Kako njegovati pomlađena, a kako starija stabla voćki

Kako njegovati pomlađena, a kako starija stabla voćki

Potrebno je kod pomlađenih voćaka provesti poboljšanu ishranu NPK gnojivima s naglaskom na dušik, kod starijih uklanjati površinski sloj kore.

Ovisno o tome jesu li stabla mlada ili starija, voćke zahtijevaju različitu i primjerenu brigu. Mlade treba usmjeriti ka daljnjem razvoju, a starije preventivno štititi od štetnika. – piše Agroklub.com

Rezidba pomlađenih voćaka

Krošnju pomlađenih voćaka treba u jesen i narednim godinama, njegovati tijekom rezidbe primjenom zahvata koji stimuliraju razgranjivanje. Istovremeno treba provesti izolaciju produžnica novostvorenih ili ostavljenih skeletnih grana, na porast koji će preuzeti ulogu produžnice, a u njenoj blizini sve konkurente odstraniti. Time bi se u narednom razdoblju postigla odgovarajuća dužina grana.

Na stablima gdje se formira veći broj vodopija, treba ih “razrijediti”. Ostavljaju se one koje imaju dobar položaj u krošnji i čijim se razgranjivanjem može uspješno popuniti krošnja. Vodopije koje se ostavljaju, treba jače prikraćivati, da bi se dobila razgranjenja u njenim donjim dijelovima. U narednim godinama slabije ih ili blaže prikraćivati. Grane dobivene razgranjivanjem vodopija, njeguju se na način uobičajen za rezidbu skeletnih razgranjenja u periodu redovnog održavanja krošnje.

Tijekom njege krošnje pomlađenih stabala voćaka, potrebno je prikraćivati poluskeletne grana (grane drugog reda) i starijih obrastajućih grana, kako bi se poboljšala kvaliteta rodnog drveta. Veće rezove premazati voćarskim voskom.

Krečenje i ishrana

Obavezno je krečenje debala voćaka i osnove ramenih grana jer tijekom zimskog razdoblja može ispucati kora i smrznuti kambij, posebno s jugozapadne strane.

Obavezno krečenje (foto: D. Jovanović)

Potrebno je kod pomlađenih voćaka provesti poboljšanu ishranu NPK gnojivima s naglaskom na dušik, kod starijih uklanjati površinski sloj kore, jesensku gnojidba s povećanom normom NPK hraniva, obradu tla po sustavu jalovog ugara i jesensku obradu na 10 do 14 cm ovisno od podloge, a u vegetaciji zaštitu od uzročnika bolesti i štetnika.

Uklanjanje površinskog sloja kore kod starijih stabala

Na deblu, centralnoj produžnici i osnovnim granama stabla u starijim nasadima površinski slojevi kore pucaju, izumiru i služe za prezimljavanje značajnim štetnicima. Na površinskom sloju stvara se mahovina, lišajevi, gljive i gnijezda gusjenica, tako da je važna mjera uklanjanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima, ili čeličnim četkama skidati i spaliti.

Kora se uklanja oprezno, da se ne ozlijedi tkivo drveta i ne naprave rane. Očišćenu koru treba sakupiti, iznijeti iz nasada i spaliti. Tako se uništavaju brojni štetnici i njihova jaja. Ovo se radi najčešće u jesen.

Preventiva ušima

Ako su se na starim stablima pojavile rupe (šupljine) ili ukoliko je došlo do ljuštenja kore treba ih prvo dobro očistiti, zagladiti nožem kresačem, zatim dezinficirati otopinom nekih od bakrenih preparata, a potom premazati kalemarskim voskom. Veće rane na deblu, centralnoj produžnici i granama, treba oštrim nožem zagladiti, dezinficirati i poslije premazati kalem voskom, da bi mogle što prije i što bolje zarasti.

Na površinskom sloju stvara se mahovina, lišajevi, gljive i gnijezda gusjenica (foto: S. Nekić)

Potom krečiti debla i osnove ramenih grana voćaka. Osim toga, često iz korijena oko debala voćaka izbijaju izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se mogu pojaviti štetnici kao što su krvava uš i druge lisne uši. Zato izdanke razati do osnove tako da ne ostanu “patrljci”, jer bi iz njih izdanci izbijali još gušće i u većem broju. Kod lijeske, višak izdanaka ukloniti do osnove.

/Izvor: Agroklub.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar