• KAD JE BILO DA NISMO OBEĆALI: Vlada HNŽ potpisala Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije, a da nije osigurala sredstva i sve prebacuje na zdravstvene ustanove
  • KAD JE BILO DA NISMO OBEĆALI: Vlada HNŽ potpisala Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije, a da nije osigurala sredstva i sve prebacuje na zdravstvene ustanove
  • KAD JE BILO DA NISMO OBEĆALI: Vlada HNŽ potpisala Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije, a da nije osigurala sredstva i sve prebacuje na zdravstvene ustanove

KAD JE BILO DA NISMO OBEĆALI: Vlada HNŽ potpisala Kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije, a da nije osigurala sredstva i sve prebacuje na zdravstvene ustanove

Pred ovogodišnje opće izbore događaju se silna obećanja političkih subjekata. Odjednom se pojavljuju različite vrste socijalnih rješenja, dijele se različite vrste potpore, ali i potpisuje Kolektivne ugovore za koje nisu osigurana sredstva.

Jedan od takvih, možemo to reći sa sigurnošću, je onaj  s doktorima medicine i stomatologije u HNŽ. S obzirom na povećanje cijena, odnosno, inflaciju, a veći su porezni prihodi, logično je da se povećavaju plaće ne samo doktorima medicine i stomatologije nego svim korisnicima proračuna.

Vlada HNŽ je donijela Odluku, 20. srpnja 2022. godine, o suglasnosti na Prijedlog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije od 20 posto i to s primjenom od 1. kolovoza 2022. godine za 10 posto, a u narednoj godini drugih 10 posto.

Vlada potpiše a drugi neka plaćaju

Prema istoj Odluci sredstva bi se trebala osigurati iz ZZO HNŽ-a, Proračuna HNŽ-a, Proračunima općina/gradova i zdravstvenih ustanova. Ova odluka je donesena bez ikakvih konzultacija s općinama i zdravstvenim ustanovama. Možda s nekima i jest, ali s općinom Prozor-Rama nitko nije na tu temu razgovarao, a ni sa Domom zdravlja „Rama“.  To jednostavno znači da je Vlada HNŽ-a potpisala Kolektivni ugovor, a da nije osigurala sredstva.

Načelnik općine Prozor-Rama je kazao: „Općina Prozor-Rama stalno pomaže rad Doma zdravlja „Rama“ opremanjem potrebnim medicinskim pomagalima, sredstvima, uređenjem prostorija te pomoć u funkcioniranju hitne službe. Vlada HNŽ-a svoje obaveze želi prebaciti na druge, a tako čine i s prijevozom učenika osnovnih škola. Općina plaća te troškove koji su ustavna obveza županije.“

Dom zdravlja „Rama, ali ostale zdravstvene ustanove u županiji zadnjih godina se suočavaju sa financijskim problemima zbog novih Kolektivnih ugovora i povećanja svih ostalih troškova te je uputio dopis ZZO HNŽ-a, Vladi HNŽ-a, Općini Prozor-Rama te sindikatima u kojem postavlja pitanje o osiguranju financijskih sredstava za uvećane troškove u zdravstvenim ustanovama.

U tom dopisu se između ostalog navodi: „Naime, 2018. godine stupila su na snagu dva Kolektivna ugovora, jedan za doktore medicine i stomatologije, a drugi za ostale djelatnike u zdravstvu. Bez obzira na povećanje plaća po osnovi ovih Kolektivnih ugovora, mjesečna tranša od ZZO Mostar ostala je ista. Od Vlade HNŽ-a na osnovu ovih ugovora dobili smo određena sredstva, kao i od Općine Prozor-Rama. Sredstva iz proračuna općine bi trebali koristiti za nabavku opreme, održavanje zgrade i poboljšanje usluge našim pacijentima, što je ranije i bio slučaj, ali zbog situacije u kojoj smo se našli, ni sa tim sredstvima nemamo dovoljno za podmiriti troškove plaća i ostalih obveza.“

Ovakvo donošenje odluka postala je uobičajena praksa Vlade HNŽ

U Domu zdravlja „Rama“ pitaju se kako Vlada i Skupština HNŽ-a prihvaćaju i usvajaju Financijski plan ZZO ako nisu planirana sredstva koja su potrebna za nove Kolektivne ugovore.

Ovome svakako treba dodati i značajno povećanje cijena goriva, sanitetskog i laboratorijskog materijala, i svega što je potrebno za funkcioniranje jedne zdravstvene ustanove, što je značajno uvećalo troškove  i nemoguće je u odgovarajućem roku izvršiti uplate. Sve to će dovesti do nedostatka potrebnog materijala, opreme i smanjenja kvaliteta usluga.

„Kad su u pitanju ulaganja županije u našu zdravstvenu ustanovu, ova Vlada se nije previše potrudila, čak nije provedeno ni utopljavanje same zgrade koje je bilo obećano kako se radi o zdravstvenoj ustanovi u najsjevernijem i najhladnijem dijelu naše županije. Održavanje prostora i nabavka opreme se provodi isključivo zahvaljujući Općini Prozor-Rama i donacijama Vlade RH. Bez ovih sredstava zgrada bi vjerojatno bila ruševina, a oprema i vozila za prijevoz pacijenata ne bi zadovoljavala ni minimalne potrebe za dijagnostiku, liječenje i transport naših pacijenata. Takav je odnos viših nivoa vlasti u ovoj državi prema zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite“, kazala je dr. Mara Anđelić, ravnateljica Doma zdravlja „Rama“.

Savez sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a, podružnica Rama uputio je obavijest Domu zdravlja „Rama“ u kojem ističe neispunjavanje obveza preuzetih potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora za isplatu plaća za kolovoz uz uvećanje od 10 posto.

Iz Doma zdravlja „Rama“ odgovorili su sindikatima doktorima medicine i stomatologije da za provođenje Kolektivnog ugovora nisu osigurana sredstva.

Izborna obmana sasvim jasna

„Smatramo da je ovaj dopis upućen na pogrešnu adresu odnosno smatramo da ste se trebali obratiti onima koji su vam obećali povećanje plaća ovom Odlukom. Na ovakav način obećavanje povećanja plaća je krajnje neozbiljno što je očito da je u ovo predizborno vrijeme cilj samo potpisati, ali ne i ispuniti potpisano”, stoji u odgovoru iz Doma zdravlja „Rama“.

Vlada HNŽ više nije samo: kad je bilo da nismo obećali, nego i: potpisat ćemo, ali neka netko drugi osigura sredstva. Izborna obmana je sasvim jasna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar