Katastrofa u hrvatskim županijama, najgore u Posavini, na jedno rođeno četvero umrlih

Katastrofa u hrvatskim županijama, najgore u Posavini, na jedno rođeno četvero umrlih

Prema pisanju Večernjeg lista BiH, u županijama gdje su Hrvati većina natalitet je u stalnom opadanju. Međutim, malo tko se pita zašto je to tako? Također se nigdje ne navodi tko je stalni vladar tih županije. Prema navodima mons. Tome Vukšića demografsko urušavanje katolika započelo je još za vrijeme osmanske vlasti. No, što je s tim istim problemom kada je vlast u hrvatskim rukama?

Bosna i Hercegovina ne zaostaje za Europom, barem što se tiče prirodnog prirasta stanovništva. Traje to već desetljećima. Tako se od 2012. godine povećava negativni prirodni prirast u BiH za oko tisuću osoba svake godine, piše Večernji list BiH.

Manje beba u oba entiteta

Republika Srpska u relativnom pogledu gubi najviše stanovnika godišnje i u proteklih 14 godina izgubila je oko 46.000 stanovnika ili 3500 na godišnjoj razini po osnovi prirodne depopulacije. A dodatni problem za RS je taj što se negativni trend povećava pa je tako u protekloj godini RS “prirodnim putem” izgubio 5700 stanovnika.

Federacija BiH je također u minusu i svake godine u prosjeku ima 2100 stanovnika manje. To znači da cijela BiH godišnje gubi oko 7800 stanovnika, što je ipak nešto manje loš rezultat u usporedbi s najbližim susjedima – Srbijom i Hrvatskom.

Zanimljivo je kako se u nekim mjesecima tijekom godine u BiH rađa više beba nego što umire stanovnika. Tako je u prošloj godini negativan prirodni prirast u Federaciji BiH bio u svim mjesecima osim u kolovozu, rujnu i listopadu. Naime, u tim mjesecima je vitalni indeks bio veći od 100, najrodniji mjesec je kolovoz, kada su rođene 1922 bebe, a umrlo je 1589 osoba. Dakle, Federacija je u tom mjesecu bila u plusu za 333 osobe, a vitalni indeks iznosio je zavidnih 121.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u studenom je Federacija bila na nuli, praktično je jednak broj umrlih i rođenih. Prosjek popravljaju pojedine županije, koje uglavnom tijekom cijele godine imaju pozitivan prirodni prirast. To su u studenom bile Tuzlanska, Sarajevska i Zeničko-dobojska županija.

Hrvatske županije u minusu Već godinama negativni prirodni prirast imaju županije s većinski hrvatskim pukom. Tako je bilo i u studenom prošle godine. Najcrnji scenarij, barem što se tiče nataliteta, očekuje Posavce, gdje su na jedno rođeno dijete umrle četiri osobe. U Hercegbosanskoj županiji stanje je također katastrofalno, tamo je umrlo skoro dvostruko više osoba nego što je rođeno djece. Loša, ali nešto bolja situacija je u Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Zapadnohercegovačoj županiji, gdje također živi dosta Hrvata.

Vojni biskup mons. Tomo Vukšić upozorio je kako je demografsko urušavanje Hrvata katolika započelo još u vrijeme Osmanskoga Carstva kada su s 85 posto katoličke populacije 1450. u 1879. spali na 18,08 posto, s tim da danas Hrvati katolici čine između 13 i 15 posto BiH.

Kako tvrde demografi, najčešće se radi o ekonomskim razlozima, postoji razlog pokušajem približavanja Europi i svijetu, žene pokušavaju ostvariti sebe u poslovnom svijetu pa stoga kasno ulaze u bračnu zajednicu i nerijetko se događa da i poslodavac može utjecati na status te žene.

Prema njihovim navodima, zbog velikog broja privatnih klinika, nije moguće napraviti jedinstveni registar o broju abortusa, ali broj registriranih u javnim klinikama iznosi oko 2000 godišnje. No to je samo jedan od uzroka katastrofalne demografije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar