Kada brak započneš sa zbogom

Kada brak započneš sa zbogom

Vojno groblje počiva na vrhu brežuljka nadomak Erevana glavnog grada Armenije. Od 1988. “Yerablur Pantheon” je vječno počivalište armenskih vojnika koji su izgubili živote braneći spornu regiju Nagorno-Karabah (armenski: Artsakh).

Armenija, mala zemlja smještena na južnom Kavkazu, pretežno je kršćanska i postoji već tisućljećima. Međutim, desetljeća ratova, vjerskih progona, genocida i etničkog čišćenja ugrozila su postojanje armenskih kršćana u Karabahu, spornoj regiji koju svojataju i Armenija i Azerbajdžan, javlja International Christian Concern (ICC).

Groblje Yerablur je podsjetnik na strahote koje su se događale. Ono nije samo groblje, nego i svetište onih koji su ugradili živote u temelje svoje domovine. Tu su pokopani junaci koji su pali braneći armensku zemlju.

Iskhan Petrosyan bio je jedan od 5 000 vojnika koji su umrli štiteći Karabah od azerbejdžansko-turske agresije prošle godine. Bio je čovjek pun optimizma, vedre i nježne duše, koji je u zlu vidio pozitivnu stranu i uvijek bio nasmijan.

Njegovi baka i djed su preživjeli genocid otprije 110 godina u Osmanskom Carstvu. On je služio vojsku za vrijeme prvog armensko-azerbajdžanskog rata 1988.

Izbijanjem novih sukoba 2020. bio je jedan od prvih koji se prijavio za borbe. Hrabro je krenuo naprijed zaštititi svoju zemlju i svoje kćeri, od kojih je jedna najavila vjenčanje. Znao je da je njihova budućnost u pitanju. Želio je da njegova unučad ne naslijede rat. Htio im je ostaviti mirnu državu. Međutim, kao i brojni drugi, nije preživio te je pokopan u Yerablur Panteonu.

Prije nekoliko dana njegova kći Taguhi udala se za svog voljenog muškarca, baš kako je i planirano. Posjetila je očev grob u Yerabluru i prije braka zatražila njegov blagoslov.

Mladenka nema vjenčani buket u rukama već stavlja cvijeće na očev grob i s tugom u očima iznosi svoje osjećaje nakon vjenčanja.

Ko kaže da život na zemlji prestaje kada srce stane s kucanjem? Na groblju Yerablur Pantheon heroji žive dokle god ih se neko sjeća, posjećuje njihovo posljednje počivalište i moli za njihove duše.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar