Kako je općina Prozor-Rama značajno povećala svoj proračun

Kako je općina Prozor-Rama značajno povećala svoj proračun

Općina Prozor-Rama postala je prepoznatljiva po više vrijednih projekata kao što je izgradnja tvornice “GS-RAMA”, putna i vodovodna infrastruktura, besplatan prijevoz za sve učenike, stipendije za sve redovne studente druge i viših godina, nova zgrada vrtića, Eko-park, gradska tržnica, gradska mrtvačnica.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez povećanja proračuna na koji su mnogi ljubomorni i često znaju reći: „Vama ne treba, jer imate jaki proračun”, ili: „Šta hoćete kad imate dobar proračun.“ Dobar je za potrebe ove nekada zapuštene općine kako bi se stvaralo ugodno mjesto za življenje. Ništa od toga ne bi bilo da nije političke i pravne borbe za sredstva koja pripadaju općini Prozor-Rama i njezinim građanima.

O pravnim borbama i na koji način su ostvarene razgovarali smo s iskusnim pravnikom Tomom Vukoja koji je dao svoj veliki doprinos upravo u toj pravnoj borbi za povećanja sredstava u proračunu.

I USTAVNI SUD PRESUDIO: OPĆINA PROZOR – RAMA JE U PRAVU

Općina Prozor-Rama u zadnjih  nekoliko godina povećala je sredstva u Proračunu na temelju naknade za korištenje hidroakumulacija. Možete li s pravne strane pojasniti o čemu se radi kako bi naši čitatelji imali precizne informacije?

“Godine 2009. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, a kojim izmjenama su izmijenjene i dopunjene odredbe koji reguliraju naknadu koju elektroprivrede (JP EP BiH Sarajevo i JP EP HZHB Mostar) moraju uplaćivati u općinama na kojima se nalaze izgrađene hidroakumulacije. Ta naknada za korištenje hidroakumulacije povećana je sa 0,005 feninga po kWh na 0,01 kWh. Isto tako ovaj Zakon je dopunjen i u smislu da ako je hidroakumulacija izgrađena na teritoriji dvije ili više općina, naknada se dijeli ne samo srazmjerno površini potopljenoj hidroakumulacijskim objektom nego i razmjerno količini prikupljene vode s područja dvije ili više općina. Na ovaj način, naknada za korištenje hidroakumulacija je prema općini Pozor-Rama povećana od JP EPHZHB Mostar za 100%, ali i od JP EP BiH zbog toga što se velika od 2009, godine, pored potopljene površine, računa i dotok vode iz općine Prozor-Rama u akumulaciju HE Jablanica, tako da je općini Prozor-Rama umjesto 10% ukupne naknade ista povećana na oko 23% ukupne naknade iz proizvedenog kWh. Ovaj dio odredbi iz Zakona obje su elektroprivrede primjenjivale u redovno u proračun uplaćivale ove naknade, no kako je Zakon propisao 2009. Godine da se naknada za korištenje hidroakumulacija procentualno usklađuje sa svakim povećanjem, odnosno smanjenjem cijene električne energije koju utvrđuje Regulatorna komisija za električnu energiju Federacije Bosne i Hercegovine i primjenjuje se od dana povećanja odnosno smanjenja cijene električne energije. U JP EP BiH Sarajevo cijena el. Energije iz HE Jablanice nije povećavana od strane FERK-a, no 2010. godine FERK je na zahtjev JP EP HZHB Mostar donio Rješenje o odobravanju potrebnog godišnjeg prihoda za proizvodnju el. Energije na pragu hidroelektrana, različito po hidroelektranama, a za HE Ramu je je proizvodna cijena povećana za preko 30% po kWh. Obzirom da JP EP HZ HB Mostar nije htjela primjenjivati Zakon i isplaćivati uvećanu naknade, općina je, unatoč molbama prema JP EPHZHB, bila primorana primjenu zakona tražiti putem suda, i putem nekoliko postupaka, tako je naknada naplaćena putem suda, zajedno sa kamatama, Na žalost, nitko nije odgovarao za to što su na račun potrošača, naplaćene nepotrebne kamate koje su se mogle izbjeći. Zakon o električnoj energiji F BiH koji je stupio na snagu krajem 8 mjeseca 2023., godine u završnim odredbama propisao je da će Regulatorna komisija po službenoj dužnosti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona provesti postupak i ukinuti rješenja kojim je odobren potreban godišnji prihod od reguliranih tarifa zasnovanih na priznatim planskim troškovima za bilansiranu proizvodnju električne energije i snage za elektroprivrede u F BiH, što je regulator i učinio.”

Što je bilo s pokušajem Izmjena i dopuna Zakona o naknadama za korištenje hidroakumulacija koje je pokušao progurati Klub zastupnika HNS-a na čelu s HDZ-om i Stjepanom Boškovićem u Federalnom parlamentu? Što bi to značilo za općinu Prozor-Rama?

“Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata ponovno je izmijenjen i stupio je na snagu 30.6.2024. godine. Posebna je priča nastojanje nekih političkih subjekata da po skraćenoj proceduri urade izmjene ovog Zakona, naravno na štetu općina, a najviše na štetu naše općine kršeći principe lokalne samouprave u Federaciji BiH. No, općina Prozor-Rama je pozvala sve općine i gradove kao i Savez općina i gradova FBiH te je na našu inicijativu uspjela to spriječiti donošenje zakona po skraćenoj proceduri. Na kraju je donesen Zakon kojim je naknada za korištenje hidroakumulacije utvrđena fiksno po 0,012. Doduše, to je nešto niže od naknade koju je općinama ostvarivala putem tužbi, ali je veća za 20% od naknade koja je utvrđena u Zakonu iz 2009. godine. Ovim izmjenama je brisana i odredba o usklađivanju cijena el. energije od strane FERK-a.”

PROZOR-RAMA: Općine i gradovi na čijem se toritoriju nalaze hidroakumulacijski objekti traže sudjelovanje u izradi zakona, a HDZ ih želi isključiti

Ima li sudskih postupaka i pripremaju li se nove tužbe?

“Zakon o električnoj energiji iz 2013. godine propisuje obvezu vršenja javne usluge od strane javnih elektroprivrednih poduzeća koja se utvrđuje rješenjem Regulatorne komisije kao i načina utvrđivanja cijena usluge javnog snabdjevača za pružanje univerzalne usluge u Federaciji Bosne i Hercegovine, a radi lakšeg razumijevanja, radi se o cijeni električne energije za domaćinstva koja se sastoji i od cijene nabave električne energije, pored ostalog, i iz vlastitih elektrana. FERK te cijene utvrđuje, odnosno na njih daje suglasnost, od 1.1.2015. godine, i mi smo mišljenja da je FERK svojom odlukom dao suglasnost JP EP HZHB Mostar da iz vlastitih elektrana nabavlja električnu energiju po većim cijenama. Općina je pozivala JP EP HZHB Mostar da se postigne dogovor oko ovog pitanja, no to je ista odbila, pa je općina pokrenula sudski postupak u svezi ovog pitanja i mi se nadamo da će do kraja ove godine biti okončan postupak pred sudom, barem prvostupanjski.”

Općina Prozor-Rama postigla sporazum s Elektroprivredom HZHB

Iako trenutno živite u Prozoru izrazito ste vezani za svoje mjesto Kućane, kao i svi Kućanci gdje god da se nalaze, i jedan ste od osnivača udruge “Kućani”. Pripremate li neki projekt?

“Imamo dosta Kućanaca koji su raseljeni po svijetu, a željeli bi na neki način da se malo bolje organiziramo kako ne bi zaboravili svoje korijenje i kako bi ih potakli na to da poprave  svoje kuće ili naprave nove, kako bi sačuvali svoju tradiciju i održali selo u životu. Do sada je mnogo urađeno za selo, a ove godine posebno. Sami smo uredili svoje groblje, ofarbali ogradu oko Crkve i groblja, osposobili lokalne puteve. Nikada kao ove godine nije bilo Kućanaca na Kućanima za Snježnu Gospu. Zamišljeno je još dosta aktivnosti, dovođenje vode za crkvu i groblje, izgradnja sanitarnog čvora, a ima ideja i da se prema Klečkoj stijeni počne s izgradnjom puta što će doprinijeti, na jedan način, i promociji turizma ovog sela i Rame. Vrijeme je pred nama, a posebno pred mlađima koji vode ove aktivnosti.”

PUNA SRCA: Održan još jedan susret Kućanaca

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar