KAKO NAZAD BiH je za Njemačku rizično područje, tko dođe ide u 14-dnevni karantenu

KAKO NAZAD BiH je za Njemačku rizično područje, tko dođe ide u 14-dnevni karantenu

Mnogi državljani BiH i/ili Hrvatske ovih dana kreću iz Njemačke u BiH, a strahuju što ih čeka u povratku natrag. Pitali smo stoga Veleposlanstvo Njemačke koja pravila vrijede za one koji u Njemačku ulaze iz Bosne i Hercegovine, bilo da se radi o dvojnim državljanima, ili pak bh. državljanima, kojih je veliki broj upravo i na odmoru u BiH.

“Bosna i Hercegovina se trenutačno smatra rizičnim područjem. Osobe koje iz rizičnih zemalja ulaze u Njemačku načelno podliježu karantinskim propisima ili u datom slučaju podliježu izuzecima”, kažu nam iz Veleposlanstva Njemačke u BiH.

Dodaju da se odlučuje na temelju toga dolazili li osoba koja ulazi u Njemačku iz rizičnog područja, a ne koje državljanstvo posjeduje.

Prema pravilniku Ministarstva zdravlja Njemačke svi koji ulaze u Njemačku kopnenim, zračnim ili morskim putem, a boravili su u rizičnim područjima, u okviru dva tjedna prije ulaska u Njemačku moraju u dvotjedni karantin u vlastiti dom ili neki drugi prikladan smještaj u razdoblju od 14 dana.

Također, o svome dolasku, tj. karantenu dužni su obavijestiti i lokalni dom zdravlja. Rizičnim područjem smatra se svaka zemlja ili regija van Njemačke, koja ima povećan rizik infekcije koronavirusom, a Institut Robert Koch na temelju više parametara osvježava popis. Glavni je da je rizično područje zemlja – ima preko 50 inficiranih na 100 000 ispitanika.

 

/Izvor: Hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar