Jesen će biti sličnija kasnom ljetu, a oborina će biti manje

Jesen će biti sličnija kasnom ljetu, a oborina će biti manje

BiH očekuje postupna stabilizacija vremenskih prilika. Naime, nakon nekoliko oblačnih i kišnih dana, od danas će biti više sunčanih intervala sa slabim izgledima za povremene oborine. – Jutra će biti svježija, uz mogućnost pojave magle po kotlinama, a prema sredini i kraju dana temperature će pretežno biti u granicama prosjeka. Sjeverno strujanje zraka bit će nešto izraženije u Hercegovini. Temperature će se kretati u rasponu od 5 do 10 stupnjeva Celzijevih, na jugu od 12 do 16 °C jutarnje, a tijekom dana maksimalne vrijednosti dosezat će 23 °C u unutrašnjosti, na jugu mjestimično iznad 25 °C, priopćili su u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

I Amerikanci optimistični

Za vikend se prognozira svježije vrijeme, uz slabu mogućnost oborina, nešto izraženiju u središnjim i istočnim krajevima zemlje.

– U razdoblju od 26. rujna pa nadalje, prema aktualnim podacima, očekuju se slične vremenske prilike, stabilno, bez ili s malo oborina i temperaturama u skladu s kalendarom, mjestimice i nešto iznad uobičajenih za ovaj dio godine, priopćili su iz Zavoda. A meteorolozi američkog Accuweathera prognoziraju toplu jesen s manje oborina od prosjeka.

Nema straha od poplava

– Do kraja rujna i u listopadu moguće su povremene oluje, ali će, kada je riječ o prosjeku, jesen biti topla. Kiše će padati u okviru prosjeka za to doba godine, ali u nekim europskim krajevima bit će više sušno nego inače. Stoga oni koji vole toplije vrijeme, bez oborina, moći će uživati.

Dugoročno, južna Europa imat će toplu i većinom suhu jesen zbog razvoja anticiklona preko Sredozemlja. Područje visokog tlaka zadržavat će oluje sjevernije i ograničiti oborine u cijeloj regiji, stoji u priopćenju. Jesen će, prema temperaturi, više sličiti kasnom ljetu – takvo vrijeme će biti u većem dijelu Europe. Meteorolozi ocjenjuju da ne treba strahovati od velikih poplava, iako su one u manjoj mjeri moguće u kombinaciji s olujama, posebno na sjeveru Balkana. Na južnom Balkanu i u južnoj Italiji bit će nastavljena sušna razdoblja.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar