Jozo Ivančević  jedini je u Federaciji BiH prepoznao nepravdu i nezakonitost odvođenja zdravih osoba u karantenu

Jozo Ivančević jedini je u Federaciji BiH prepoznao nepravdu i nezakonitost odvođenja zdravih osoba u karantenu

Načelnik općine Prozor-Rama braneći žitelje svoje općine, stao je na branik žitelja cijele Županije, koje su sprovodili u karantene ne razmišljajući o njihovim pravima.

Načelnik općine Prozor-Rama dr.  Jozo Ivančević jedini je u Federaciji koji je prepoznao nepravdu i nezakonitost u odvođenju zdravih osoba u županijsku karantenu, i to pod prijetnjom vlastita privođenja kazao da se žitelji Prozor-Rame u karantene neće odvoditi. Da je njegova ljudska i hrabra reakcija bila utemeljena i na zakonu, pokazuju dopisi koje zaprima federalno ministarstvo zdravstva i federalne institucije. Nijedan rukovoditelj lokalne zajednice za svoje građane nije učinio ono što je Ivančević učinio za svoje sugrađane. Da je Ivančević bio ispred svoga vremena, i odlučio ljudski, ne prepisujući odluke stožera kako su to činili njegove kolege, dokazuju i najnovija pisanja medija:

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanske županije 14 travnja piše federalnom Ministarstvu zdravstva da su mišljenja da je potrebno ukinuti navedenu mjeru. „Predlažemo da se umjesto karantena ponovno uspostavi mjera kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana uz pojačano praćenje provođenja donesenih mjera s ciljem sprječavanja širenja zaraznih bolesti“, zaključuje direktorica tuzlanskog Zavoda za javno zdravstvo.

Dan kasnije, kako piše Hercegovina.info isto stajalište iznose iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojske županije, i to „da je potrebno ukinuti mjere karantene za osobe koje ulaze u BiH, a imaju trajno prebivalište na području Zeničko-dobojske županije, te umjesto navedenih mjera ponovno uspostaviti sustav kućne samoizolaciji“.

Isti dan, 15. travanj Federaciji piše Srednjobosanska županija

 „Stajalište kriznog stožera Ministarstva je da je potrebno ukinuti mjere karantene za osobe koje ulaze u BiH, a imaju trajno/privremeno prebivalište na području Srednjobosanske županije, te umjesto navedenih mjera ponovno uspostaviti sustav kućne samoizolacije tih osoba u trajanju od 14 dana uz eventualno produženje“, pišu iz SBŽ-a, potpisuje tamošnji ministar zdravstva.

Na koncu se, jučer Federaciji obraća Zeničko dobojska županija, a u dopisu kaže da je karantena protuzakonit.

Načelnik općine  Prozor-Rama braneći žitelje svoje općine, stao je na branik žitelja cijele Županije, koje su sprovodili u karantene ne razmišljajući o njihovim pravima. To pokazuje da se vlast u Prozor-Rami nije odnarodila od vlastita naroda, već joj je narod na prvom mjestu, te je u ovom slučaju činila ono što je morala mnogo ranije uraditi Županija- preispitati je li odluka o karantenu u vezi sa zdravim razumom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing