• KAZAHSTAN: Zbog poskupljenja goriva ubijeno 26 prosvjednika, 3000 uhićenih, ubijeno 18 policajaca
  • KAZAHSTAN: Zbog poskupljenja goriva ubijeno 26 prosvjednika, 3000 uhićenih, ubijeno 18 policajaca

KAZAHSTAN: Zbog poskupljenja goriva ubijeno 26 prosvjednika, 3000 uhićenih, ubijeno 18 policajaca

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova reklo je u odvojenom priopćenju da je 26 “naoružanih kriminalaca” “likvidirano”, a više od 3000 njih pritvoreno, dok je ubijeno 18 policajaca i pripadnika nacionalne garde od početka prosvjeda.

“Pokrenuta je antiteroristička operacija. Snage reda i zakona teško rade. Ustavni poredak uvelike je obnovljen u svim regijama zemlje. Lokalne vlasti kontroliraju situaciju. No teroristi i dalje koriste oružje i oštećuju imovinu građana. Stoga, protuterorističke akcije trebaju se nastaviti dok se militanti u cijelosti ne eliminiraju”, rekao je Tokajev, prenosi Hina.

Rusija je jučer poslala padobrance da pomognu ugušiti pobunu u jednoj od Moskvi najbližih bivših sovjetskih članica, u sklopu sigurnosnog bloka CSTO predvođenog Rusijom

Jutros dopisnici Reutersa vidjeli su naoružana oklopna vozila i vojnike na glavnom trgu Alamatyja, kazahstanskog najvećeg grada, gdje su vojnici dan ranije pucali na prosvjednike. Nekoliko metara dalje, dopisnici Reutersa vidjeli su mrtvo tijelo u vrlo oštećenom civilnom automobilu. U drugom dijelu grada vidjeli su opljačkanu radnju koja je prodavala streljivo i vojna vozila i oko 100 ljudi u uniformama na drugom trgu u Alamatyju.

“Tokajev će se naciji obratiti u petak”, rekla je njegova administracija, te će reći ljudima u Alamatyju da ograniče svoje kretanje po gradu dok još uvijek traje “potraga za banditima koji se skrivaju”.

Ovakvo nasilje nezabilježeno je u zemlji kojom od sovjetskih dana čvrsto vlada čelnik Nursultan Nazarbajev (81) koji je nastavio vladati unatoč tome što je kao predsjednik prije tri godine odstupio s vlasti

Pobuna, koja je počela kao prosvjed protiv novogodišnjeg poskupljenja goriva, rasplamsala se u srijedu kad su prosvjednici upali u javne zgrade u Almatyju i drugim gradovima i zapalili ih. Izvikivali su slogane protiv bivšeg predsjednika Nazarbajeva, koji se povukao s vlasti 2019. godine. Prosvjednici su optužili Nazarbajevljevu obitelj i suradnike da su se obogatili dok je nacija od 19 milijuna ostala siromašna. Nazarbajevljev nasljednik Tokajev, kojeg je sam izabrao, ranije ovaj tjedan optužio je za nerede teroriste obučene u inozemstvu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar