JOŠ JEDAN UZALUDAN SASTANAK Čović-Izetbegović: Treba još 10 do 20 sastanaka kako bi se dogovorili – problem Mostar

JOŠ JEDAN UZALUDAN SASTANAK Čović-Izetbegović: Treba još 10 do 20 sastanaka kako bi se dogovorili – problem Mostar

“SDA i HDZ ne uspijevaju pronaći rješenja za koja smo zainteresirani, što ne znači da ih nećemo pronaći. To tako traje desetljećima. Imamo razmimoilaženja, ali držimo stvari u FBiH stabilnima”, kazao je medijima lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka sa izaslanstvom HDZ BiH.

“Za ovakva teška pitanja potrebno je imati 10-20 sastanaka da bi 21. donio rezultat. Mi smatramo da odmah treba krenuti u formiranje vlasti, restrukturiranje federalne vlasti. Ne možemo formirati čitavu federalnu vladu u jednom danu, ali možemo imati novog predsjednika FBiH i zamjenike i krenuti u proces. Po pitanju presude za ljudska prava Sejdić – Finci, imali smo razgovore i nastavit ćemo ih. Također, u vezi presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića i tu ima nekih pomaka, ne bih danas mogao govoriti o suštini”, kazao je Izetbegović, prenosi N1.

Dodao je da se dvije strane opet nisu složile kada je riječ o situaciji u Mostaru. “Oko Mostara se opet ne slažemo, SDA smatra da Mostar treba odvojiti od ova dva pitanja. Mi smatramo da treba požuriti, te da bi trebala sudjelovati i međunarodna zajednica koja je kumovala sadašnjim rješenjima.

“Mi Bošnjaci smatramo da princip koji je HDZ predlagao treba provesti. Smatramo da Bošnjaci nisu dovoljno predstavljeni, niti približno u agencijama, institucijama. Odstranjeni smo i iz nekih bitnih segmenata gdje smatramo da nam hrvatska strana treba pomoći da dobijemo neizravno oporezivanje”, dodao je Izetbegović.

“Mislim da bi trebalo relaksirati odnose i očekujemo sa strane hrvatskog partnera potez, omogućivanje potpisivanje ugovora IZ BiH sa državom”, kazao je predsjednik SDA.

 

/Izvor: Republika.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar