Kakve su gluposti o koronavirusu valjali oni koji to ne bi smjeli?

Kakve su gluposti o koronavirusu valjali oni koji to ne bi smjeli?

Covid-19 je zapravo virus koji je i onima koji su najužih i najispranijih razmišljanja raščistio i proširio pogled na Bosnu i Hercegovinu i njene dužnosnike. Čak i oni koji se nikada nisu interesirali za 11 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara, 300 savjetnika posljednja dva mjeseca su ‘s guštom’ uživali u njihovim predstavama i dokazivanju kako njihove fotelje, ipak, nisu proizvedene za njih. Gafove su nizali svi, na čelu sa premijerom Novalićem i svojim mudrim mjerama zaštite upravljačem naših života – Solakom. No, krenimo od najsvježijeg, i to od Solakove ‘registratorice’ Sanite Alagić koja je prije svojih pet minuta slave s ‘registratorima’ imala pet minuta slave kad je kao direktorica Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba na Nahorevu odvela štićenike na skup SDA na području općine Centar.

1+0=2

Govoreći o firmi Srebrena malina iz Srebrenice koja je po narudžbi vlasti BiH kupila stotinu respiratora za liječenje oboljelih od korona virusa samouvjerena Alagić je rekla: “To je bila jedina firma koja je ponudila da će do konca mjeseca travnja isporučiti registratore i taj dio ugovora je u potpunosti ispoštovan tako da još jednom se zahvaljujemo”, ispričala je Alagić. Na kakve registratore je ona mislila nismo sigurni, jer za taj novac možemo kupiti barem 100.000 registratora.

Sljedećeg dana okrivila je novinare za svu hajku i posao koji rade umjesto institucija koje su nadležne. Njen direktor Fahrudin Solak, izdao je jednu vrlo ”jasnu zapovijed” kao mjera zaštite od koronavirusa. Naime, na pitanje novinara ”razmišljate li o pooštravanju ili ublažavanju mjera zabrane kretanja i okupljanja građana u Federaciji BiH jer je evidentno da se veliki broj građana okuplja na izletištima” i mogu li se pojačati policijske kontrole, načelnik Federalnog stožera civilne zaštite, Fahrudin Solak podsjetio je na, kako je rekao, vrlo jasnu naredbu.

”Znači naredba je tada vrlo jasna. Znači nema okupljanja ljudi više od jedne osobe, uz držanje distance od metar i pol i nadam se da će biti poštovana i ubuduće”, kazao je Solak, a svi su ostali u razmišljanju kako da sami od sebe drže distancu od metar i pol. Solak je, možemo reći, ovime zaslužio biti rame uz rame s Donaldom Trumpom i njegovim tumačenjima u vezi virusa. Kao prava zajednica,  gradski i županijski stožeri pratili su velikog vođu Solaka u njegovim odlukama. Tako je i Stožer CZ Grada Mostara izdao zapovijed zabrane ”kretanja i zadržavanja na otvorenom prostoru više od jedne osobe, na udaljenosti manjoj od 1,5 metra, na području Grada Mostara”

No, Solakove gafove ne možemo tek tako pobrojati. Na jednoj sjednici Solak se jednostavno nije mogao sjetiti tko mu je dobavio 150.000 testova na koronavirus i koliko je koštala nabavka. Ipak, nakon razmišljanja između dvije sjednice otkrio je ponosno novinarima kako je riječ o firmi Erkona d.o.o, a da je cijena oko četiri milijuna i 625 tisuća KM. Možda mu je netko došapnuo ili je smislio koju cifru izreći.

Nisam doktor, ne mogu pogledati

Premijer Federacije Fadil Novalić definitivno je na vrhu top liste nadrealista, pa je svakom svojom pojavom, verbalno ili neverbalno uspio zateći sve koji prate njegove ”nastupe”. Nadamo se da je masku ”naučio” staviti sam i bez pomoći drugih, jer to je ipak osnovna oprema za izlazak među ljude i izgovaranje nezaboravnih rečenica.

Fadil Novalić upozorio nas je da sve njive moramo ove godine zasaditi kako bi se održali na životu, naglasio  ”tri puta ćemo mjeriti, jer smijemo samo jednom sjeći” govoreći o ekonomiji poslije korone, a posebno nas je obradovao utvrđivanjem da se nije povećao broj nezaposlenih.

Pitate se kako ovo zadnje, podsjetit ćemo vas na slavnu izjavu: ”Taj problem što se tiče broja otpuštenih još nije tako velik. Ja bih prije rekao da je smanjen broj uposlenih”, istaknuo je premijer Novalić. Vratimo se na aferu s respiratorima, jer premijer Novalić se i na toj temi ”obilježio”.

Naime, osim što je prebacio sve na Fahrudina Solaka i njegovu ekipu, otkrio je kako se on baš i ne razumije u respiratore, odnosno nabavku potrebne opreme. “Pozivam sve, ako postoji sumnja, neka se dopusti da se to istraže istražni organi, imaju fakture i to se lako može ispitati, ja nisam doktor i ne razumijem se u to”, kazao je skromno. Kad smo već spomenuli gubitak radnih mjesta, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je još pozitivniji u odnosu na Fadila Novalića, kojeg izuzetno voli i smatra veoma sposobnim.

Izetbegović je rekao da se Federacija ”za sada drži dobro kada je u pitanju zdravstvena slika” i naglasio kako smo zapravo uspješniji od Sjedinjenih Američkih Država.  ”Izgubili smo 23.000 radnih mjesta, ali američko gospodarstvo je izgubilo 23 milijuna”, ponosno je istaknuo.

Dva vječna prijatelja, Milorad Dodik i Dragan Čović također su vjerno čuvali svoje mjesto u sapunicama sa koronavirusom. I tako, dok je Dodik pozivao poput Novalića građane da sade njive, jer je hrana potrebnija više nego ikad i uzvikivao ‘u dobru je dobar biti, a na muci se poznaju junaci’, Čović se nadahnjivao u samoizolaciji dijeleći plaću s potrebitima i SKB Mostar. Čitao je o ekonomiji, recesijama i krizama.

Sve smo mi to počistili

A da shvatimo u koliko smo ozbiljnoj situaciji, prvo zdravstvenoj, a nakon nje u još ozbiljnijoj gospodarstvenoj trebalo je dugo vremena. Da su naši dužnosnici možda na vrijeme shvatili, možda bi i obični stanovnik države, ovako, dugo smo se šalili i stavljali u prvi plan sebe i svoje planove.

To je priznala i federalna ministrica financija Jelka Miličević koja je rekla kako nije bila svjesna situacije dok nije došlo do zabrane svih okupljanja. ”Ja nisam do danas shvatila da je to toliko ozbiljna situacija. Danas sam spoznala da je u prvom planu zdravstvo, da je u drugom gospodarstvo”, istaknula je Miličević.

Svjestan stvarne situacije nije bio ni premijer Hercegovačkoneretvanske županije Nevenko Herceg koji se hvalio kako za razliku od drugih dijelova BiH, u njegovoj županiji nema zaraženih koronavirusom.

“Izgleda da temperatura utječe na virus pa ga nema južno od Ivana”, rekao je Herceg 16. ožujka, a samo dan kasnije, 17. ožujka, potvrđen je prvi slučaj koronavirusa u Mostaru koji se, vjerovali ili ne, u SKB Mostar ”umisto s prida uša sazad”.

Autor ”umisto s prida uša sazad” je sada već regionalno popularni direktor SKB Mostar Ante Kvesić. Kvesić je nakon ovog nastupa kojim je postao zvijezda svih tiskanih i digitalnih medija u regiji, a nakon toga se uglavnom povukao iz javnosti. ”Sve je počišćeno. Sve hladne smo odgodili, čekat ćemo bolje vrijeme. Stožer na razini bolnice zasjeda stalno. Kako se stvari dešavaju, mi ih rješavamo”, kazao je mostarski ravnatelj.

Tijekom obraćanja sedmoj sili povodom pojave koronavirusa u Mostaru, komentirao je tvrdnje o otkazu u SKB-u navodeći kako on ne voli davati otkaze, a dodao je i kako ne voli lagati. ”Ja sam samo jednom ženu nešto lagao, inače ne lažem”, rekao je Kvesić. Osim izjava, koje su poznate samo ravnatelju, njegove gestikulacije su posebno zanimljive. Unatoč preporukama stručnjaka, kakav je valjda i sam Kvesić, da je potrebno izbjegavati dodirivanje lica rukama, Kvesić je i tu otišao korak dalje, pa se tako dodirivao po licu. Osim toga, čačkao je zube, kao i plazio jezik.

Korona mutira

Pa eto, dolaskom koronavirusa na područje HNŽ-a i Krizni stožer Vlade HNŽ morao se malo jače aktivirati. Uz izbjegavanje odgovora javnosti i novinarima, te skrivanja iza Youtube kanala u kategoriji Zabava, izdavali su i čudne zapovijedi.

Pitamo se, kako roditelj može držati dijete na razdaljini od 2 metra? Jer u jednom trenutku Zapovijed na području HNŽ glasila je: Zapovijeda se osobama mlađim od 18 godina zabrana kretanja na području Hercegovačko-neretvanske županije, osim utorkom, četvrtkom i subotom kada je dozvoljeno kretanje u trajanju od 14.00 do 20.00 sati. Osobama mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno je kretanje u predviđenom periodu u krugu objekta. Prilikom dozvoljenog kretanja u dane i u periodu iz točke 1. i 2. ove zapovijedi moraju se poštivati mjere korištenja osobne zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od najmanje 2 metra.

Kao šećer na kraju ostavili smo jednog naivnog načelnika iz Općine Kozarska Dubica. Njegovo ime je Radenko Reljić, kadar SNSD-a i doktor, dozvolio je sebi lapsus izjavom da ”virus korona mutira i da se očekuje da se uskoro pojavi i verzija 20, kao i verzija 20 pro”.  Naime, Reljića je vjerojatno zbunila šala koja je objavljena na društvenim mrežama, a odnosi se na stalno napredovanje mobilne telefonije gdje pojedini mobilni telefoni pored standardnog modela imaju i još kvalitetniju verziju koja nosi i oznaku ”pro”, a najviše se proizvode upravo u Kini.

 

Koliko su vas ”preplašili” ili ”nasmijali” izjavama, nije ni bitno, jer da nema njih ne bi se imali čemu smijati u ovim teškim vremenima, a opet s druge strane, da nema njih, možda bi imali pravi sustav za borbu protiv, kako koronavirusa, tako i svih ostalih prepreka da ova država, ipak sliči na državu.

/Izvor: Bljesak.info/

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar