Jesenja sjetva u BiH bit će 200% skuplja u odnosu na onu iz 2021.

Jesenja sjetva u BiH bit će 200% skuplja u odnosu na onu iz 2021.

Nakon suše koja je imala katastrofalne posljedice na poljoprivredu u Bosni i Hercegovini i daleko manje prinose od planiranih, početkom listopada slijedi jesenja sjetva.

Nažalost, poljoprivrednike čekaju neusporedivo veće cijene goriva, gnojiva, sjemena…, u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Cijene za sve one elemente koji ulaze u proizvodnji žitarica, prije svega pšenice pa i ječma, veće su za 200 posto u odnosu na jesenju sjetvu iz 2021. godine. Zato bi trebali reagirati niže razine vlasti, županije i općine kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima. Zasad imamo samo puka obećanja”, kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika Federacije BiH.

Vlada FBiH je za 2022. godinu za oblast poljoprivrede izdvojila rekordnih 106 milijuna KM, 19 milijuna više u odnosu na prošlu godinu. Jedan dio bit će utrošen i za jesenju sjetvu, ali je nužno da i druge razine vlasti pomognu poljoprivrednicima u prozvodnji hrane u ovim kriznim vremenima. U suprotnom pitanje je koliko će se poljoprivrednika nakon slabog uroda od proljetne sjetve upustiti u novu avanturu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing