“Jelen-Klanac” dobitnik podrške Europske unije investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

“Jelen-Klanac” dobitnik podrške Europske unije investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji

“Jelen-Klanac” d.o.o. vl. Mate Filipovića iz općine Prozor-Rama dobitnik je podrške Europske unije investicijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt Europske unije vrijedan 20,25 milijuna eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini.

Projekat provode i sufinanciraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA)

“Jelen-Klanac” d.o.o. odlučio je aplicirati na natječaj vrlo zahtjevnog projekta Europske unije, a firma je punu podršku dobila od Agencije za lokalni razvoj.

“Kao Agencija smo uradili svu tehničku obradu projekta za potrebe apliciranja firme ‘Jelen-Klanac’ na EU4AGRI projekt, stoga nam je iznimno zadovoljstvo da se projekt našao na preliminarnoj listi i na korak je do implementacije. Ovim putem obavještavamo sve žitelje općine Prozor-Rama da im kao Agencija za lokalni razvoj stojimo na potpunom raspolaganju za bilo kakvu vrstu pomoći, kao što su informacije o natječajima, načinima apliciranja ili pak pisanje projekata”, kazao je za Ramski Vjesnik Danijel Burečić, direktor Agencije za lokalni razvoj.

Naziv projekta “Izgradnja sjenika na farmi goveda”

Poduzeće “Jelen-Klanac” d.o.o. Prozor-Rama posluje od 2016.godine i usmjereno je na proizvodnju goveđeg mesa. Kroz ovaj projekt planirana je izgradnja novog sjenika koji bi uključivao i vanjske jasle za ishranu goveda. Cilj je proširiti i povećati proizvodnju.

Ukupno 41 prijava

Projekt EU4AGRI je 18. studenog 2022. godine objavio Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju koji je zatvoren 31. siječnja 2023. godine i na koji je zaprimljena 41 prijava.

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3.5 milijuna KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM. Za svaki projekt prijave podnositelj mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije, izuzev za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinaciranje iznosi minimalno 30%.

Poziv se odnosio na poljoprivredne sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, presadnice povrća i sjemenski krumpir), proizvodnja jaja, uzgoj ribe, uzgoj začinskog bilja, ljekobilja, i gljiva, kao i proizvodnja meda.

Nakon isteka roka za dostavljanje prijava izvršeno je komisijsko vrednovanje i bodovanje 41 zaprimljene prijave prema administrativnim, posebnim i kvalitativnim kriterijima javnog poziva, te evaluacija poslovnih planova i verifikacijska posjeta na terenu.

Preliminarna lista od 17 korisnika

U ocjeni bazne godine podnosioci prijave su morali imati ocjenu jednaku ili veću od 10. Kroz ocjenu kvalitativnih kriterija podnosioci prijave su od 300 mogućih bodova morali osvojiti minimalno 80 bodova za nastavak evaluacije.

Kroz ocjenu nefinancijskih efekata investicije podnosioci prijave su morali osvojiti minimalno 50 bodova, u skladu sa odredbama Smjernica javnog poziva.

Na osnovu izvršenog vrednovanja zaprimljenih prijava, sačinjena je preliminarna lista od 17 prijava za financiranje putem projekta EU4AGRI.

Preliminarna lista odabranih prijava je navedena u sljedećoj tabeli
Naziv podnosioca prijave Ispunjenost opštih i posebnih kriterija Ocjena bazne godine Ocjena kvalitativnih kriterija Ocjena realnosti projekcije  I ekonomske opravdanosti Ocjena nefinansijskih efekata Odabrana prijava
1 “FRUIT PROM” d.o.o. DA 20 130 DA 60 DA
2 “TATAROVIĆ” d.o.o. DA 14 120 DA 60 DA
3 “FARMA M-G” s.p Baltić Ljuban. DA 14 115 DA 60 DA
4 “PRIMUS-AGRO” d.o.o. DA 14 110 DA 60 DA
5 “AGROMONT” d.o.o. DA 16 105 DA 60 DA
6 “KOMPOT – VOĆE” d.o.o. DA 20 105 DA 60 DA
7 “AGRO PEJIN” d.o.o. DA 20 100 DA 60 DA
8 “FARMA ŠKUNDRIĆ” s.p. Milan Škundrić DA 20 100 DA 60 DA
9 “BRAĆA PAVLOVIĆ” doo DA 18 100 DA 60 DA
10 “JELEN – KLANAC” d.o.o. DA 13 95 DA 50 DA
11 “RDS PROM” d.o.o. DA 18 95 DA 60 DA
12 Poljoprivredni obrt “RAJIČ” DA 12 90 DA 55 DA
13 “DUVNJAK” d.o.o. DA 12 90 DA 60 DA
14 “FARMA KARAJICA” s.p. Karajica Nataša. DA 20 85 DA 60 DA
15 PD “AGROMEDŽIK” s.p. Slavko Čolić DA 20 85 DA 60 DA
16 “FARMA BRKIĆ MG” s.p.Milan Brkic DA 14 80 DA 55 DA
17 “FARMA LAZAREVIĆ” s.p.Željko Lazarević DA 15 80 DA 60 DA

Osim objave preliminarne liste korisnika na UNDP i EU4AGRI web stranicama, kako je naznačeno u Smjernicama javnog poziva, svi podnosioci prijava će biti pismeno obaviješteni o rezultatima javnog poziva. U navedenom pismenom obavještenju, svi podnositelji prijava će dobiti individualizirane komentare o podnesenoj prijavi.

Na rezultate preliminarne liste podnositelji prijava mogu uložiti prigovor.

Krajnji rok za podnošenje prigovora je 24. srpnja 2023. godine, do 12:00 sati. Prigovori moraju biti dostavljeni putem web platforme Javni pozivi (undp.ba).

Prigovori dostavljeni drugim putem (npr. putem faksa, e-maila ili pošte), neće biti uzeti u razmatranje.

Finalna lista odabranih korisnika će biti objavljena na web stranici UNDP http://www.ba.undp.org/ i na stranici projekta https://eu4agri.ba/ kako je navedeno u Smjernicama javnog poziva po završetku rada Komisije za obradu prigovora.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar