Kako čuvati krumpir i spriječiti klijanja gomolja

Kako čuvati krumpir i spriječiti klijanja gomolja

Klijanje uskladištenih gomolja krumpira može dovesti do njihovog potpunog propadanja. Puno je faktora koji utječu na ovu prirodnu pojavu, a  cilj je da se proces što više odloži kako bi imali što manje gubitke.

Gomolje koje skladištite i čuvate preko zime moraju biti zrele s formiranom pokožicom, očišćene od zemlje, bez oštećenih i trulih primjeraka. Ovisno od sorte, proces klijanja počinje već jedan mjesec nakon vađenja iz zemlje, a kasne sorte mogu odgoditi ovu pojavu za oko pet mjeseci. Prve se troše one koje se ne mogu dugo čuvati i brzo počinju dehidrirati ili klijati, piše Agroklub.

Regulirati uvjete u skladištu

Temperatura i vlaga igraju presudnu ulogu. Krumpir se treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Temperatura treba biti između 7 i 10ºC. Može se držati na oko 5ºC skoro nepromijenjen.

Vrijednost temperature utječe na dužinu pa pri temperaturi od 4,5ºC može trajati oko sedam mjeseci, a na višim treba ga iskoristiti za tri do četiri mjeseca. Na nama je da osiguramo konstantnu temperaturu, jer će oscilacije ubrzati klijanje i pojavu skladišnih bolesti. Zrak u skladištu ne smije biti suh, jer će dovesti do dehidracije.

Suprotnost je previše vlage, što će dovesti do brzog truljenja. Idealna bi bila vlaga od 80 do 90 posto uz dobru cirkulaciju zraka. Čuvanje u kući ili stanu može se obaviti u papirnatoj vreći, kartonskoj kutiji, mrežastim vrećama. Izbjegavajte ga držati na toplom mjestu, jer što je toplije to je brže klijanje i propadanje gomolja koji postaju mekani.

Ne ostavljajte ga pored drugog voća i povrća koje ima jak miris ili pospješuje ovu pojavu. To su: crveni luk, češnjak, banana, kruška. Kada je u pitanju jabuka, primijećeno je da one pored krumpira postaju mekane i kašaste, a da s druge strane jedna ili dvije jabuke umanjuju intenzitet klijanja.

Biljke koje sprječavaju pojavu klica

Začinsko i ljekovito bilje, posebno njihova ulja, imaju veliki utjecaj na procese koji se događaju unutar gomolja. Žalfija, lavanda, metvica i ružmarin svojim eteričnim uljima snažno sprječavaju ovu pojavu i propadanje. Manji komad papira natopite eteričnim uljem i stavite u blizini uskladištenog krumpira.

Odlične rezultate je dalo ulje pepermint metvice. Nedostatak ovog postupka je što ga redovno morate obnavljati i stavljati novi svaka dva do tri tjedna, jer ulje ispari. Ne koristi se ako se krumpir čuva u metalnim ili plastičnim posudama. Za veća skladišta odlične rezultate je pokazalo ulje karanfilčića, ali se ono primjenjuje kao aerosol ili se termički obrađuje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing