Jozo Ivančević: Hrvati nisu ništa dobroga osjetili ni kada ih je predstavljao Čović niti kada je to Komšić

Jozo Ivančević: Hrvati nisu ništa dobroga osjetili ni kada ih je predstavljao Čović niti kada je to Komšić

Sanovništvo općine Prozor-Rama može se pohvaliti načelnikom koji, za razliku od brojnih kolega, želi i jeste načelnik svih građana. Sulude poruke upućene Željku Komšiću iz općina u kojima vlada HDZ BiH kod Joze Ivančevića nisu bile slučaj. Načelnik Općine Prozor nije pokleknuo i podlegao pritiscima, a namjere HDZ-ovih vijećnika ni u Općinskom vijeću nisu pale na plodno tlo. Kasnije je odlučno digao glas protiv sporazuma koji je njegov HDZ 1990 potpisao sa HDZ-om BiH. Time se, naveo je, stvorila koalicija koja ne ide u korist hrvatskog naroda, koja je nehrvatska i nemoralna i ide u korist užem krugu ljudi. Članovima i simpatizerima politike koja je od čelnika HDZ-a 1990 tražila iskreno i vjerodostojno predstavljanje hrvatskih interesa poručio je da ne posustaju u nadi za bolje sutra te da budu uvjereni kako ima i onih koji ne prihvataju nametnutu koaliciju i koji se neće pokloniti “lažnim idolima”.

Sluđivanje naroda

Ivančević se prethodno našao na udaru HDZ-a BiH, jer je nakon pobjede Željka Komšića na izborima za Predsjedništvo BiH prisustvovao otvaranju prostorija DF-a u ovoj općini. Općinski odbor HDZ-a u Prozoru ovaj čin okarakterisao je kao veleizdaju Hrvata.

Zar je toliki zločin otići na otvaranje prostorija DF-a kako su naveli iz HDZ-a BiH?

– Ta stranka ima vrlo snažnu medijsku mašineriju, koja proizvodi kojekakve spinove. Tako je i ovaj sa DF-om u ovoj općini, sa Željkom Komšićem. Vjerujte da je upravo u Prozor-Rami razvijena suradnja između Komšićeve i Čovićeve stranke pri proteklim općim izborima. Mi nastojimo sa našim sugrađanima koji su u DF-u imati korektan odnos i time se ponosimo. Posebno što kao načelnik želim to biti svim građanima. Što bi bilo da sam otišao u Banju Luku kao Dragan Čović kada je odlikovan osuđeni ratni zločinac, koji je granatama gađao i općinu Prozor-Rama, od čijih granata je poginulo više civila, primjerice, majka i dvoje djece u svojoj obiteljskoj kući u Prozoru? Smisao demokracije je stalno izgrađivanje kulture dijaloga. Ovdje nije u pitanju o kojoj stranci je riječ, nego o tome da vam netko drugi određuje s kim i kako ćete razgovarati ili popiti piće. Stalno se moramo boriti protiv nekog jednoumlja, umjesto da se borimo protiv nezaposlenosti, korupcije i odljeva mladih obrazovanih ljudi.

Da li je Hrvatima u BiH danas lošije nego što je bilo u vrijeme kad ih je u Predsjedništvu predstavljao Dragan Čović?

– Hrvatima u BiH je teško i u ratu i poslije rata. Pogledajte kako su samo protjerani Hrvati iz Posavine. Nažalost, i sada stalno odlaze iz cijele BiH. Dosadašnja politika je bila politika sluđivanja naroda. Uvijek je netko drugi kriv kada nešto nije uredu i za ukupno stanje Hrvata. Nijedan predizborni program koji je obećavan Hrvatima BiH nije ostvaren. Hrvati nisu ništa dobroga osjetili ni kada ih je predstavljao Dragan Čović niti kada je to Željko Komšić. Da se razumijemo, treba mijenjati Izborni zakon BiH, ali treba se usporedo brinuti o stvarnim problemima naroda. Upravo zbog nesposobnosti odgovora na stvarna, životno važna pitanja, Čovićeva mašinerija ne traži rješenje tih problema, nego sve krije ispod kukanja o izbornom zakonu.

Može li, kao što se predviđa, nakon sporazuma HDZ-a i HDZ-a 1990 doći do raskola u Vašoj stranci, odnosno cijepanja na dva dijela?

– HDZ 1990 je kao stranka nastala upravo kao odgovor na politiku koju je provodio Dragan Čović na čelu HDZ-a BiH. Stoga je važno da ostanemo dosljedni u svojim stavovima. Mi smo se davno usprotivili Čovićevu jednoumlju i demokratski pokazujemo svoj stav.

image
Ovo pokazivanje našeg stava ne mora biti odmah put u raskol, nego razvoj demokracije unutar stranke, ali i u cijeloj zajednici. Ako i dođe do raskola, to je upravo ostvarivanje cilja Dragana Čovića, koji pokušava uništiti oporbu među Hrvatima BiH. Mi u Prozor-Rami ne planiramo mijenjati mišljenja i stavove iskazane prilikom osnivanja HDZ-a 1990.
Brojni su načelnici Željka Komšića proglasili nepoželjnim u svojim općinama. Vi to niste učinili, iako je pritisak pretpostavljamo bio veliki. Zašto?

– Zato što smo prepoznali da se radi o spinu, o obmani. Čoviću su Komšićeva kandidatura i izbor došli kao glavni prekrivač preko svih teških promašaja, nedosljednosti, neispunjenih obećanja.

A Srpkinja Dujmović?

Prije svega, treba se sjetiti izbora za člana Predsjedništva, hadezeovca Ive Mire Jovića i čije su ga ruke izabrale, zatim izbora Joze Križanovića te zašto se nije reagiralo kada je Komšić izabran nasuprot HDZ-ove kandidatkinje Borjane Krišto? Nitko ne spominje da je na ovim izborima, na listi HDZ-a BiH u HNŽ-u izabrana Srpkinja Zora Dujmović! I Komšić i Čović izabrani su po istom Izbornom zakonu. Ni jedan ni drugi nisu to obavljali kako treba. Zato mi nismo bili ni za jednog ni za drugog. Imali smo doktoricu Dianu Zeleniku… Ona je bila dobar kandidat.

Trebaju li vodstva gradova i općina brinuti o Predsjedništvu BiH?

– Općine i gradovi najizravnije osjećaju sve posljedice svih izbora. One trebaju raditi u domenu koji im je predvidio Zakon o lokalnoj upravi. Kada dođu izbori, onda trebaju učiniti korak i birati one koje smatraju da su najbolji. Mi smo to na posljednjim izborima pokazali, podržavši najbolju kandidatkinju, doktoricu Zeleniku. A kada prođu izbori, članovi Predsjedništva bi se mogli sjetiti općina i gradova te i o njima malo brinuti. Prozor-Rama je mala općina, svega 14 tisuća stanovnika, pa je valjda to razlog što nas u zadnjih deset godina službeno nije posjetio nijedan član Predsjedništva. Ali, ne žalimo – siguran sam da nam svojim dolaskom i ne bi donijeli neku dobrotu.

/Izvor: Oslobođenje/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar