. Uz to, Pleići se zahvaljuju i ramskom gvardijanu fra Andriji Joziću na gostoprimstvu i svima koji su svojim dolaskom uveličali ovo okupljanje.

Izvor: dalmacijadanas.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar