Kako se glatko dijelila vlast prije točno pet godina

Kako se glatko dijelila vlast prije točno pet godina

Prije točno pet godina, 22. veljače 2018. godine išlo je glatko. Pregovori o formiranju vlasti na federalnoj razini išli su, govorilo se tako, u dobrom smjeru, željenoj atmosferi i stran(k)e su govorile kako će biti maksimalno kooperativne.

Pregovori oko pozicija u Vladi federacije vodili su tada čelnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, Bakir Izetbegović, koji tada nije bio na čelu stranke, te čelnik DF-a Željko Komšić kojeg je iznenadni poziv natjerao da sastanak napusti.

”Prvi dio razgovora lidera političkih stranaka o formiranju novog saziva Vlade Federacije BiH završen je večeras i bit će nastavljen u srijedu u prisustvu lidera Demokratske fronte (DF) Željka Komšića, koji je morao napustiti današnji dio razgovora”, potvrdio je tada novinarima Izetbegović koji je u pregovorima sudjelovao kako zamjenik predsjednika SDA.

”Stranački predstavnici izložili su svoja viđenja o raspodjeli pozicija u budućoj Vladi FBiH, u izvjesnoj mjeri približili stavove i razgovori idu u dobrom smjeru”, rekao je Izetbegović. Lider HDZ-a BiH tada je kazao da se razgovori odvijaju” u željenoj atmosferi” i da su se sudionici dogovorili da za sada ne iznose u javnost stranačke pretenzije u pogledu ministarskih mjesta.

Čović je potvrdio da stranke Koalicije okupljene oko HDZ-a žele šest ministarskih pozicija

Glavni tajnik DF-a Sifet Podžić rekao je nakon sastanka da će ova stranka biti ”maksimalno kooperativna u pogledu formiranja nove Federalne vlade” i da se razgovori o tome odvijaju u vrlo pozitivnoj atmosferi. ”Lider DF-a Željko Komšić morao je večeras napustiti sastanak jer je imao iznenadni poziv”, kazao je Podžić bez više detalja o pozivu koji je Komšića odveo od pregovaračkog stola.

Kao proizvod tih pregovora, 31. ožujka 2015. Fadil Novalić je imenovan za premijera Federacije Bosne i Hercegovine. Iako je došlo do raspada koalicije između DF-a, HDZ BiH-a i SDA-a, Novalić je i u vladi SBB BiH-a, HDZ BiH-a i SDA-a ostao federalni premijer sve do danas.

U razgovorima koji su se vodili u veljači 2018. godine dogovori su padali i nedjeljom pa je tako uoči spomenutog sastanka o federalnoj vlasti objavljeno da su ”lideri stranaka dogovorili u nedjelju navečer raspodjelu ministarstava u Vijeću ministara BiH”.

Danas je situacija potpuno drugačija. HDZ BiH tvrdi kako ne želi u vlast sa SDA i DF-om, a formiranje u vlasti komplicira imenovanje čelništva Federacije BiH gdje ne postoji dogovor oko predsjednika Federacije BiH, koji onda sa svojim dopredsjednicima predlaže imenovanje mandatara Vlade Federacije BiH. SDA strana u ovom procesu tvrdi da nema vlasti u Federaciji bez njih. Sapunica se nastavlja.

Izvor: bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar