Jeste li uspjeli razabrati što će sve Let3 s Eurosonga poručiti Putinu, “mali podli psihopat”, “traktor” i “idem u rat”

Jeste li uspjeli razabrati što će sve Let3 s Eurosonga poručiti Putinu, “mali podli psihopat”, “traktor” i “idem u rat”

Glazbeni kritičari jednoglasno su zaključili: pjesma “Mama ŠČ!”, koja će Hrvatsku predstavljati u Liverpoolu na Eurosongu, jedna je od najboljih pjesama riječkog rock sastava Let 3.

“Mama ljubila morona, Armagedon nona, krokodilski mali podli psihopat, traktor i mama idem u rat. Konačno dobra, jebeno dobra pjesma LET-a 3, prva nakon Bombardiranja Srbije i Čačka. Balkanski Bohemian Rhapsody 21. stoljeća. Ako ovaj nadrikolaž ne pobijedi na Eurosongu, Dori ili kako se već ta glupost izbora zove, badava ste krečili” – konstatirao je početkom veljače kritičar Anđelo Jurkas, piše Slobodna Dalmacija.

“Sve je to manje bitno od toga da je Hrvatska smogla hrabrosti na Eurosong odaslati skladbu poput “Mame ŠČ!”, odnosno Let 3 kao dokazane velikane konceptualne umjetnosti, rock teatra i rock performansa. Možda je Hrvate na ovaj iskorak ponukao i prošlogodišnji eurovizijski uspjeh srpske predstavnice Konstrakte s također konceptualnom “In Corpore Sano”, ali vjerojatno još važniji razlog za pobjedu Leta 3 na Dori leži u činjenici da je “Mama ŠČ!” jebeno dobra zajebancija na Putina i zabavna kritika odvratne ruske invazije na Ukrajinu.

U tom smislu ne bi bilo loše da se tijekom nastupa u Liverpoolu na video-zidu nađe i prijevod stihova na engleski jezik mada će i iz vizualija, kostima i teničkih pomagala na sceni biti jasno o čemu se radi” – piše Aleksandar Dragaš, glazbeni kritičar Jutarnjeg.

image

 Damir Skomrlj/Cropix
Na popularnom eurovizijskom portalu Eurovision Apocalypse, i blogger Roy D. Hacksaw hvali Let3

“Teško je naziv njihove pjesme Mama ŠČ! prevesti na engleski jezik, ali oduševila me pjesma o psihopatu i traktoru. Ima tu svega: od kakofonog uvoda, koji klizi u narodni hvalospjev, onda malo Zappe, te plime i oseke koji se pretvaraju u ogromnu zbrku ljutog pop bijesa i kratkog, iznenadnog završetka. Briljantno!” – piše Hacksaw.

image

 Damir Skomrlj/Cropix

Odmah nakon što je pjesma objavljena, mnogi su iz teksta zaključili kako Let 3 spominje ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prije godinu dana izvršio invaziju na Ukrajinu.

U “Mami ŠČ!” spominje se i traktor, koji bi također mogao imati veze s Putinom, kojem je veliki prijatelj i saveznik, bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko, prije nekoliko mjeseci za 70. rođendan poklonio, upravo – traktor.

Stihovi ‘Mame ŠČ!‘

Mama kupila traktora, šč
mama kupila traktora, šč
mama kupila traktora
trajna – nina, Armagedonona

Mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona
trajna – nina, Armagedonona

Mama, mama, mama ja se idem igrat
mama, idem u rat

Ref.
Onaj mali psihopat
mali podli psihopat
krokodilski psihopat
mama, idem u rat

Mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona, šč
mama ljubila morona
trajna – nina, Armagedonona

Izvor: Slobodna Dalmacija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing