Jesu li Amerikanci prekoračili ‘crvenu liniju‘? U Pentagonu bijesni: “Ovo je neodgovorno!”

Jesu li Amerikanci prekoračili ‘crvenu liniju‘? U Pentagonu bijesni: “Ovo je neodgovorno!”

Ključni događaji

Danas novi pokušaj evakuacije civila iz čeličane Azovstal

Rusi kažu da njihova vojska poštuje prekid vatre oko tvornice, ali iz Azova to demantiraju

CNN: Amerikanci su pomogli Ukrajini u potapljanju krstarice Moskva

NOVO 8.45 – Ako je suditi po objavi lokalnih vlasti u Mariupolju, čini se da u ovim trenucima traje evakuacija civila iz Azovstala.

– Hvala vam što spašavate naše ljude. Nadam se da će se opseg evakuacije još više povećati. Na kraju krajeva, u Mariupolju je ostalo živjeti na desetke tisuća civila. Svi oni preživljavaju u izrazito teškim uvjetima na pragu humanitarne katastrofe. U gradu vlada nestašica hrane, vode i lijekova. Evakuacija se mora nastaviti – stoji u objavi na Telegramu.

Glavni savjetnik predsjednika Zelenskog također je potvrdio da je evakucija civila iz Azovstala u tijeku

7.50 – Dok New York Times, NBC i CNN imaju potvrde s nekoliko strana da je SAD odigrala jednu od ključnih uloga u uništavanju ‘Moskve’, iz Pentagona negiraju da su pružili Ukrajincima bilo kakve obavještajne podatke pomoću kojih je lociran brod. Štoviše, kažu da nisu imali pojma da Ukrajinci uopće imaju namjeru potopiti brod.

Ne samo to, iz Washingtona su oštro demantirali i vijest da Ukrajincima daju obavještajne podatke koji su im omogućili da lociraju i ubiju veliki broj ruskih generala

“Istina je da pomažemo Ukrajini da obrane svoju zemlju, ali ova priča s ruskim generalima nije istinita. Ovo što je objavio NY Times je neodgovorno! Ukrajinci skupljaju podatke od nas i naših saveznika, ali sami odlučuju što će raditi na terenu”, rekao je glasnogovornik John Kirby.

7.25 -U najnovijem izvještaju britanskih obavještajaca stoji da Rusi već dva dana pokušavaju ući u čeličanu Azovstal i da je cijela operacija povezana s velikom ruskom obljetnicom koja je u ponedjeljak. U izvještaju stoji da Putin žudi za osvajanjem Mariupolja kako bi 9. svibnja na ‘Dan pobjede’ mogao objaviti barem simboličnu pobjedu. Međutim, navodi se također da bi cijela operacija osvajanja Azovstala mogla imati utjecaja na bitku za Donbas budući da bi ruska vojska u Mariupolju mogla doživjeti teške gubitke.

7.00 Iz više izvora danas je potvrđeno da su Amerikanci sa svojim obavještajnim podacima pomogli Ukrajini da potope ruski vojni brod “Moskva”. Iako ta važna vijest jasno održava stav Bidenove administracije da ‘šakom i kapom’ dijeli obavještajne podatke s Ukrajinom i značajno oslabi Putinovu vojsku, mnogi su se zapitali jesu li Amerikanci ‘prešli crvenu liniju’ kada je u pitanju američka potpora ukrajinskoj vojsci.

Izvori CNN-a iz američkog ministarstva obrane kažu da ‘crvena linija’ nije prekoračena i da postoje jasne granice koje podatke su voljni dijeliti s Ukrajinom, a koje će sačuvati za sebe…

6.20 – Ruska vojska u Donbasu ostavrila je mali napredak, pogotovo na sjeveru regije, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar