Jesmo li dočekali ogroman povratak u neka ramska naselja

Jesmo li dočekali ogroman povratak u neka ramska naselja

Protekli opći izbori pokazali su neke nove trendove. Broj onih koji su glasovali odjednom je postao daleko veći od broja žitelja koje redovno susrećemo i koji doista žive u ramskim naseljima. O čemu se radi?

Najinteresantniji je primjer sela Gmići. Godine 2018. na Općim izborima za Parlament FBiH ovdje je izašlo 267 glasača. Dvije godine kasnije, na lokalnim izborima za koje žitelji inače pokazuju puno veći interes, izborima je pristupilo 266 Gmićana. Toliko ih je stvarno bilo u selu.

Međutim, ove nedjelje se na Gmićima na izbore odazvalo čak 420 žitelja sa pravom glasa

Zanimljivo je da prijavljena izlaznost na ovom glasačkom mjestu oko 16 sati bila 220 glasača, a u 19 sati ih je bilo 420. Dakle, za tri sata, tj 180 minuta, pojavilo se silno mnoštvo, brojni glasači koji su glasovali svaki minut (trebalo je pregledati, odabrati, zaokružiti četiri glasačka lista i ubaciti ih u glasačku kutiju, sve to za minut).

To je značilo da su glasači stajali u ogromnim redovima kako bi vješto, za samo jednu minutu ili još brže, pregledali, odabrali i zaokružili kandidate te ubacili 4 glasačka lista u kutiju, da je glasovanje moralo biti produženo za najmanje 20 minuta, da su vozila kojima su došli bila parkirana u kilometarskim kolonama uzduž magistrale, da su članovi biračkog odbora teškom mukom održavali red pred i u biralištu.

Naravno da ništa od toga nije bilo. Na Gmićima (postoje informacije i za druga mjesta) izbore su odradili birački odbori. Ne glasači, ne oni s pravom glasa, nego oni koji su bili zaduženi za red i zakonitost pri izborima.

Stigle su informacije o sličnim događanjima i na nekim drugim biračkim mjestima. Osim Gmića, vjerojatno se slično događalo i na Ustirami, Gračacu, Rumbocima, a spominju se usmeno i druga mjesta.

Pod parolom borbe za hrvatske interese, glumeći strah od Komšića, ubacivalo se naveliko

Korist su izvukli upravo oni koji su širili strah od Komšića, dobili su silne nepostojeće glasove koji su im omogućili dobro plaćena zastupnička mjesta u naredne četiri godine.

Njima je Komšić dobro došao kako bi izazvali averziju naroda i skoro pa legalizirali kriminal i krađu tuđih glasova na biralištima. Žalosno je čuti da su oni koji su se ponegdje opirali krađi tuđih glasova proglašavani izdajicama!

Što je tu legalno a što legitimno, trebat ćemo se svi zapitati. Jeli Rama ušla u mračno doba u kojemu su dopuštene krađe tuđih glasova, krađe šume, preuzimanje raznih privilegija…

Vjerojatno ni jedan svećenik u nedjelju u propovijedi neće reći da krađa, pa ni ona tuđih glasova na biralištu, nije ništa drugo nego grijeh. Oni koji su dobili te lažne glasove već su zaboravili da se to događalo na Gmićima i na drugim biralištima u Rami, prihvatiti će se službenog rezultata i grabiti svoje privilegije.

Birački odbori će se jedno vrijeme povući u tišinu, neki članovi će biti posramljeni, reći će: “Nikad više“, ali dugogodišnji redatelji prevara pronaći će nove igrače uz nova obećanja. I to sve ako budemo na aktualne prevare gledali kao na nešto normalno, legalno i legitimno. Ipak, hajdemo vjerovati da će nas ovo razbuditi i da ćemo se svi vratiti u normalu, jer Rama je uvijek imala i imati će status mjesta časnih i poštenih ljudi.

BIRAČKI ODBOR GMIĆI

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar