Kako su Ljubić i Raguž šokirali Plenkovića, kojem je Čović obećao podršku: “Držite se po strani, hoću li se i ja držati po strani…”

Kako su Ljubić i Raguž šokirali Plenkovića, kojem je Čović obećao podršku: “Držite se po strani, hoću li se i ja držati po strani…”

Dvojica zastupnika iz BiH Božo Ljubić i Željko Raguž sjedili su na svojim mjestima, ali nisu htjeli glasovati. A upravo njih dvojica, doznaje Jutarnji list, ujutro su na Klubu zastupnika potpuno šokirali Andreja Plenkovića: – Mi nećemo glasovati o svjetonazorskim pitanjima u Hrvatskoj – navodno su rekli na Klubu. Šef HDZ-a ostao je zatečen.

– Odbacite amandman SDP-a, glasujte za ratifikaciju Istanbulske konvencije i dajte podršku potpredsjednici Vlade Martini Dalić – naredio je HDZ-ovcima šef stranke i premijer Andrej Plenković na sastanku Kluba zastupnika koji je održan tri sata prije glasovanja u Saboru.

Bili su to zadnji dogovori pred odlazak u sabornicu i zadnji Plenkovićev pokušaj da protivnike ratifikacije pridobije na svoju stranu.

– Razmislite dobro još jednom – poručio im je Plenković. Na trenutak istine koji će konačno otkriti broj onih koji su šefu HDZ-a odbili poslušnost nije trebalo dugo čekati. Prilikom glasovanja o ratifikaciji Istanbulske konvencije, od 142 zastupnika njih 110 glasovalo je “za”, dok je trideset zastupnika bilo “protiv”, a dva suzdržana.

Zanimljivo je, međutim, da je najviše protivnika ratifikacije bilo među HDZ-ovcima – čak njih 14 glasovalo je “protiv”. Riječ je o imenima koja su se i ranije spominjala u medijima – zamjenik predsjednika Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač te zastupnici Miroslav Tuđman, Ivan Ćelić, Ante Babić, Stevo Culej, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Tomislav Lipošćak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Ivan Šipić i Petar Škorić, dok je Ivan Šuker bio suzdržan.

Svjetonazor
Dvojica zastupnika iz BiH Božo Ljubić i Željko Raguž sjedili su na svojim mjestima, ali nisu htjeli glasovati. A upravo njih dvojica, doznaje Jutarnji, ujutro su na Klubu zastupnika potpuno šokirali Andreja Plenkovića: – Mi nećemo glasovati o svjetonazorskim pitanjima u Hrvatskoj – navodno su rekli na Klubu. Šef HDZ-a ostao je zatečen.

– Cijeli sastanak počeo je mirno i trebao je biti rutinski, a onda su njih dvojica izbacili Plenkovića iz takta. Ljubić i Raguž do tada su šutjeli, a njihova potpora se držala kao sigurna stvar. HDZ BiH ionako je ratificirao Istanbulsku konvenciju, a tu je i dogovor s Draganom Čovićem, šefom HDZ-a BiH koji je rekao da ćemo imati njihovu podršku. Zato se s njima i nije posebno razgovaralo pa je njihova reakcija na Klubu sve iznenadila – ispričao je Jutarnjem jedan HDZ-ovac. Kaže kako im je Plenković kazao da je njihov potez nekorektan.

– Pa ljudi, jeste li vi svjesni što radite, stvarno ste pretjerali, ovo nema smisla, niti više ima veze s Istanbulskom konvencijom. Jeste li svjesni da se ovdje radi o pokušaju destabilizacije stranke i napadu na mene – navodno im je ljutito kazao Plenković, te dodao: “Nije korektno da se držite po strani, što se i ja sada trebam držati po strani kad su u pitanju prava Hrvata u BiH”. Ipak, dvojac se nije predomislio.

Plenković je jučer bio ljut i na Miroslava Tuđmana. – Kako si mogao dati izjavu da je Konvencija jedan od glavnih razloga pada rejtinga HDZ-a – navodno je Plenković napao Tuđmana čiju je izjavu shvatio kao napad na sebe. Tuđman mu je, navodno, odgovorio kako nikoga nije prozvao, te da priča s Istanbulskom konvencijom neće stati u petak na glasovanju.

Plenković je, kažu naši izvori, u jednom trenutku HDZ-ovcima kazao kako nisu imali demokratičnijeg predsjednika od njega. Bijesan je na Klubu bio i šef Sabora te glavni tajnik stranke Gordan Jandroković.

 

Ljutiti Jandroković
Naime, doznaje Jutarnji, da se premijerov krug stalno plašio broja zastupnika koji će biti protiv, računali su da ih neće biti više od 6-7. U jednom trenutku uplašili su se, doznajemo, da bi mogao proći i SDP-ov amandman po kojem bi se interpretativna izjava izbrisala.

– Što je vama ljudi, hoćete li onda podržati i amandman SDP-a? Prije deset godina vas nitko ništa nije pitao, a sada vas pitamo, a vi se ovako ponašate – povišenim tonom rekao je Jandroković kad je shvatio da protivnici ne odstupaju.

Inače, protiv ratifikacije su bili i MOST-ovci Nikola Grmoja, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Marko Sladoljev. Protiv je bio i Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti, te Branko Hrg i Goran Dodig koji su iz HDZ-ovog Kluba, te Ivica Mišić i Hrvoje Zekanović, kao i Bruna Esih, Željko Glasnović Zlatko Hasanbegović i Ivan Lovrinović. Suzdržan je, osim Šukera, bio i Marin Škibola.

Nakon odlaska Hrvoja Zekanovića iz vladajuće koalicije, HDZ je spao na 77 zastupnika, a jučer je i oko toga bilo napeto. Naime, Furio Radin je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici pa se nije moglo računati na njegov glas. HDZ-ovci su zato pozvali svoju zastupnicu Željku Josić da s porodiljnog dođe u sabornicu. No, Josić je rodila 23. ožujka, pa to za nju nije bio lagan zadatak. Ipak, pojavila se u sabornici. No, zanimljivo da po zakonu “obvezni dio rodiljnog dopusta obuhvaća razdoblje od 28. dana prije dana očekivanog poroda, pa do 70. dana nakon rođenja djeteta”. U tom razdoblju poslodavac osobu ne vodi kao da radi, no, čini se da je Sabor u ovom slučaju odstupio od pravila.

 

Tenzije i podjele
Unatoč rezigniranosti oporbe ovog tjedna, u petak su uspjeli skupiti čak 71 ruku za opoziv potpredsjednice Vlade Martine Dalić. No, HDZ je pokazao da ima tanku, ali ipak većinu od 76 ruku koje su podržale Dalić. Plenković je nakon glasanja kazao da treba raditi na smanjivanju tenzija i podjela nastalih zbog Istanbulske konvencije.

– Vlada i uvjerljiva većina u Saboru smatraju da je cilj Konvencije boriti se protiv nasilja nad ženama, i to je bio jedini motiv zbog čega je Konvencija bila na dnevnom redu – rekao je Plenković te dodao: “To što je netko bio protiv, nije nikakav grijeh i nema nikakve penalizacije. Ljudi koji su u Saboru imaju mogućnost izražavanja svoje volje i to se danas vidjelo”. Plenković kaže da mu HDZ-ovi protivnici ratifikacije nisu poslali nikakvu posebnu poruku.

 

Politički smjer

–  Može biti da dio zastupnika ima neke svjetonazorske dileme, a dio možda ima neku drugu agendu, ali to je njihova stvar, pitajte njih – uzvratio je premijer. Upitan može li Istanbulska konvencija prouzročiti pad potpore HDZ-u, kazao je da je stranku preuzeo na 20 posto i da je “došao i čistih ruku i puna srca da promijeni te trendove i da vrati HDZ tamo gdje treba”.

Rekao je da je suočen sa svim mogućim problemima hrvatskog društva i vjeruje da se s time nosi jako dobro u okolnostima negativističkog, defetističkog i pesimističnog pristupa svemu, čemu, kazao je, pridonose i mediji, zbog čega ankete i jesu takve kakve jesu, što nije dobro ni zdravo za društvo.

– Odlučio sam voditi Hrvatsku na način da smo kompatibilni s onim gdje smo svojom voljom ušli i da se u tome ponašamo dobro, odgovorno, korisno za zemlju, i to ću nastaviti. Imam svoj smjer, svoju liniju i za HDZ i za državu i za društvo, i stojim iza svakog poteza koji radim i stajat ću i u budućnosti – rekao je Plenković. Na upit vjeruje li da će nakon ovoga mandata ostati na čelu HDZ-a, uzvratio je, “zašto ne?”

(Izvor: Jutarnji list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar