Kako je Komšić izigrao Izetbegovića i pomogao Čoviću

Kako je Komšić izigrao Izetbegovića i pomogao Čoviću

Zadnjih je godina medijskom kampanjom kod određenih bošnjačkih krugova stvorena silna mržnja prema Hrvatima koja ih je dovela u poziciju da od drveta ne vide šumu. Bolje rečeno, nisu shvatili što se krije iza Komšićeve retorike.

PIŠE: dr. fra Luka MarkovićKatolički tjednik

Napokon su Bakir Izetbegović, SDA i određeni bošnjački krugovi dobili priliku shvatiti koliko se istine krije u onoj narodnoj da u jamu pada onaj tko ju za drugoga kopa. Da će Željko Komšić, uz pomoć Bošnjaka sklonih SDA-u, pobijediti Borjanu Krišto, postalo je jasno onoga trenutka kad je ovaj progovorio o islamofobiji u Europi.

Poslužio se vrlo lukavo ideologijom jednog „poštenog bošnjačkog intelektualca i akademika“, koji se služio istom prljavom retorikom kako bi omeo Christiana Schmidta u njegovim namjerama da dadne (ili zapravo vrati) hrvatskom narodu u BiH ono što mu pripada. Uostalom, to je već duže vremena isprobana i uspješna metoda pritiska islamskih radikala u Europi na zapadnu politiku.

Komšić kao zaštitnik islama

Nažalost, stvorena je zadnjih godina medijskom kampanjom kod određenih bošnjačkih krugova silna mržnja prema Hrvatima koja ih je dovela u poziciju da od drveta ne vide šumu. Bolje rečeno, nisu shvatili što se krije iza Komšićeve retorike. Običan bošnjački građanin je pod dojmom medijskih laži o europskoj i hrvatskoj islamofobiji stekao dojam kako su se svi urotili protiv Bošnjaka i islama. Čak su i u temeljnom hrvatskom pravu da biraju svoje predstavnike gledali urotu protiv Bosne i Hercegovine. Komšić je to obilno iskoristio uvjeravajući Bošnjake muslimane da je upravo on njihov najveći zaštitnik od tih poganih Hrvata i zapadnih političara.

Uspio se prodati čak i većim zaštitnikom BiH i islama od samoga Izetbegovića. Svejedno, svjesno ili nesvjesno, uspio je postići to da Bošnjaci dobiju dva Titova člana u Predsjedništva umjesto, barem, jednog Erdoganova. Uostalom, ogroman broj Hrvata nije Komšića nikada niti smatrao svojim predstavnikom. Bošnjaci oko SDA imaju sada dvojicu s kojim će se morati nositi i dobro paziti da im ne dadnu Bosnu u amanet Erdoganovoj opoziciji.

U BiH je sve moguće

S dvojicom spomenutih članova Predsjedništva promijenit će se mnoge stvari u BiH. Ne samo da Erdogan neće više biti najpoželjniji gost u Sarajevu, nego se može pretpostaviti da za vrijeme ovoga Komšićeva mandata Izetbegović neće moći reći Erdoganu kako je u Sarajevu sve pod muslimanskom kontrolom. Komšić neće vjerojatno više braniti islam i muslimane u BiH od zapadne islamofobije. A i zašto bi? Zašto bi se on ateista zauzimao za islam? Izbore je dobio i nisu mu više potrebni bošnjački naivci.

Neka o tome razmišljaju oni koji su nametnutoj mržnji prema Hrvatima vjerovali da mogu dobiti za članove Predsjedništva Izetbegovića i Komšića. I još ako se dogodi da se ljevica odluči koalirati s Hrvatima i Srbima bez SDA, bit će to veliki udarac za one koji su mislili da imaju pravo birati Hrvatima onoga kojega ne žele. Ili, ne daj Bože, da se opoziciji pridruži i Komšićeva stranka, što se ne može isključiti, izgubit će mnogi Bošnjaci vjeru u pravednost na ovome svijetu.

Štoviše, ne može se isključiti niti to da će se Komšić početi ponašati kao hrvatski predstavnik u Predsjedništvu, iako su ga izabrali Bošnjaci, te podrži ono što Hrvatima po svim međunarodnim pravnim kriterijima pripada – da sami biraju svoje predstavnike. U BiH je sve moguće. Ako je moguće da Bošnjaci misle kako imaju pravo birati Komšića kojega Hrvati ne žele, zašto ne bi bio moguć obrat kod samoga Komšića? Još kad bi se dogodilo i to da Komšić kupi, za svaki slučaj, neku vilu ili stančinu u Zagrebu, povjerovat će određeni bošnjački krugovi kako ni Bog nije više na njihovoj strani.

Komšić pomogao Čoviću

Da i takva mogućnost postoji, pokazali su neki Komšićevi partijski prijatelji koji se svim silama bore protiv hrvatskoga prava da biraju sami sebi predstavnike dok istovremeno kupuju kuće i stanove u Hrvatskoj. Uostalom, to ne bi trebalo niti čuditi. Ta Komšić je Čovićev čovjek. Nitko zadnjih mjeseci nije pomogao toliko Čoviću i HDZ-u koliko Komšić. Svojim vrlo uvježbanim igrokazom o obrani bošnjačkih prava da diskriminiraju Hrvate, uspio je mobilizirati hrvatsko biračko tijelo i pomoći Čoviću da još jedanput trijumfira na izborima, i to u trenutku kad se počela izmicati stolica ispod njega.

Da nije bilo Komšića i SDA, ne bi Krišto dobila niti stotinjak tisuća glasova. Komšićev glumački talent i naivnost određenih bošnjačkih krugova sklonih muslimanskoj BiH uspjeli su mobilizirati Hrvate da izađu na izbore i dadnu glas Krišto, ali i HDZ-u. Nije to dobro za SDA i određene bošnjačke vjerske krugove, ali niti za Hrvate.

Kolikogod su Komšić i određeni bošnjački krugovi pomogli HDZ-u, toliko su naštetili nužnom razvoju pluralizma unutar hrvatskoga korpusa u BiH. Komšić i Čović su dobili gotovo sve, nažalost, na štetu više pluralizma unutar hrvatskoga naroda. Komšić je osigurao sebi dobra primanja za nekoliko godina, a Čović vjerojatno novu priliku da manipulira hrvatskim narodom u BiH uvjeravajući ga kako je taj veliki izlazak hrvatskih birača i podrška Krišto njegova zasluga.

Hrvati koji su desetljećima zbog neuređenih odnosa u BiH primorani birati jednu stranku i slušati jednoga čovjeka, ostat će mirni i slijedećih godina. Istina, neki će u otići iz BiH u potrazi za poslom.

Hoće li tako biti kod određenih bošnjačkih krugova ukoliko SDA ne budu u vlasti na federalnom i državnom nivou, ne znam. Štoviše, bojim se da neće. Ako dođe do nemira, odgovornost neće snositi Hrvati, nego oni koji su manipulirali Bošnjacima u ime vlastite koristi i ideologije, uvjeravajući ih kako je moguć povratak na neka stara vremena u kojima je kadija tužakao i istovremeno donosio presude.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar