Podignuta optužnica protiv Sadika Ahmetovića zbog zloupotrebe položaja

Podignuta optužnica protiv Sadika Ahmetovića zbog zloupotrebe položaja

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu za zloupotrebu položanja protiv Sadika Ahmetovića, nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH.

 

On se tereti za kazneno djelo korupcije, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio uposleniku stjecanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu proračunu BiH.

 

– Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju Ministra sigurnosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (37).

Potpisao sa navedenim ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke – priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Na navedeni način, dodaju, optuženi Ahmetović je omogućio Bektiću da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da on opisane poslove nije radio.

 

– Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine. Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja, ministra sigurnosti, pribavio protupravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu većem od 10.000 KM, čime je počinio krivično  djelo-zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. Kaznenog zakona BiH – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar