Kalifornijom hara suša, zemlja uvela izvanredne mjere štednje

Kalifornijom hara suša, zemlja uvela izvanredne mjere štednje

Kalifornijska Uprava za regulaciju korištenja vodenih resursa u utorak je donijela odluku o zabrani zalijevanja travnjaka 48 sati nakon pljuska, što je posljednje u nizu nastojanja da se stanovnici Kalifornije potaknu na štednju s obzirom na to da ta američka savezna država ulazi u četvrtu sušnu godinu zaredom.

Budući da mnogi vlasnici zemljišta sami ne vode dovoljno računa o štednji, državna Uprava za regulaciju korištenja vodenih resursa pooštrila je i druga pravila. Uprava je ranije zabranila zalijevanje travnjaka više od dvaput tjedno.

"Žao mi je što se ovo događa, no situacija je ozbiljna", rekla je šefica Uprave Felicia Marcus prije glasovanja te dodala da je Kalifornija jedina američka savezna država koja regulira korištenje vode na ovaj način.

Suša se nastavlja unatoč kišnim razdobljima u prosincu i u veljači. Ona su pridonijela da se državni rezervoari napune u većoj mjeri nego u isto doba prošle godine, no vode je još uvijek manje nego što je uobičajeno i potrebno za ovo doba godine.

Snijeg sa Sierra Nevade koji se u proljeće otapa i najčešće jamči trećinu državnih vodenih rezervi iznosio je samo 12 posto od količine uobičajene za 17. ožujak.
index.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar