Kardinal Puljić zaredio četvoricu vrhbosanskih bogoslova za đakone

Na prvu nedjelju Došašća i prvi dan Godine posvećenog života, 30. studenog 2014. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je četvoricu svećeničkih kandidata Vrhbosanske nadbiskupije za đakone: Stjepana Didaka, Vedrana Lešića, Andreja-Andriju Lukanovića i Ljubu Zeleniku. Na Misi je koncelebrirao vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić i 30 svećenika među kojima su bili poglavari Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. U prepunoj katedrali časnim sestrama, bogoslovima i sarajevskim vjernicima pridružila se brojna rodbina ređenika.

Nakon što je kandidate predstavio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević te zajamčio da su dostojni i zamolio nadbiskupa da ih zaredi za đakone, kardinal Puljić ih je izabrao za red đakonata.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je na početku istaknuo da ovom nedjeljom započinju vrijeme Došašća koje ima snažnu poruku: kroz liturgiju doživjeti iščekivanja rođenja Isusa Krista te, kroz sudjelovanje na liturgijskim slavljima i pobožnostima, doživjeti rođenje Isusa Krista u srcima i zajednicama. „Ovo je vrlo vrijedno i drago vrijeme rasta u vjeri. Došašće nas ne sprema samo na doživljaj onoga što se dogodilo: utjelovljenje i rođenje Isusa Krista nego nas poziva da budemo svjesni da je Isus Krist ušao u povijest čovječanstva i moju osobnu povijest“, kazao je kardinal Puljić pojašnjavajući da se tako vjernici spremaju na drugi Krist dolazak o sudnjem danu kada će svatko stati pred lice Božje. Potaknuo je kršćane da žive prepoznatljivim životom po Kristovoj riječi i vršeći Kristove zapovijedi.

Kardinal Puljić je napomenuo da Crkva 30. studenog slavi blagdan sv. Andrije apostola te svima, koji nose to ime, čestitao imendan. Kazao je da je Andrija prvopozvani apostol i dodao da je to razlog zašto je papa Franjo, kao nasljednik Petra apostola, upravo toga dana došao u pohod patrijarhu Bartolomeju, nasljedniku sv. Andrije apostola, u Carigrad. Istaknuo je važnost da svaki vjernik, posebno tijekom Došašća, poput sv. Andrije, doživi osobni susret s Isusom Kristova. „Nakon što je Andrija doživio susret s Isusom, otišao je zvati svoga brata Petra govoreći mu da su našli Mesiju. Da bi mogli svjedočiti Isusa, moramo doživjeti osobni susret s Kristom“, rekao je kardinal Puljić.

Napominjući kako je opasno kada čovjek u svom životu zanemaruje tjelesnu bol te ništa ne poduzima da liječenjem ukloni tu bol, kazao je da mnogi danas nemaju osjeća za grijeh, za tu duhovnu bol. „Zato i ne mogu doživjeti izlječenje. Kada čovjek ogugla na grijeh i kada mu otupi savjest, onda ne traži Boga i Bog mu ne treba. Današnji čovjek se razbolio od relativizma pa mu je svejedno i nije mu stalo do Boga pa živi kao da Isus nije došao na ovaj svijet, kao da se nije utjelovio i kao da nije ušao u čovjekovu osobnu povijest“, rekao je kardinal Puljić napominjući da moderni ateizam jest indiferentizam odnosno nezainteresiranost. „Ovo Došašće je divna prilika da se čovjek trgne i potraži Boga te ga doživi kako bi živio i u sebi nosio to što slavi“, kazao je kardinal Puljić izražavajući radost što se mnogi u to vrijeme trgnu te u ranim satima žure prema crkvi na Mise zornice. Dodao je da Mise zornice imaju poruku traženja Boga i skrušenije molitve i u crkvi i obiteljima. Potaknuo je da se još više produbi sakrament ispovijedi odnosno pomirenja koji u ovim krajevima, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, živi. 

Ističući da su osobito radosni što na prvu nedjelju Došašća može zarediti četvoricu svećeničkih kandidata, koji će preuzeti zadatak služenja, kazao je da će đakoni, polaganjem biskupovih ruku, primiti milost služenja te po tome postati Isusu najsličniji Isusu. Potaknuo ih je da susretnu Isusa i, poput Andrije, poruče braći i sestrama da su našli Mesiju te kod ljudi probude znatiželju za Isusom. Pozvao ih je da se ne razočaraju ako ne uspiju pojašnjavajući da je obraćenje milost, a ne ljudski uspjeh. Kazao je da se trebaju Bogu moliti, činiti pokoru i istinski narod Bogu donijeti u svojim molitvama i žrtvama. Pozvao je nove đakone da ih „ne odnesu vode vlastitih interesa, vode grupa i klanova, vode koje će ih utopiti“. „Budite hrabri i vjerni“, kazao je kardinal Puljić novim đakonima te potaknuo rodbinu i župljane ređenika da mole i za njih i za sve zaređene služitelje da izvrše svoje poslanje služenja. Pozvao je braću misnike da prihvate nove đakone i da ih hrabre na Isusovu putu.

Nakon homilije uslijedio je obred ređenja i nastavak Misnog slavlja.

Za đakone su zaređeni:

Stjepan Didak, rođen je 15. kolovoza 1989. godine u Travniku, od roditelja Ante i Mare Didak rođ. Babić. Kršten je 27. kolovoza 1989. u župi Svetoga Josipa Radnika u Turbetu, gdje je primio i sakrament Svete potvrde 26. lipnja 2004. Osnovnu školu pohađao je u Katoličkom školskom centru "Petar Barbarić" u Travniku, gdje je završio i gimnaziju kao sjemeništarac od 2005. do 2009. Kao bogoslov završio je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, gdje je diplomirao 12. studenoga 2014., te stekao akademski naziv magistar teologije.

Vedran Lešić, rođen je 06. studenoga 1990. godine u Novom Travniku, od roditelja Joze i Antonije Lešić rođ. Čović. Kršten je 23. prosinca 1990. u župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, a sakrament Svete potvrde primio je 25. travnja 2004. u župi Presvetoga Trojstva u Novom Travniku. Osnovnu školu pohađao je u Novom Travniku, a gimnaziju kao sjemeništarac od 2005. do 2009. u Katoličkom školskom centru "Petar Barbarić" u Travniku. Kao bogoslov završio je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, gdje je diplomirao 12. studenoga 2014., te stekao akademski naziv magistar teologije.

Andrej-Andrija Lukanović, rođen je 27. kolovoza 1989. godine u Tuzli, od roditelja Luke i Spomenke rođ. Marković. Kršten je 14. listopada 1989. u župi Svetoga Ante Padovanskoga u Lukavcu, gdje je primio i sakrament Svete potvrde 01. svibnja 2004. Osnovnu školu pohađao je u Katoličkom školskom centru "Sveti Franjo" u Tuzli, a gimnaziju kao sjemeništarac od 2004. do 2008. u Katoličkom školskom centru "Petar Barbarić" u Travniku. Kao bogoslov završio je teološki studij na Filozofsko-teološkom institutu DI u Zagrebu, gdje je diplomirao 12. lipnja 2014. te stekao akademski naziv diplomirani teolog.

Ljubo Zelenika, rođen je 06. srpnja 1990. godine na Uzdolu, od roditelja Ante i Ljilje rođ. Grubeša. Kršten je 04. kolovoza 1990. u župi Svetoga Ivana Krstitelja na Uzdolu, a sakrament Svete potvrde primio je 30. travnja 2005. u župi Presvetoga Srca Isusova u Prozoru-Rami. Osnovnu školu "Marko Marulić" pohađao je Prozoru, a gimnaziju kao sjemeništarac od 2005. do 2009. u Katoličkom školskom centru "Petar Barbarić" u Travniku. Kao bogoslov završio je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, gdje je diplomirao 12. studenoga 2014., te stekao akademski naziv magistar teologije. (kta)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar