JOŠ JEDNO PARAZITIRANJE Lobijima ponestaje novca pa poduzećima nametnuta kupnja novih fiskalnih kasa, iako su im stare potpuno ispravne

JOŠ JEDNO PARAZITIRANJE Lobijima ponestaje novca pa poduzećima nametnuta kupnja novih fiskalnih kasa, iako su im stare potpuno ispravne

Temeljem izmjena Zakona o fiskalnim sustavima svi gospodarstvenici u Federaciji će morati kupiti novu fiskalnu kasu. Ovaj novi namet, tek nakon što su se počeli blago uzdizati nakon korone, gospodarstvenici slabo prihvaćaju, pišeHercegovina.info.

Neki već sad govore da će u ovom slučaju odjavljivati tvrtke, ali i obrte, budući da nije prvi put da se mijenjaju kase. 

Novi udar

“Dok je Hrvatska riješila pitanje fiskalizacije na način da su se vršile softverske izmjene na programima te nisu zahtjevali zamjenu postojećih printera za račune, mi smo u BiH prevareni.

Fiskalizacija je napravljena na potpuno pogrešan način kako bi se pogodovalo određenim interesnim skupinama. Svi poslovni subjekti su bili dužni zamjeniti svoje postojeće printere za račune sa novim fiskalnim kasama, a cijene jednog fiskalnog uređaja se kretala između 600-1200 KM.

Nadalje, poslovni subjekti su dužni zakonski jednom godišnje kod ovlaštenog servisa za fiskalne kase provjeriti stanje fiskalne kase što iznosi oko 80 KM. Novim zakonom bi se fiskalne kase ponovno mijenjale što bi bio novi udar. Ako se teži Hrvatskom riješenju koje je dobro, i u korist gospodarstvenika, onda je moguće i postojeće fiskalne kase koristiti”, kaže jedan od mostarskih gospodarstvenika koji su nam se obraćali ovim povodom.

I u poduzetničkim udrugama smatraju da se pod terminom unaprijeđenje sustava fiskalizacije ponovno žele zadovoljiti apetiti pojedinih lobija. 

“Od 1. siječnja 2021. svi koji su fiskalizirani morati će nabaviti potpuno nove aparate, a sve kako bi povlaštena kasta povukla nove novce. To je opet pogodovanje novoj uvozničkoj strukturi koja se bavi tim poslom. U zadnje vrijeme im je pao posao, više se tvrtki gasi, nego se otvara novih, više ima odjava fiskalnih uređaja nego prijava novih, i sad su skontali kako će opet uzeti od gospodarstva neku novu cifru”, kaže za hercegovina.info Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar. Međutim, kaže da je to urađeno toliko nerazumno da je to nemoguće.

Činjenica da su naložili da od 1. siječnja svi moraju imati novu kasu, što je fizički i tehnički neizvedivo. Informatički stručnjaci, koji su zaposleni u tim tvrtkama, a koje rade za fiskalizaciju ne bi za 24 sata mogli zamijeniti isprogramirati i uključiti uređaje. Na kraju krajeva ni internetska mreža preko koje ide ne bi mogla podnijeti da se za 24 sata umjesto starih uključe novi uređaji.

Znači, nema fizički logike da se taj posao uradi ispod 2-3 godine. Zakon bi morao u najmanju ruku da kaže da od 1. siječnja svi novi koji se uključuju moraju po novom modelu, a postojećima dati rok dvije godine da izvrše zamjenu uređaja i prilagode se novim zakonskim rješenjima”, smatra Majić.

Čak su i tvrtke koje se bave fiskalizacijom, a koje će u toj priči zaraditi, kako kaže Majić, tražile od Vlade FBiH odgodu jer je fizički nemoguće izvršiti toliku zamjenu. Upitan zašto postojeći uređaji neće važiti, ako se uzme u obzir da gospodarstvenici u Hrvatskoj nisu morali kupovati nove uređaje, nego su im nadograđeni stari, Majić kaže da se ide u korist lobijima.

“To je taj uski lobij. Sve tvrtke koje se bave fiskalizacijom u Federaciji uvoze preko jednog ili dva kanala fiskalne uređaje, i ti glavni uvoznici koji su pod političkom paskom određenih struktura, mislim da je jedna SDA, druga HDZ što se tiče Federacije. To je klasično otvaranje novog posla. No, nisu vodili računa uopće o metodologiji i načinu izvedbe”, zaključuje Majić.

Novi uređaji će se nabavljati pod opaskom da se stari ne mogu nadograditi, no onda je pitanje zbog čega je već jednom vršena zamjena fiskalnih uređaja, i što je cilj. 

Kladionicama ne trebaju kase?

Inače, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj početkom rujna u Mostaru, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima.

Naveli su da je iskazana potreba za unaprjeđenjem sustava fiskalizacije s ciljem sveobuhvatnog načina evidentiranja prometa i omogućavanja slanja podataka o svakom pojedinačno ostvarenom prometu prema Poreznoj upravi sukladno tehnološkom razvoju povećane brzine prijenosa podataka i uvođenja 4G mreže u BiH.

“Jedno od novopredloženih rješenja odnosi se na obveznike fiskalizacije, te je proširen obuhvat poslovnih subjekata i poduzetnika koji posluju gotovinom. Izuzeti su poslovni subjekti i poduzetnici koji obavljaju djelatnosti oslobođene plaćanja PDV-a ukoliko ne posluju s gotovinom.

Također je izuzeta trgovina na veliko s obzirom da se, sukladno propisima o unutarnjem platnom prometu, plaćanje vrši bezgotovinski, što je bio i prijedlog poslodavaca. Izuzetak se odnosi i na organizatore igara na sreću koji su putem posebnog IT sustava povezani s Poreznom upravom”, kazali su u Vladinu priopćenju.

(Izvor: Hercegovina.info)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing