Kako postupiti u slučaju sumnje na pojavu koronavirusa

Kako postupiti u slučaju sumnje na pojavu koronavirusa

U slučaju sumnje na koronavirus pacijenti se telefonski javljaju svom obiteljskom liječniku koji će ih dalje uputiti u postupanje. Što se tiče općine Prozor-Rama mogu se javiti telefonom hitne službe 124 ili na broj  telefona Doma zdravlja “Rama” 036  770 303  kako bi dobili sve daljnje upute. 
Osobe koje nemaju prebivalište, a nalaze se u HNŽ te su se vratile iz epidemijom pogođenih zemalja,  bez obzira na to imaju li simptome bolesti ili ne, trebaju se telefonski javiti Zavodu za javno zdravstvo HNŽ radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te ostati u kućnom samoizoliranju. Od ponedjeljka do petka, tijekom radnog vremena, mogu se javiti na: 036/551-478. Izvan radnog vremena i vikendom mogu pozvati ili poslati SMS poruku na mobilne brojeve telefona: 061/713-741 i 061/327-281.

Stanovnici Bosne i Hercegovine detaljnije informacije mogu pronaći i na službenim web stranicama županijskih ministarstva zdravstva u kojim imaju prijavljeno mjesto prebivališta kao i web stranicima entitetskih ministarstva zdravstva.

Ministarstva zdravstva u BiH:

– Federalno ministarstvo zdravstva

– Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS

– Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH

– Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona

– Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona

– Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo,raseljena lica i izbjeglice Bosansko-podrinjskog kantona

– Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona

– Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona

– Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo

– Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10

 

Testiranje na koronavirus ne provodi se na zahtjev osoba, pojedinačno, nego isključivo prema striktnim medicinskim i epidemiološkim indikacijama, a nakon medicinskih pregleda i epidemiološkog anketiranja.

Preporuke za stanovništvo
Preporuke za stanovništvo su sljedeće: izbjegavati velike skupove ljudi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru radi sprečavanja prijenosa infekcije kapljičnim putem; izbjegavati bliski kontakt s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat (grljenje, ljubljenje, rukovanje); izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, a ako je neophodno, koristiti kiruršku masku i rukavice; učestalo prati ruke toplom vodom i tečnim sapunom, u nedostatku koristiti dezinficijens na bazi alkohola; konzumirati adekvatno termički obrađene namirnice, posebno meso; pojačati higijenske mjere okoline (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje); izbjegavati nezaštićen spolni odnos s osobama čiji je zdravstveni status nepoznat; izbjegavati dijeljenje pribora za injektiranje lijekova ili drugih supstanci; adekvatnom ishranom i stilom života jačati imunitet; redovno koristiti propisanu terapiju od liječnika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar