KADROVIRANJE Perić, Buntić, Miletić, Brdar, Krivić i Mikulić u Nadzorni odbor Elektroprivrede HZHB

KADROVIRANJE Perić, Buntić, Miletić, Brdar, Krivić i Mikulić u Nadzorni odbor Elektroprivrede HZHB

Aktualne državne, a pogotovo entitetske vlasti i ne mogu se pohvaliti nekim iole značajnijim rezultatima rada. Jedino u čemu su svi koalicijski partneri jedinstveni jeste ‘partijska’ kadroviranja  i uhljebljivanja. Vlada Federacije i istima je nastavila i u srijedu.

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

[email protected]

– Dana je prethodna suglasnost Skupštini Gospodarskog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za imenovanje Bože Perića, Zorana Buntića, Karmele Miletić, Jugoslava Brdara, Ivice Krivića i Ružice Mikulić za vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora ovog društva u ime državnog kapitala, do okončanja natječajne procedure, a najdulje do tri mjeseca. Prije toga dana je prethodna suglasnost Skupštini za razrješenje članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala, radi isteka mandata. Utvrđen je i tekst zahtjeva za sazivanje (vanredne) Skupštine Privrednog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, priopćeno je nakon sjednice federalne Vlade.

Uz to, dana je i prethodnu suglasnost za imenovanje članova Nadzornog odbora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo uime državnog kapitala, na razdoblje do četiri godine, i to Benjamina Meška, Vlade Džoića, Adila Halilovića, Adnana Mahmutovića i Žana Matića. Prije toga data je prethodna suglasnost za razrješenje vršitelja dužnosti članova ovog nadzornog odbora, radi isteka mandata.

Izmijenjeno je i Rješenje o imenovanju Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka FBiH, te je u ovo vijeće imenovan Rifet Mezić.

Dopunom Rješenja u Radnu grupu za izradu strategije demografskog razvoja i oporavka Federacije BiH imenovan je član Dželal Ibraković.

Dodajemo kako su donijete nove odluke za nastavak kadroviranja i uhljebljivanja. Tako su doneseni neophodni akti za raspisivanje javnih natječaja za izbor i imenovanje Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, za izbor i nominiranje za imenovanje članova Nadzornog odbora u Javnom poduzeću Autoceste FBiH d.o.o. Mostar, kao i za izbor i nominiranje četiri člana Nadzornog odbora Gospodarskog društva Energoinvest d.d. Sarajevo u ime državnog kapitala, te za izbor i nominiranje tri člana Nadzornog odbora Javnog poduzeća Nacionalni park Una d.o.o. Bihać.

Energetska efikasnost

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donijela Odluku o odobravanju korištenja sredstava u iznosu od 1.102.642,60 maraka za nastavak implementacije mjera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora u FBiH, u okviru projekta ‘Dodatno financiranje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini’.

Ovom odlukom Vlada FBiH odobrava navedena sredstva Federalnom ministarstvu prostornog uređenja putem Implementacijske jedinice projekta ‘Energetska efikasnost u BiH’ za FBiH, a radi provođenja daljih aktivnosti u okviru ovog projekta i implementaciju drugih međunarodnih projekata koji imaju za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, a implementiraju se u okviru Ministarstva.

Odobrena sredstva koristit će se s ciljem implementacije dodatnih aktivnosti, radova na objektima od značaja za FBiH, radova na objektima od značaja za županija, zatim za usluge i robe. Ova sredstva od povrata PDV-a ostvarena su po osnovu povrata PDV-a suglasno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, te su doznačena na račun kod Union banke d.d.

Likvidacijski postupak 

Uz ovo, entitetska Vlada utvrdila je, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, Nacrt zakona o likvidacijskom postupku i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Predlagač je u razlozima za donošenje potpuno novog teksta zakona, između ostalog, naveo da se izradi pristupilo uzevši u obzir sve činjenice koje ukazuju na praznine i nedorečenosti u postojećem zakonu, kao i preporuke proizašle iz konkretnih slučajeva u sudskoj praksi. Predlagač pojašnjava da novi nacrt zakona o likvidacijskom postupku prepoznaje četiri vrste likvidacije, prinudnu i dobrovoljnu, te likvidaciju po službenoj dužnosti i druge slučajeve utvrđene zakonom.

Novim zakonskim rješenjima nastoje se urediti svi oblici likvidacije pravnih osoba, te ubrzati i skratiti postupak u svim segmentima u kojima je to moguće, a da se pri tome izbjegnu zakonske nedorečenosti. Također, novim zakonskim rješenjem želi se zaokružiti sistem procesnih normi koje se primjenjuju prilikom provedbi likvidacijskog postupka i otkloniti svaka dilema oko primjene drugih procesnih zakona u ovom postupku.

U razlozima za donošenje ovog akta je navedeno i da su analize o stanju sudskih registara poslovnih subjekata pokazale da u Federaciji BiH postoji znatan broj poslovnih subjekata u formalnom smislu, ali da odavno ne obavljaju bilo kakve poslovne aktivnosti, a pokazalo se da čak ni podaci o zakonskim zastupnicima i drugim odgovornim osobama nisu validni. Postojanje takvih subjekata nema nikakav značaj za privredni razvoj i nepotrebno se vode u sudskim evidencijama, te da upravo radi brisanja ovakvih poslovnih subjekta novi zakonski tekst prepoznaje i (takozvanu) likvidaciju po službenoj dužnosti.

Novi krediti

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija podržala inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj osiguraju sredstva za realizaciju Projekta geoprostorne infrastrukture i procjene vrijednosti nekretnina (Geospatial infrastructure and valuation enhancement project – GIVE) u iznosu do 31.840.000 eura. Također, prihvaćena je informacija o kreditu IBRD-a za realizaciju Projekta GIVE, kao osnova za vođenje pregovora. Federalno ministarstvo financija i Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove zaduženi su da u Tim za pregovore o ovom kreditu imenuju svoje ovlaštene predstavnike. Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po završetku pregovora sa IBRD-om sa kojom će se utvrditi uvjeti ovog zaduženja.

Izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana u Mostaru

Vlada FBiH usvojila je informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana ‘Lena 1’ i ‘Lena 2’ gospodarskog društva Solar Lena d.o.o. Grude. Dana je i prethodna suglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ovih fotonaponskih elektrana instalirane nazivne snage po 75 MW i odobrene snage priključenja po 75 MW, koje se planiraju graditi u Mostaru. Za FNE ‘Lena 1’ planirana godišnja proizvodnja električne energije je od 101.731 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Miljkovići. Planirana godišnja proizvodnja električne energije za FNE ‘Lena 2’ je od 104.256 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Pologa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar