Kanada Africi donira cjepivo protiv ebole

Kanada Africi donira cjepivo protiv ebole

Kanada je objavila da će donirati do 10.000 doza eksperimentalnog cjepiva protiv ebole kako bi pomogla u borbi protiv epidemije te bolesti u zapadnoj Africi.

Potez je uslijedio nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila kako je moralno dopustivo koristiti netestirane lijekove na pacijentima oboljelim od ebole.

Sručnjaci, ipak, tvrde kako su zalihe i cjepiva i eksperimantalnog lijeka Zmapp limitirane i da bi mogli potrajati mjeseci da se stvore nove količine, prenosi BBC.

Inače, više od 1.000 ljudi preminulo je u trenutnoj epidemiji. Kanada je priopćila da će između 800 i 1.000 doza cjepiva, koje je testirano samo na životinjama, biti donirano WHO za korištenje u zapadnoj Africi.

Ta zemlja, ipak, zadržat će male zalihe cjepiva radi istraživanja, i u slučaju da budu potrebne u Kanadi. Trenutna epidemija zahvatila je Gvineju, Sijera Leone, Liberiju i Nigeriju.

Dr. Gregory Taylor, zamjenik čelnika Kanadske agencije za javno zdravstvo, izjavio je da smatra cjepivo "globalnim resursom". Kazao je kako mu je savjetovano da bi cjepivo posebno moglo pomoći zdravstvenim radnicima, uzimajući u obzir povećani rizik da budu zaraženi bolešću.

Čak i u slučaju da Kanada donira većinu svojih postojećih doza, stručnjaci upozoravaju kako bi moglo potrajati od četiri do šest mjeseci da se proizvedu količine dovoljno velike kako bi imale stvarnog učinka u suzbijanju bolesti.

U utorak je WHO objavila da je, obzirom na obujam epidemije i veliki broj smrtnih slučajeva, "etično ponuditi nedokazane intervencije s nepoznatom efikasnošću i nusefektima, u potencijalnom liječenju ili prevenciji".

Prošlog je tjedna WHO proglasila ebolu urgentnom krizom u globalnom javnom zdravstvu.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar