KAOS MIGRANTSKE KRIZE U BIHAĆU I V.KLADUŠI: Životi su nam ugroženi – šalju nam migrante, a nas ‘ko …. –

KAOS MIGRANTSKE KRIZE U BIHAĆU I V.KLADUŠI: Životi su nam ugroženi – šalju nam migrante, a nas ‘ko …. –

Policija Unsko-sanskog kantona nastavlja provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje tog kantona, pa je tako na Željezničkoj stanici u Bihaću u petak zaustavljeno oko 150 migranata – koji su stigli Talgo vlakom iz Sarajeva, javlja Krajina.ba.

Već neko vrijeme vlada opći kaos u Bihaću i Velikoj Kladuši zbog velikog priliva migranata koji većinom dolaze iz Sarajeva i Republike Srpske.

Kako redakcija Krajina.ba portala neslužbeno doznaje, ako grupa migranata broji više 30 osoba-punika, dobivaju popust na prevozničkim kartama i do 50%.

“Ukoliko je to istina, jasno nam je “odakle vjetar puše”. Ministar sigurnosti, Dragan Mektić, kao i sve ostale vlasti u Bosni i Hercegovini, do sada nisu poduzeli apsolutno nikakve mjere osim nekoliko suhoparnih sastanaka koje organiziraju kako bi pokušali putem medija predstaviti građanima kako poduzimaju neke mjere u rješavanju ovog velikog problema.
Uglavnom, osim dodatnih problema i boljeg organiziranja prijevoza za migrante, ništa drugo nam ti sastanci nisu ni donijeli”, piše ovaj portal.

Za portal Krajina.ba ravnatelj MUP-a te županije Mujo Koričić je rekao da su sve moguće policijske snage na terenu i da pokušavaju smiriti situaciju koja je trenutno kao “napuhani balon” i samo je trenutak kade će eksplodirati.

“U protekih pet dana je više 900 migranata došlo u Bihać talgo vlakom i autobusima. Odgovorno tvrdim da postupamo po dogovoru koji smo imali prije nekoliko dana u Sarajevu, a dogovor je da kada talgo vlak dođe na područje USK-a , policija pozove IOM koji će dati točne podatke o smještajnom kapacitetu za migrante u prihvatnim centrima u Bihaću. Ukoliko imamo prostora, migranti se smjeste, a ukoliko nemamo, vraćaju se natrag u prihvatne centre u Sarajevo”, kazao je ravnatelj Koričić za Krajina.ba.

On je i govorio o nekim dezinformacijama koje su se u ovom kontekstu pojavile u medijima.

“Nismo “zarobili” vlak kako to pokušavaju prikazati pojedinci, nego smo ga po dogovoru poslali natrag s migrantima. Mašinovođa je dobio nalog vratiti višak migranata nazad u Sarajevo dok im ne platimo prijevoz. Odgovorno tvrdim da policija Unsko-sanskog kantona nema ništa s prijevozom migranata i da se Željeznice FBIH trebaju obratiti Ministarstvu Sigurnosti BIH. Naša policija brine o sigurnosti građana Unsko-sanskog kantona i ukoliko je ona ugrožena, radimo sve na tome da dovedemo situaciju na zadovoljavajuću razinu”, rekao je on.

On je rekao da je traženo da se privremeno suspendira linija talgo vlaka kako bi se stabiliziralo stanje na području tog kantona.

“Kada bi u Sarajevo i Banja Luku dolazilo po 200-300 migranata dnevno bio bi veliki problem, kamo li u mnogo manje  gradove kao što su Bihać i Velika Kladuša.

Kako pište portal, danas gledamo pojedine medije iz Sarajeva i Banja Luke koji pokušavaju prikazati građanima BiH da je problem u Bihaću i komesaru policije, a nikako problem u prijevoznim sredstvima kojima migranti dolaze. Ovo je dokaz da ih ne zanima problem koji imamo mi u Bihaću i Velikoj Kladuši nego samo žele da migranti što prije napuste njihove gradove kako bi se njihov život normalno odvijao, a nas ‘ko …

Ovom prilikom pozivamo građane Bihaća, Velike Kladuše kao i ostalih gradova Unsko-sanskom kantona da stanu iza naše policije koja se svim silama na terenu bori protiv nekoliko tisuća migranata, ali i nesposobnih vlasti u BiH koje su nas dovele do svega ovoga. Vlastima su bili bitni samo protekli Izbori i njihov status gdje će uživati na državnom proračunu i ‘bijelom kruhu’, a što Bihać i Velika Kladuša kao i svi građani našeg kantona strepe za svoju sigurnost i što je život njihove djece bukvalno ugrožen, to njih dragi Krajišnici ne zanima”, zaključuje ravnatelj politcije.

Kako piše ovaj portal, ove godine Bišćani ne idu na Gelendere, nisu se ljetos kupali na gradskom kupalištu “Beton”, nisu trčali na trim stazi u Borićima, a sve to zbog velike koncentracije migranata na tim lokacijama.

Na kraju, redakcija Krajina.ba portala postavlja nekoliko pitanja ministru Draganu Mektiću i svim ostalim nadležnim institucijama:

Znate li kako je hodati gradom u kojem ste rođeni i osjećati se nesigurno i strahovati za svoj život?

Znate li kako je kad vam dođe 10-tak migranata, naoružanih hladnim oružjem i provale kuću, auto, kradu bicikla iz dvorišta, napadaju djecu i stare žene kako bi im oteli novac ili mobitele?

Znate li da se migranti više ne boje ni policije i da su kod hotela Sedra fizički napali dva policajca?

Znate li da je prije nekoliko dana provaljeno u obiteljsku kuću u kojoj je spavao bračni par i jednogodišnja beba i iz čije su sobe uzeli mobitele i novac. Ako su bili spremni ući u kuću u kojoj netko ima, ući u sobu u kojoj netko spava, onda su bili spremni i na puno gore stvari, ali sreća nije se nitko probudio pa su samo uzeli mobitele i novac i nestali. Sutradan je policija pronašla te migrante i jedan od mobitela. I što sad? Ništa gospodine Mektiću i ostali vlastodršci jer vjerojatno imaju lažne dokumente, lažno ime i cilj da što prije dođe do novca ne obazirajući se na naše zakone.

Znate li da je jedan migrant jučer pokušao skinuti djevojčicu od 13 godina i tko zna šta joj uraditi u njenom rodnom gradu? On koji je došao iz nekog dalekog Pakistana i tko zna zbog čega je napustio svoju državu, pokušao je nauditi djevojčici od 13 godina gospodine Mektiću.

Sigurno ne znate, jer ste vi na sigurnom, a kada dođete na jednodnevni izlet u Bihać onda vas čuva 20 tjelohranitelja, 100 policajaca i 3 oklopna vozila. Vaša djeca su na sigurnom kao i svih ostalih “važnijih” političara u Bosni i Hercegovini, ali šta je sa Bišćanima i njihovom djecom? Šta je sa Kladušćanima i njihovom djecom? Imaju li oni pravo na normalan život u kojem nema straha da će ih neki kriminalac napasti u centru grada?

Po vašem razmišljanju i dosadašnjem angažmanu, očito nemaju…

Na kraju, su uputili i apel i upozorenje ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću:”Gospodine Mektiću, vi ste izgleda zaboraviti tko su Krajišnici bili kroz povijest i kako su se branili i obranili od puno većih agresora. Molim vas da poduzmete nešto i da ne dozvolite da proradi krajiški inat, jer ako proradi…”.

 

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar