• JOZO IVANČEVIĆ za Hercegovina.info – Sve moramo sami, prije stigao snijeg nego crnogorske letjelice
  • JOZO IVANČEVIĆ za Hercegovina.info – Sve moramo sami, prije stigao snijeg nego crnogorske letjelice
  • JOZO IVANČEVIĆ za Hercegovina.info – Sve moramo sami, prije stigao snijeg nego crnogorske letjelice

JOZO IVANČEVIĆ za Hercegovina.info – Sve moramo sami, prije stigao snijeg nego crnogorske letjelice

Općina Prozor-Rama je među pet općina i gradova u Hercegovini gdje službeno nema koronavirusa. No, među tih pet općina ima najveći broj žitelja u samoizolaciji. Mjesto su poharali i požari, koje su danima gasili vatrogasci i lokalno stanovništvo, pa na koncu i snijeg. O borbi sa globalnom pošašću, ali i lokalnom vatrom, razgovarali smo s načelnikom i samim time zapovjednikom općinskog stožera – Jozom Ivančevićem.

Kakva je epidemiološka slika, koliko je osoba testirano, koliko u samoizolaciji i pridržavaju li se iste?

– Hvala Bogu u općini Prozor-Rama do ovog našeg razgovora nema još oboljelih od koronavirusa. Odmah smo poduzeli konkretne mjere. Preko sanitarne inspekcije organizirali smo dezinfekciju institucija, vjerskih objekata, gradskih ulica. Postavili smo trijažni šator ispred Doma zdravlja „Rama“ i pripremili izolatorij ukoliko zatreba. U tvornici Rama-Tex skrojeno je oko 5 tisuća maski i to je podijeljeno stanovništvu i institucijama. Kao Stožer civilne zaštite uspostavili smo odličnu suradnju između svih institucija. Policija i sanitarna inspekcije te Civilna zaštita izvrsno vode evidenciju i nadzor osoba koje su dobile mjeru samoizolacije jer su stigle iz inozemstva i s područja gdje koronavirus već prisutan i moguće da su ostvarile kontakte sa zaraženim osobama. Do sada je iz inozemstva pristiglo 361 osoba i njih 312 je završilo proces samoizolacije. Dom zdravlja „Rama“ dobio je 110 testova na Covid-19. Po potrebi smo provodili i testiranja. Testirano je 11 osoba i svi dosadašnji testovi su negativni.

Provodimo evidentiranje osoba koje dolaze iz drugih sredina, kako bismo po potrebi reagirali blagovremeno i na odgovarajući način. Vršimo dezinfekciju dostavnih vozila koji dostavljaju robu za trgovine i pojedince te je do sada dezinficirana više od stotinu vozila.

Vodimo računa o siromašnim i ugroženim sugrađanima. Crveni križ Prozor-Rama dostavlja pakete potrepština onima kojima je najpotrebnije. Dostavljeno je 185 paketa. Naravno, te pakete je osigurala Općina uz sudjelovanje i tri donatora. Također smo nabavili vozilo za potrebe Crvenog križa zbog ove situacije. Svoj posao obavljaju i Centar za socijalni rad i Centar za prevenciju i edukaciju, svi prema svojim korisnicima. Drago mi je da građani dobro poštuju odredbe nadležnih institucija i stručnih osoba.

Pomaže li vam itko u svemu tome?

– Odnos drugih razina prema ovoj općini je zabrinjavajući. Do sada smo dobili jako malo zaštitnih sredstava, i to sa velikim zakašnjenjem. O svemu uglavnom brinemo sami. Kakav je odnos prema ovoj općini vidjelo se po odluci federalne Vlade koja je potpuno izostavila općinu Prozor-Rama sa popisa za dodjelu pomoći. Znamo da su „prste„ u tom odlučivanju imali hrvatski kadrovi u Federaciji. U svemu ovome najviše nas zabrinjava izostanak bilo kakve reakcije svih političkih dužnosnika iz općine Prozor-Rama i onih koji su na višim razinama vlasti, sve do Vijeća ministara, da apsolutno ništa nisu poduzeli za ovu općinu. Možda i jesu, ali ništa nije stiglo do naših građana. To neka služi njima na njihov obraz i političku čast.

Desetak dana pred Uskrsne blagdane općinu Prozor-Rama zadesili su brojni i veliki požari. Požare je, nakon velikih napora domaćeg stanovništva i vatrogasaca, te helikoptere OS, dokrajčila kiša i snijeg. Kako komentirate to da air traktori iz Crne Gore, premda je najavljeno, nisu stigli do Prozor-Rame?

Nažalost, osim borbe da koronavirus ne dođe na prostor općine Prozor-Rama, suočili smo se s požarima koji su izazvani ljudskom rukom. Od policije sam zahtijevao istragu i vjerujem da će uroditi plodom. I s požarom smo se morali boriti sami. Vatrogasci DVD-a „Rama“ i brojni mještani potpomognuti velikim brojem lovaca i dragovoljaca borili su se s požarima. Znalo se naći u jednom danu na terenu i do 150 ljudi koji su gasili požare. Općina Prozor-Rama dala je svu moguću materijalnu potporu. Jedinu potporu dobili smo od Ministarstva obrane BiH, odnosno, helikopter Oružanih snaga BiH je u tri dana pokušavao pomoći vatrogascima. Uvjeti su bili teški tako da nam nisu mogli pomoći onoliko koliko su oni stvarno željeli. Dobili smo svega 20 naprtnjača za gašenje požara iz županije. Ustrajnošću vatrogasaca i mještana požari su stavljeni pod kontrolu, a ova kiša i jednim dijelom snijeg su ih ugasili. Danima su nam s viših razina obećavali pomoć kanadera ili air tractora, jer to mi ne možemo tražiti od susjednih država nego samo Vijeće ministara. Međutim, sve je ostalo na obećanju odnosno riječima „sad će stići“. Ne znamo razloge. Ipak, stanovnici ove općine dobili su i ovu bitku solidarnošću i velikim trudom.

Gospodarstvo je stalo, u Hercegovini se nižu otkazi, a stvarna pomoć na svim razinama vlasti izostaje. Hoće li, i kako, Prozor-Rama pomoći svojim gospodarstvenicima?

-Jeste, to je problem koji će sve više opterećivati našu stvarnost. Gospodarstvo je jako pogođeno proglašenim stanjem nepogode. Mnogima je rad zabranjen, a neki ne mogu raditi zbog poremećenih tokova nabave roba. Kao i u drugim situacijama, i ovdje moramo čekati rješenja sa viših razina. Naša pomoć može biti dopuna pomoći koju odobri Federacija i Županija. Do sada je Federacija izašla sa nekim mjerama, očekujemo mjere sa razine Županije i tada ćemo mi kreirati svoje. Da bismo bili što ažurniji, pripremamo podatke, osnovao sam i posebnu radnu grupu koja treba sagledati svu situaciju i predložiti općinske mjere. Gospodarstvo treba pomoć, i to brzu i učinkovitu. Zato požurujemo više razine da kreiraju i odobre mjere pomoći gospodarstvu što prije.

Ako ne budemo brzi, najbolje će proći oni poslodavci koji su otpustili radnike i tako možda sačuvali mogućnost zdravog nastavka rada nakon ove nepogode. Ali, to će i pokazati svu nemoć države koja je zapovijedima zabranila rad, a sada ne može naknaditi osnovne plaće onima koji trpe zbog tih zabrana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar