Kad će taj server Ministarstva financija HNŽ-a i što neće?

Kad će taj server Ministarstva financija HNŽ-a i što neće?

Gotovo dva mjeseca nakon što je “pao” server Vlade HNŽ-a, te pomeo sa sobom oko 6.000 proračunskih korisnika, Ministarstvo financija nije u stanju isplatiti honorare pripravnicima i ugovorenima po djelu, kao ni zaostatke proračunskim korisnicima, koje je dva mjeseca zaredom zakinuo u plaći isplativši im po uzorku za veljaču. Zanimljivo, još uvijek nije jasno kazano ni tko je kriv što se Ministarstvo financija obesmislilo, i dovelo u poziciju da ne može isplatiti ni golu plaću, osim akontativno. – piše Hercegovina.info

Vlada HNŽ-a računala nabavlja od Katarine, koja je oprala ruke o odgovornosti za pad servera

“Vezano za Vaš upit od dana 16.04.2021, a koji je u vezi sa nabavom i održavanjem servera u Vladi HNŽ-a, ovim putem Vas obavještavamo da tvrtka Katarina d.o.o. nije radila server za isplatu plaća Vladi HNŽ-a, niti je radila održavanje na navedenom serveru (za to nemamo ugovor), pa slijedom prednjeg navoda nemamo informaciju o bazi podataka proračunskih korisnika”, kazali su iz te tvrtke.

Pitanje svih pitanja

Zanimljivo je da su crkli ama baš svi svi diskovi na kojima se čuvaju podaci, te je pitanje svih pitanja zašto nema backup podataka na drugom mjestu i tko je kriv što je Ministarstvo izgubilo svoje korisnike. I dok je mostarska Katarina skinula sa sebe odgovornost, sarajevski Ping šuti.

“Uvažavajući ugovorni odnos sa klijentom i primijenjene standarde mi nismo u mogućnosti odgovoriti na ova pitanja, te Vas ljubazno molimo da za navedena pitanja kontaktirate Ministarstvo financija HNŽ”, kazali su iz Pinga.

Ministarstvo financija o cijeloj situaciji govorilo je šturo i kratko, dok u naš inbox stižu desetci poruka pripravnika, ugovorenih o djelu koji od početka ožujka nisu primili ni marke(dva i pol mjeseca).

13. svibnja ministar je u pisanoj izjavi za državnu televiziju kazao da će do kraja idućeg tjedna, što bi bilo danas ili iduća dva dana biti završen obračun, i krenuti se s isplatama. Međutim, opet je promašio. Prema našim informacijama još je daleko od isplate, a i dalje se kontroliraju podatci, te se u financijama radilo i na Bajram, i u subotu.

“Završetak obračuna zaostataka plaća za ožujak 2021. godine očekujemo do kraja idućeg tjedna nakon čega će biti isplaćena razlika plaća za ožujak kao i ugovori koji nisu bili isplaćeni. Nakon završetka aktivnosti iz prethodnog stava planiramo obračunati razliku za travanjske plaće te ponoviti postupak isplate kao i kod plaće za ožujak 2021. godine”, istaknuo je BHT-u prije tjedan dana ministar financija u HNŽ-u Adnan Fladžić. Vrijeme mu istječe.

Njegovo Ministarstvo, skoro dva mjeseca nakon pada servera nema bazu podataka spremnu za isplate, niti je identificiralo krivca, kojeg bi Vlada HNŽ-a kao oštećena izvjesno je, trebala i tužiti. Akontativnom predbajramskom isplatom proračunskim korisnicima kupljeno je malo mira u Županiji, no nije jasno dokle će isti trajati.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing