Kako je Ministarstvo zdravstva HNŽ-a umanjivalo naknade rodiljama

Kako je Ministarstvo zdravstva HNŽ-a umanjivalo naknade rodiljama

Čitlučanka (podaci poznati redakciji) koju je zastupao odjetnik Milenko Krčum prokrčila je pravni put rodiljama koje bi se htjele odlučiti na isto. Ona je Županijskom sudu u Mostaru podnijela tužbu u upravnom sporu protiv Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije, vjerujući da joj kao rodilji pripada 66.66 posto osnovice prosječne plaće, a ne 40 posto koliko je rješilo Ministarstvo.

Ukratko, tužiteljica smatra da joj mjesečno pripada 469 maraka, a ne 284 marke koliko je utvrđeno rješenjem koje je pobila, piše Hercegovina.info

U tužbi je navedeno da joj pravilnom primjenom propisa – Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, a u vezi s odredbama Konvencije 183 Međunarodne organizacije rada(C183 Zaštita materinstva, 2000.) pripada naknada u iznosu 66 posto, a ne 40 posto prosjeka plaće.

Sutkinja Erna Filipović donosi presudu da se tužba ove majke uvažava, a rješenje Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ poništava, a predmet vraća na ponovno odlučivanje.

U obrazloženju presude sutkinja navodi razloge zbog kojih je odlučila kao u izreci

„Predmet upravnog postupka koji prethodi ovom upravnom sporu je odlučivanje po zahtjevu tužiteljice u predmetu priznavanja prava na naknadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok je odsutna s posla raddi trudnoće, porodau daljem tekstu naknada). Prvostupanjski organ, Centar za socijalni rad Čitluk zahtjev je prihvatio, te tužiteljici kao ženi-majci priznao pravo na naknadu u mjesečnom novčanom iznosu od 284 marke, temeljem Zakona o zaštiti obitelji sa djecom HNŽ i Odluke o utvrđivanju postotka naknade umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok je odsutna s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta. Rješavajući žalbu tužiteljice kojom pobija naznačeno prvostupanjsko rješenje tužženi kao drugostupanjski organ, žalbu kao neutemeljenu odbija. Osporeno rješenje nije pravilno, pa samim tim ni zakonito“, navodi se u obrazloženju presude.

„Prema sadržaju žalbe, kojom tužiteljica pobija prvostupanjsko rješenje Centra za socijalni rad Čitluk, zžalbeni prigovori se u bitnom odnose na tumačenje odredbi Zakona o osonovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom jer, kako žalba smatra, određenim iznosom od 280 maraka nije postignuta svrha utvrđena prema federalnom zakonu. Žalba se također poziva na obavezi koju je BiH preuzela ratifikacijom Konvencije Međunarodne organizacije rada(ILO) C183-Konvencija o zaštiti materinstva kojom je određeno da ova naknada neće biti manja od dvije trećine majčinih prethodnih primanja(st. 3. čl. 6. Konvencije), te se u žalbi postavlja i incidentalni zahtjev za zaštitu od diskriminacije iz čl. 11. Zakona o zabrani diskriminacije”, navodi se dalje u obrazloženju presude.

Naime, Vlada HNŽ donijela je odluku da rodiljama pripada naknada za vrijeme odsustva s posla u visini od 40% od prosjeka ostvarene plaće u razdobolju prije stupanja na porodiljsko odsustvo.

Međutim, Konvencija o zaštiti materijstva Međunarodne organizacije rada, koju je BiH ratificirala – propisuje da ta naknada ne može biti manja od 2/3 prosjeka ostvarene plaće.

Županijski sud je očigledno prihvatio stajalište tužiteljice, no nije sam riješio upravnu stvar, nego ju vratio na Ministarstvo. Bitka nije još završena, no sama činjenica da se dogodila, i da je na sudu utvrđeno da je opravdana govori u prilog opravdanosti pravne borbe majki u HNŽ-u.

/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar