Kašmirski mošusni jelen primjećen prvi put nakon 60 godina

Kašmirski mošusni jelen primjećen prvi put nakon 60 godina

U Afganistanu je nakon više od 60 godina viđena veoma zanimljiva vrsta jelena – kašmirski mošusni jelen (Moschus cupreus) iz porodice Moschidae**. Ovi jeleni s očnjacima viđeni su tijekom istraživanja još 2008./2009. godine, a rezultati su objavljeni ovog mjeseca u časopisu Oryx.Tim znanstvenika zapazio je mužjaka (tri puta), ženku i tele, još jednu ženku (moguće je da se radi o istoj) te strvinu ženke koja je skončala od krivolovaca.
Prirodni areal vrste su Himalaje sjeverne Indije, kašmirska regija Pakistana i sjeverni Afganistan. Ove jedinke viđene su u afganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3000 metara, i to prvi put nakon više od 60 godina! Tijekom proljeća i ljeta životinje se zadržavaju na strmim padinama i kamenitim terenima, daleko od ljudskih aktivnosti, ali dolaskom zime spuštaju se u niža područja i tada postaju metom lovaca.
Mošusni jeleni love se radi mesa, koje se smatra delikatesom, te mirisnih žlijezda za koje se smatra da imaju farmaceutska svojstva. Cijene tih žlijezda su astronomske – na crnom tržištu prodaju se po 45 000 dolara po kilogramu! Krivolovcima su zanimljivi i njihovi očnjaci koji se nalaze samo kod mužjaka, a služe im u borbama za vrijeme parenja.
Prijetnja vrsti je širenje ljudskih djelatnosti, čime se povećava gubitak i fragmentacija staništa. Vrsta obitava na planinskim područjima, u bjelogoričnim šumama, ali zbog ljudskog utjecaja od 1970-ih izgubljeno je i do 50 % površine šuma na području njihove rasprostranjenosti u Afganistanu.
Mnogi kašmirskog mošusnog jelena, uz snježnog leoparda (Panthera uncia), smatraju prirodnim blagom ove ratom poharane zemlje. Zbog nestabilnosti u političkoj sferi, koja se preljeva u svakodnevni život, nevladine organizacije ne mogu pristupiti provinciji Nuristan i nadaju se kakvoj-takvoj stabilizaciji uvjeta kako bi bolje proučili vrstu i napravili njezin plan zaštite.
Izvor: LiveScienceBiologija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing