• Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju
  • Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju
  • Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju
  • Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju
  • Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju
  • Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju

Kardinal Puljić predslavio misu uočnicu u Podmilačju

U srijedu 23. lipnja započela je proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja. Uočnicu – misu za bolesnike, predslavio je na vanjskom oltaru vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Uoči svečeva spomendana svečanost je započela iznošenjem kipa Sv. Ive s procesijom. Potom je tradicionalno svetu misu za bolesnike predslavio kard. Puljić, uz koncelebraciju 20-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Protiv Heroda današnjice

Upravitelj svetišta i župnik u Podmilačju fra Filip Karadža na početku je pozdravio nazočne vjernike, pristigle hodočasnike te predstavnike civilnih vlasti različitih razina. «Došli smo ovdje da zajedno vjerom pobijedimo sve Herode današnjice kojima smeta Riječ koju je nekoć Sv. Ivan Krstitelj nagovijestio jer je ne mogu čuti od vlastite zlobe i sebičnosti. Također, molimo Gospodina i budimo raspoloženi za obraćenje», rekao je prije početka mise fra Filip potičući vjernike da se odreknu grijeha.

Nazočne je pozdravio i provincijal fra Jozo zaželjevši da se svim hodočasnicima po zagovoru Sv. Ive uslišaju zavjeti koje upućuju iz podmilačkog svetišta.

Onaj čiji rođendan častimo

Nakon naviještenoga evanđelja kardinal Puljić je u propovijedi najprije podcrtao kakva je uloga Sv. Ivana Krstitelja koji je došao na svijet od roditelja koji su bili u poodmakloj životnoj dobi. Potom je posvijestio kako se Ivan «susreo» s Isusom prije nego se rodio jer je trudna Blažena Djevica Marija pohitala svojoj, također trudnoj, rođakinji Elizabeti, Ivanovoj majci, pomoći joj pri porodu. «U tom trenutku zaigra Ivan pod srcem Elizabetinim i ona blagoslivlja Mariju jer je povjerovala. Crkva smatra da je taj susret s Isusom bio za Ivana oslobođenje od istočnoga grijeha. Zato je Sv. Ivan Krstitelj onaj čije rođenje slavimo. Druga rođenja svetaca ne slavimo. Častimo dan smrti ili mučeništva, a od rođendana, osim Isusova, častimo samo Ivanovo i Gospino», istaknuo je kardinal naglašavajući kako je Ivan vrlo rano pošao u pustinju spremajući se izvršavati Božji zadatak.

Govoreći o svečevu pohodu na rijeku Jordan, gdje je pozvao ljude na obraćenje, istaknuo je polijevanje vodom kao čin obraćenja. «On je bio na rijeci Jordanu i žestoko prozivao. Mnogi se obraćaju i slušaju. Kada je Isus došao na Jordan Ivan je rekao svojim učenicima da se on treba umanjivati, a Isus rasti», rekao je kardinal posvijestivši kako Ivanova poruka i danas odjekuje uz rijeku Vrbas. Istaknuo je kako najviše pokore bude na Podmilačju, posti se, pješači, ispovijeda i pričešćuje. «Ta je pokora znak da čujemo Ivana. To mi je veoma drago», naglasio je kard. Vinko te potom dodao kako su vjernici na Podmilačje došli susresti Isusa posredstvom Ivana Krstitelja, posebice u sakramentu ispovijedi.

«Ne može Isus biti tamo gdje je mržnja. Zato mi ovdje izgrađujemo srce da praštamo, molimo oproštenje kako bismo bili hrabri izgrađivati mir. Međutim, ovdje posebno želim naglasiti, mi od Ivana moramo izmoliti čvrstu vjeru koja će nam pomoći da se odupremo svim onim kušnjama koje današnji čovjek prolazi, počevši od krize obitelji, gnijezda u kojem raste vjera i nastaje život», rekao je kardinal i pred kraj homilije zazvao Sv. Ivana Krstitelja, koji je imao toliko hrabrosti, «da i nama isprosi tu snagu kako bismo mogli ukazati na nepravde koje nosi današnje vrijeme».

«Budimo vjerodostojni kršćani i prepoznatljivi da smo Kristovi! Neka nas njegova ljubav povezuje, ne novac, ne ekonomija, ne stranka, ne politika nego Božja ljubav!», zavapio je na kraju vrhbosanski nadbiskup potičući nazočne da im istinska Ivanova poruka «odjekne» u srcima kako ne bi išli u budućnost bez Isusa koji je snaga, put istina i život te uskrsnuće.

Velik broj vjernika nazočio misi

Na kraju misnog slavlja kardinal Puljić je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim te je podijelio svečani blagoslov.

Svetište Sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u  Bosni i Hercegovini. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, popuštanjem epidemioloških mjera unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine.

Misno slavlje izravno je prenosila Radio televizija Herceg Bosne.

Ž.I., KT

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing