Kako je pobjegla Putinova vojska: ‘Znao sam da je kraj kad su se vratili po dokumente…‘

Kako je pobjegla Putinova vojska: ‘Znao sam da je kraj kad su se vratili po dokumente…‘

Ukrajinske snage napredovale su u petak prema predgrađima Hersona na jugu zemlje dok se ruska vojska, prema objavi iz Moskve, u potpunosti evakuirala iz tog jedinog velikog urbanog centra koji je osvojila od početka devetomjesečne invazije.

“Tijekom noći ukrajinski su vojnici ušli u 40-ak naselja napredujući prema Hersonu”, potvrdio je u videoporuci i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak navečer dok su reporteri New York Timesa, prateći ukrajinske snage, izvijestili da se vojska kreće “oprezno zbog mina, ali neometano”. Opisali su i scene u kojima lokalno stanovništvo sretno dočekuje vojnike sa žutim, ukrajinskim oznakama na rukavu maskirne uniforme. – prenosi Jutarnji.hr

Ukrajinski vojnici pažljivo su napredovali napuštenim teritorijem, oprezni zbog mina, prolazeći terenom koji je još samo nekoliko sati ranije bio pod ruskom kontrolom.

Ponegdje je bilo žestokih borbi, artiljerijska vatra dolazila je iz oba smjera. Međutim, preuzimanje bez borbe gradića Snihurivke, važnog opskrbnog čvorišta ruske vojske sjeverno od Hersona, pokazuje da su se Rusi doista povukli, iako ruska snaga razvoj situacije opisuje više kao “strateške manevre”, praćena bijesnim ispadima nacionalističkih blogera.

“Neki se ruski vojnici sigurno još kriju u Snihurivki. Zadatak nam je zarobiti ih ili istisnuti”, rekao je New York Timesu vojnik koji se predstavio samo kao Ihor. “Plače mi se. Oslobađamo Ukrajinu pedalj po pedalj”, dodao je Ihor. Snihurivka je smještena 31 kilometar od Hersona i to je posljednje veće naselje u Mikolajivskoj oblasti koje su Ukrajinci oslobodili.

‘Nije dobra volja, nego su ostali bez opcija‘

Ukrajinska vojska u četvrtak je objavila da je zauzela oko 150 četvornih kilometara zemlje u 24 sata te vratila 12 gradića i sela. Na ruske snage u povlačenju stotinu je puta otvorila artiljerijsku vatru, a zrakoplovi su izveli osam borbenih misija u 24 sata nad južnom Ukrajinom, potvrdio je ratni stožer.

Još nije odbačena mogućnost da će Rusi napustiti samo ruralna područja, a ukopati se u gradovima. Dok ruski dronovi i snage siju strah i kidaju energetske mreže diljem Ukrajine, na ruralnom jugu zemlje beru plodove višemjesečne strategije napada na stražnje ruske linije i udaraju na mostove ključne za vojnu logistiku.

“Nije riječ o nekom znaku dobre volje neprijatelja, nego o tome da im nismo ostavili drugu opciju”, komentirao je Valerij Zalužni, zapovjednik ukrajinske vojske, na Facebooku.

Ipak, Rusi su naučili neke lekcije. “Povlačenje je bilo dobro organizirano. Otišli su u konvojima za dva, tri dana. Pucali su iz topova kako bi se zaštitili sve dok nije bilo gotovo”, ispričao je Nazar Vitrikuš, zapovjednik ukrajinskih dobrovoljaca.

“Postalo mi je jasno da odlaze kada su se Rusi, koji su mi prije uzeli automobil, vratili i tražili dokumente s kojima će ga prodati u Rusiji”, ispričao je Valentin Ivanov, taksist iz gradića. Vjačaslav Zavadski, umirovljeni vozač bagera, rekao je da nije čuo da je bilo pogubljenja ili drugih ratnih zločina kao na drugim okupiranim područjima. Ali, Rusi su, kaže, opljačkali trgovine i stanove. “Otišli su po noći. Probudio sam se, vidio tragove tenkova i da ih nema”, ispričao je reporterima.

Ruski vojnici evakuirali su se ili se evakuiraju na istočnu stranu Dnjipra

Međutim, baš kao što je Dnjipar bio bolna točka Rusima, očekuje se da će biti i veliki izazov Ukrajincima koji će dalje od te linije napredovati mnogo teže prema zacrtanom cilju – Krimu. Ukrajinci bi se stoga mogli usredotočiti za blokiranje preostalih opskrbnih linija s tog poluotoka, a onda pokrenuti ofenzivu za povratak još okupiranog područja.

“Nemamo geografskih mogućnosti za skoro oslobađanje Krima. Prvo moramo osloboditi jug zemlje, a to nećemo učiniti sa zapadne obale rijeke. Sada je pred nama bojište istočno od rijeke i sva će aktivnost biti na tom području”, kazao je za Washington Post neimenovani savjetnik ukrajinske vojske.

Teško povlačenje

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov tvrdi da će Rusiji trebati najmanje tjedan dana da u potpunosti povuče snage s desne obale Dnjipra. Prema njegovu mišljenju, Rusija na području Hersona ima 40.000 vojnika.

“Nije lako odraditi to povlačenje”, rekao je ministar i dodao da je teško predvidjeti rusko ponašanje. Međutim, Moskva je objavila da je povlačenje iz Hersona završeno, a na društvenim mrežama pojavile su se fotografije iz grada na kojima se vide izvješena ukrajinska zastava i građani koji slave ruski odlazak.

Izvješća govore i da je srušen most Antonovski, glavni most u Hersonu, no nije odmah bilo jasno tko ga je srušio ili što se zapravo dogodilo. Postoji šansa da je ruska vojska srušila most napuštajući grad. Vojni dopisnici Moskve javili su i da je uništen obližnji željeznički prijelaz.

Neki strani mediji prenijeli su, pak, da ukrajinske snage bombardiraju riječne prijelaze i da su u Hersonu već ukrajinski specijalci

Kasno u četvrtak je objavljeno da su Ukrajinci nadomak gradu, na udaljenosti od oko 18 kilometara. U petak su već stizale fotografije ukrajinskih vojnika iz samog grada.

Da će prelazak Dnjipra biti pothvat za ukrajinsku stranu, istaknuo je i Mick Ryan, umirovljeni australski general, dodajući da bi to značilo velik broj žrtava s ukrajinske strane. “Ne vidim da bi se to moglo dogoditi u skoroj budućnosti”, rekao je Ryan. Prema njegovim riječima, povratak Hersona nije prekretnica u cilju vraćanja Krima, nego samo korak bliže. Prvo se moraju vratiti drugi dijelovi Hersonske oblasti i susjedne Zaporižje.

Ben Hodges, bivši zapovjednik američkih snaga u Europi, također predviđa okretanje Zaporižji gdje se nalazi velika nuklearna elektrana. Hodges je istaknuo kako postoje naznake da Rusija mijenja istrošeno ljudstvo na jugu Ukrajine novim svježim vojnicima. Smatra da bi Krim mogli osvojiti krajem idućeg ljeta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar