Jesu li zaboravili na svoju obljetnicu

Jesu li zaboravili na svoju obljetnicu

U stvaranju HDZ 1990 svoj veliki doprinos dali su ljudi iz općine Prozor-Rama. Otpor jednoumlju u hrvatskom političkom korpusu kulminirao je kada su bivši radnici i građani Rame zastavili bezočnu pljačku bivše tvornice UNIS koju su u ratu sačuvali branitelji, a razbaštinili držatelji jednoumlja. Tadašnja energija pretočena je u politički pokret. Koliko se taj pokret profilirao i postao novo političko promišljanje i djelovanje u odnosu na dotadašnje, a i današnje jednoumlje u interesu Hrvata i svih građana BiH prosudite sami.

Davne 2006., godine 8. travnja, – Hrvatska politička scena u BiH postala je bogatija za još jednu političku stranku – HDZ 1990. Oko 350 izaslanika utemeljiteljske skupštine spomenute stranke jednoglasno je podržalo osnivanje HDZ-a 1990., a za predsjednika privremenog Predsjedništva HDZ-a 1990. izabran je Božo Ljubić.

Na utemeljiteljskoj skupštini izabrani su i članovi privremenog Predsjedništva – Martin Raguž, Vinko Zorić, Josip Merdžo, Rudo Vidović, koji bi trebali u dogledno vrijeme pripremiti prvi sabor nove stranke.

Kako je u svom govoru istaknuo Božo Ljubić, nova stranka želi biti suvremena europska pučka stranka koja će s narodnim i ostalim demokratskim strankama u BiH pridonijeti uspostavi stabilne i funkcionalne BiH. Govoreći o legitimitetu naziva stranke, Ljubić je istaknuo kako legitimnost naziva stranke crpe iz izborne pobjede na 9. saboru HDZ-a BiH. Ljubić se također osvrnuo na HDZ BiH te istaknuo kako ta stranka boluje od neizlječivog karcinoma.

“Mi ne dijelimo HDZ, mi spašavamo HDZ. Zbog krize vodstva, zadnjih godina HDZ BiH ne samo da nije bio u stanju rješavati gospodarska i socijalna pitanja, nego je vodeći izolacionističku politiku, doveo stranku na marginu političkih zbivanja. Nezaposlenost, siromaštvo, štrajkovi, korupcija i iseljavanje su posljedice”, naglasio je Ljubić.

Ljubić se vratio pod Čovićeve skute 

Ljubić je u međuvremenu postao izdajnik napustivši HDZ 1990 i vrativši se pod skute Dragana Čovića, nakon čega zapravo ova stranka počinje jačati i pod vodstvom svog tadašnjeg predsjednika Martina Raguža postaje jedina istinska alternativa HDZ-a BiH bilježeći na izborima u listopadu 2014. godine svoj daleko najbolji rezultat od samog osnutka.

Županijski odbor HDZ-a 1990 Županije Zapadno-hercegovačke je u prosincu 2015. zatražio Raguževu ostavku zbog “opće neaktivnosti i stranačkog nerada i sve lošije stranačke situacije na terenu”. ŽO HDZ-a 1990 ŽZH-a je zatražio da održavanje stranačkog sabora umjesto u Sarajevu bude u Mostaru, da sabor bude izbornog, a ne izvještajnog karaktera, profiliranje stranke i isticanje hrvatske demokršćanske ideologije.

Ovu inicijativu podržali su parlamentarni zastupnici u FBiH Zdravko Kuzman i Ljuban Herceg, te zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Luka Faletar. Raguž je 23. prosinca 2015. podnio ostavku, opravdavši se zdravstvenim problemima s kralježnicom.

Ilija Cvitanović izabran je 9. siječnja 2016. u Mostaru za v.d. predsjednika HDZ 1990. A izbor je uslijedio nakon ostavke dosadašnjeg predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža

“Cvitanović, koji je do tada obnašao dužnost glavnog tajnika u toj stranci, zahvalio je na ukazanom povjerenju kazavši kako će do izbornog Sabora HDZ 1990 raditi sve što bude u njegovoj moći i najboljoj vjeri kako bi se stranka pripremila za kvalitetan Sabor i da HDZ 1990 ne trpi niti u političkom niti u bilo kojem drugom pogledu do odražavanja samog izbornog Sabora”, kazao je tada.

Govoreći o budućem radu i ciljevima HDZ 1990, Cvitanović je kazao kako je ova stranka, u skladu sa svojim programskim dokumentima, stranačkom deklaracijom, hrvatska demokršćanska stranka, koja će se zalagati za osnovno načelo opće pravednosti za sve građane BiH, a što se tiče suradnje s novim strankama, kazao je kako su potpuno otvoreni za sve stranke sličnog svjetonazora.

Čovićev priljepak 

Sada, nakon nešto više od šest godina, HDZ 1990 postaje sve veći “priljepak” Draganu Čoviću, iako ga ponekada prozovu reda radi za njegove “vješte vrline”, ali Čović sve to promatra sa smiješkom jer bi mu bilo monotono da ga skoro više nitko ne proziva zato što je mnoge strančica vješto sebi prigrlio.

No, vratimo se na početak priče, a to je da je na današnji dan 8. travnja 2006. godine osnovan HDZ 1990, a čak i oni zaboravili da im je jučer bio rođendan!

Izvor: Mili Marušić / OTPOR.Media

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar